Takaisin Avomaan kasvissadot parhaimmillaan

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Avomaan kasvissadot parhaimmillaan

10.08.2020

Avomaalla kasvisten satokausi alkoi keväällä hitaanlaisesti hallaöiden takia, mutta istutuksia ajoittamalla päästiin hyvin eteenpäin. Kesäkuun helteet rasittivat jonkin verran varsinkin salaattikasveja. Heinäkuu puolestaan tarjosi poikkeuksellisen viileää säätä ja sateita, jolloin kasvu hidastui. Toisaalta monet kasvikset, varsinkin kaalit kasvavat viileässä hyvälaatuisina, ja niistä tulee meheviä. Lämpöä vaativat kasvikset, kuten avomaan kurkut ja kesäkurpitsa, kasvoivat heinäkuussa melko hitaaseen tahtiin.

Loppukesään luottavaisin mielin

Nyt elokuun puoliväliä lähestyttäessä viljelijät suhtautuvat satokauteen luottavaisesti. Kukkakaalia korjataan jo enenevästi melko niukan kauden jälkeen. Parsakaali on tänä vuonna laadukasta. Kasvu on onnistunut, ja kaalit lähtevät viljelijöiltä ensiluokkaisina. Kaupan ketjulta toivotaan huolellista parsakaalien säilytystä. Pakkaamattomana ja lämpimässä säilytettynä laatu kärsii nopeasti.

Varhaiskaalista on siirrytty kesäkaaliin, ja pian jo syyskaaliin. Kysyntä on vilkastunut, ja myös suippokaali on tullut osalle kuluttajista tutuksi. Suippokaalin niin vihreä kuin punainenkin vaihtoehto ovat erinomaisia salaattikaaleja. Litteä käärylekaali on tulossa myyntiin sekin, samoin mehevät, rapeat kyssäkaalit. Erilaiset sipulit, kuten kauniit punasipulit ja kotimainen tuore valkosipuli, ovat vertaansa vailla.

Kasvissatoja valmistuu tänä vuonna tasaiseen tahtiin, ilman ruuhkia. Juureksia on päästy nostamaan elokuussa helpommin kuin heinäkuun runsaiden sateiden pehmittämiltä pelloilta. Vastanostetuissa porkkanoissa aistii porkkanalle ominaisen aromin ja maun aivan toisella tavalla kuin pitkään varastoiduista. Tuoreena myytävien herneiden kasvustoja verottivat valkoposkihanhet paikoin niin paljon, että jouduttiin tekemään uusintakylvöjä.

Tutustu kotimaan fenkoliin

Kotimaiseen fenkoliin toivotaan kuluttajien tekevän tuttavuutta nyt, kun sen saatavuus on hyvä. Fenkolia kannattaa maistaa ensin raakana, ja todeta sen makean mausteinen, anikseen vivahtava aromi. Ulkonäöltään fenkoli on kaunis, kerroksellinen. Sen lehdet näyttävät tillimäisiltä. Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliini-vihannesleikkurilla. Mausta halutessasi sitruunanmehulla ja nauti salaattina.

Fenkoli on herkullista myös grillattuna tai uunissa kypsennettynä. Kypsennä fenkolia hetki höyrykattilassa tai kiehauta vedessä reiluina paloina. Valmista yksinkertainen tomaattikastike tomaateista ja valuta kastiketta uunivuokaan. Lisää esikypsennetyt fenkolipalaset ja kaada loppu kastike päälle. Raasta pintaan juustoa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia. On herkkua!

Sadonkorjuuviikkoja vietetään koko maassa viikoilla 33 ja 34 (10.8.–23.8.2020).

Osallistu viikkoihin käyttämällä kotimaisia sadonkorjuun meheviä ja maukkaita kasviksia monipuolisesti ja runsaasti, eri tavoin valmistettuina.

Lisätiedot: kasviviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, 0400 544 728

Kokeillut ruokaohjeet kuvineen:

Helppoa hyvää parsakaalista

Hölskytyskurkut avomaankurkuista fenkolilla maustettuina

Kesäkurpitsahillo


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728