null Juureksia arkeen ja juhlaan

Tiedote – Viljely ja muut kasvit

Juureksia arkeen ja juhlaan

20.11.2020

Avomaan viljelijät nostivat juuressadot varastoihinsa lokakuussa, ja nyt niitä riittää monipuolisesti koko talvikauden ajaksi. Aika moni suomalainen on tottunut käyttämään juureksia lähes päivittäin, mutta aika yksipuolisesti ja pieniä määriä. Joulun juhlakautenakin juureksia maistellaan useimmiten vain rosollina ja lanttu- ja porkkanalaatikoissa. Juurestottumuksia on syytä ravistella!

Kannattaa aloittaa siitä, että tutustuu kaupan juuresvalikoimiin. Varmasti löytyy jotain, jota ei ole vielä edes maistanut. Oranssi porkkana on saanut rinnalleen violetteja, keltaisia, punaisia ja valkoisia lajitovereita. Punaisen punajuuren vaihtoehtoina kasvatetaan raidallista, keltaista ja valkoista juurikasta. Toki ihan joka kaupasta ei kaikkia värejä löydy, mutta monista kyllä.

Kymmeniä vaihtoehtoja

Palsternakkaa ja mukulaselleriä saa muhkeina, kokonaisina juureksina, ei enää vain pilkottuina palasina. Pysähdy kokeilemaan, miltä maistuu lanttu tai nauris. Juureksiin kuuluvat myös retiisit ja retikat, mustajuuri ja piparjuuri. Maa-artisokan voi tässä yhteydessä myös mainita. Sekin on maan alla kasvatettu kauden kasvis.

Juuripersilja on vienyt monen sydämen välittömästi, kun siihen kerran on tutustunut. Siinä on aivan omanlaisensa juureva aromi ja miellyttävän kiinteä rakenne. Juuripersiljan maussa tunnistaa samaa ryhdikkyyttä ja ytimekkyyttä kuin yrttinä käytettävässä persiljassa. Juuripersilja on vanha viljelykasvi, joka on tehnyt uuden tulemisen.

Paahda ja höyrytä, mausta ja täydennä

Höyrykypsentäminen ja uunissa paahtaminen tuovat juuresten maut esiin houkuttavalla tavalla. Moni juures yhdistyy sopuisasti perunan kanssa. Pähkinät, mantelit ja siemenet käyvät kavereiksi. Timjami ja rosmariini toimivat aina. Porkkanan maustavat fenkoli ja anis. Joulukautena palsternakkaa ja lanttua pukevat piparkakuista tutut mausteet: inkivääri, neilikka ja kaneli.

Paahda värikkäitä juureksia uunissa yhdessä ruusukaalien kanssa. Pyöräytä kasvikset öljytilkassa, mausta suolalla, lisää yrttien oksia, sipulia ja valkosipulia mukaan. Öljyn voi yhdistää viinietikan tai balsamicon kanssa ja maustaa lakritsijauheella ja fenkolinsiemenillä. Uunissa paahdetut juurekset toimivat lämpimän salaatin pohjana, jota täydentävät juustot ja pähkinät.

Joulujuuresviikkoa vietetään viikolla 48 (23.–29.11.2020).

Kokeillut ruokaohjeet ja kuvat:

Punajuurigratiini  

Raitajuurta carpaccion tapaan

Jouluinen juuresterriini

Paahdetut juuripersiljat


Mika Virtanen

kasvinviljelyasiamies

puutarha-asiat, peltokasvivaliokunnan sihteeri, Juuresten-, Kaalin- ja Sipulintuottajat ry, kasvinsuojeluasiat, torjunta-aineet, kasvinterveysasiat, siemenasiat, kylvösiemenjaoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajiasiat, lannoiteasiat

+35820 413 2468

+358400 544 728

Suositellut artikkelit

Tänään julkaistu selvitys osoittaa, että lautasellamme on paljon ruokaa, joka on sekä ravintoainesisällöltään köyhää, ja jolla on samalla suuret ilmastovaikutukset. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto...

2

30.09.2020

Nyt on ruusukaalin aika

30.09.2020

Juuri nyt ruusukaali on parhaimmillaan. Lähiruokana sitä saa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Viljelijöiden mukaan satokausi on sujunut hyvin. Sadon määrää voi pitää keskinkertaisena ja laatua hyvänä....

3

10.08.2020

Avomaan kasvissadot parhaimmillaan

10.08.2020

Avomaalla kasvisten satokausi alkoi keväällä hitaanlaisesti hallaöiden takia, mutta istutuksia ajoittamalla päästiin hyvin eteenpäin. Kesäkuun...