Takaisin Viisi hyvää syytä syödä perunaa!

Tiedote – Viljely ja muut kasvit

Viisi hyvää syytä syödä perunaa!

18.02.2021

Nyt vietetään perunaviikkoa! Tätä maan uumenissa kasvavaa maittavaa mukulaa kelpaa syödä ympäri vuoden. Listasimme viisi hyvää syytä syödä perunaa, keksitkö itse lisää?

1. Peruna on hyvää

Peruna on miedon makuinen ja moneen taipuva kasvis, jonka käyttöä keittiössä voi varioida loputtomasti. Peruna maistuu koko perheelle, ja sopii useimpiin ruokavalioihin. Eri lajikkeista löytyy jokaiseen käyttötarkoitukseen sopiva peruna, ja kiireiselle kokille myös erilaisia puolivalmiita pakastetuotteita.

2. Peruna on kotimaista

Ruokaperuna kaupoissa on kotimaista. Peruna työllistää Suomessa viljelyn lisäksi muun muassa pakkaamoissa, kaupoissa ja kuljetussektorilla. Peruna on elintarvikkeiden huoltovarmuuden näkökulmasta tärkeä. Alle 1 prosentin osuudella Suomen peltoalasta pystytään takaamaan ruokaperunat suomalaisille ympäri vuoden.

3. Peruna on terveellistä

Perunassa on ruokavalion kannalta monia tärkeitä ravintoaineita ja pottu pitää nälkää hyvin loitolla. Perunassa on muun muassa C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kaliumia, magnesiumia ja kuitua sekä hiilihydraatteja päivän energiatarpeen täyttämiseen. Peruna ei sisällä rasvaa, ja se on laktoositonta ja gluteenitonta. Keveästi keittämällä tai uunissa paahtamalla kypsennetty peruna on raikas ja maistuva lisäke, joka sopii myös kevyeen ruokavalioon.

4. Peruna on edullista

Peruna on edullista ruokaa, joka on kaikkien saatavilla helposti. Pieni määrä perunaa säilyy hyvin kotikylmiössä, ja kotimaista perunaa riittää kuluttajille kaikissa kaupoissa ympäri vuoden.

5. Peruna yllättää!

Peruna on vanha tuttu, muttei koskaan tylsä! Tutustu vaikkapa näihin: Blue Congo ja Violet Queen ovat sinivioletin värisiä sekä kuoreltaan että malloltaan. Mulberry Beauty on puolestaan kokonaisuudessaan punainen. Väri tulee antioksidanttien ryhmään kuuluvasta antosyaanista, jolla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia.

Kokeilisitko vaihteeksi mäiskyperunoita? 

Mäiskyperunat

Hauskat mäiskyperunat kypsennetään kuorineen, ja maustetaan sitten makoisiksi. Uunissa pehmeäksi muhinut rapeakuorinen peruna on täydellinen lisäke viikonlopun herkuille tai hyvää sellaisenaan esimerkiksi uuniperunoista tuttujen täytteiden kanssa. Mäiskyperunoihin sopivat jauhoiset, isokokoiset perunat, kokeile vaikkapa Mozart-lajiketta. Violetista Blue Congo -perunasta valmistuvat villin violetit mäiskypotut.

1-2 perunaa/syöjä
1 rkl rypsiöljyä/peruna
suolaa, pippuria, kuivattuja tai tuoreita yrttejä, esimerkiksi timjamia

• valitse tasakokoisia, jauhoisia perunoita
• pese perunat hyvin, pistele niihin haarukalla muutama reikä, ja asettele uunivuokaan yhteen kerrokseen
• paista kokonaisia perunoita 200 asteessa noin tunti, kunnes haarukan piikit uppoavat perunaan vaivatta
• ota vuoka uunista ja paina perunat lyttyyn mukin pohjalla tai muusinuijalla
• mausta kevyesti murskatut perunat pirskottamalla niiden päälle öljyä, ja mausta suolalla, mustapippurilla ja yrteillä, esim. timjamilla tai valkosipulilla
• paista maustettuja perunoita vielä 10 min 200 asteessa, ja tarjoile aterialla lisäkkeenä tai uuniperunalle sopivien täytteiden kanssa iltapalana tai kevyenä lounaana.

Lisätietoja:
Antti Lavonen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 040 558 0512
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, 040 568 8802

 Suositellut artikkelit

1

20.11.2020

Juureksia arkeen ja juhlaan

20.11.2020

Avomaan viljelijät nostivat juuressadot varastoihinsa lokakuussa, ja nyt niitä riittää monipuolisesti koko talvikauden ajaksi. Aika moni suomalainen on tottunut käyttämään juureksia lähes päivittäin, mutta aika...

Envitecpolis Oy julkaisi selvityksen ruuan ilmastovaikutuksista suhteessa ravitsemukseen. Selvitys kertoo, että ilmastovaikutusten erot ruoka-aineiden välillä tasoittuvat, kun hiilipäästöt suhteutetaan niiden...

Peruna-alan toimijat kokosivat voimavaransa ja lähtivät nostattamaan perunaa uuteen kiitoon teemoina vastuullisuus, kotimaisuus ja ravitsemuksellisuus. Mukaan hankkeeseen lähti laaja verkosto...