Nyt on ruusukaalin aika
Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka
Nyt on ruusukaalin aika
30.09.2020
Juuri nyt ruusukaali on parhaimmillaan. Lähiruokana sitä saa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Viljelijöiden mukaan satokausi on sujunut hyvin. Sadon määrää voi pitää keskinkertaisena ja laatua hyvänä. Nykyisissä lajikkeissa herkullinen maku on aistittavissa heti ilman pakkasen puraisua. Ruusukaalit maistuvat pähkinäisiltä ja tasapainoisilta.
Nopeaan kokkailuun
Maukas, kotimainen ruusukaali kypsyy ruuaksi nopeasti. Ruusukaalit voi kypsentää kokonaisina tai ne voi puolittaa ja irrotella uloimpia lehtiä. Kantaosaan voi tehdä ristiviillon, jolloin kypsyminen nopeutuu entisestään.
Paista ruusukaaleja voi-öljyseoksessa pannussa viitisen minuuttia. Uunissa ruusukaalit kypsyvät 200 asteessa 20 minuutissa. Voit myös keittää ruusukaalit pienessä määrässä vettä tai kypsentää höyrykattilassa napakankypsiksi.
Ruusukaalin makuparit
Siemenet, pähkinät ja mantelit sopivat hyvin ruusukaalien seuraan. Mausteiksi käyvät chili ja inkivääri, hunaja ja valkosipuli. Kauden sienet ja omenat ovat hyviä kumppaneita nekin, samoin sitrushedelmät. Kuivatut hedelmät tai marjat, esimerkiksi kuivatut karpalot, antavat ruusukaalille mukavasti makeutta.
Hyvä ravintoarvo
Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali, mutta se sisältää monipuolisesti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, samoin C- ja K-vitamiineja, folaattia ja kaliumia. Muiden kaalikasvien tavoin myös ruusukaalissa on elimistön hyvinvointia edistäviä ja suojaavia yhdisteitä.
Riistaruokien, karitsan ja paistien lisäke
Ruusukaalit sopivat hyvin syksyisiin kausiruokiin: kokonaisten paistien seuraan, poro-, sorsa-, peura- ja karitsa-aterioille. Kokeile näille vaikka Appelsiiniruusukaaleja, joiden ohje näkyy alla.
------
Valtakunnallista ruusukaaliviikkoa vietetään viikolla 41 (5.–11.10.).
Kokeillut ruokaohjeet kuvineen:
Lämmin ruusukaalisalaatti
Appelsiiniruusukaalit
Ruusukaali-pekoniherkku
Mika Virtanen
asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys
kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit
+358 20 413 2468
+358 40 054 4728