Takaisin Monikäyttöinen syysherkku: ruusukaali

Tiedote – Kotimainen ruoka

Monikäyttöinen syysherkku: ruusukaali

08.10.2021

Ruusukaalia viljellään Suomessa ammattimaisesti muutaman kymmenen hehtaarin alalla. Satokauden tuoreet ruusukaalit ovat ilmestyneet kauppoihin, ja niihin kannattaa nyt tarttua. Viljelijät lupaavat, että jos syksyn säätilanne jatkuu suotuisana, satoa saadaan ehkä riittämään jouluun saakka. Ruusukaalissa on hyvää kaikki: ulkonäkö, maku, ravintoarvo ja soveltuvuus nauttia siitä monin eri tavoin.

Ruusukaalin viljelijät kuvaavat tämän vuotisia kasvuolosuhteita samaan tapaan kuin muutkin avomaan kasvisten viljelijät. Hellekausi aiheutti varsinkin kaalikasveille vaikeuksia selviytyä, koska kaikki kaalit pitävät mieluummin viileistä kuin kovin kuumista säistä.  Ahkeran kastelun turvin kuumuus kestettiin, ja satoa on myyty jo elo-syyskuun vaihteesta alkaen. Laatu on ollut erinomainen.

Paistien kaveri, mainio salaattiaines

Perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi.

Kypsennä ruusukaalit suolalla maustetussa vedessä. Kun teet kantaosaan ristiviillon, ajaksi riittää viisi minuuttia. Nauti joko heti tai jäähdytä välittömästi kylmässä vedessä, jolloin ruusukaalien väri kirkastuu. Jäähdytetyt, kypsennetyt ruusukaalit ovat mainio salaattien aines.

Hyvää kuumana tai kylmänä

Hyviä ruusukaalien maustajia ovat sitrushedelmät sekä fenkolin ja aniksen siemenet. Pähkinät, mantelit ja siemenet, samoin kuin juustot ja kuivatut hedelmät sopivat ruusukaaliruokiin. Tiedotteen lopusta löytyvät tarkat, kokeillut ohjeet. Juuston ystävä valitsee Ruusukaali-juustosalaatin. Pannussa tai uunissa kypsentäen ruusukaalista saa kylmään päivään lämpimiä salaatteja, joista esimerkkinä Lämmin ruusukaalisalaatti ja Appelsiini-ruusukaalit.

Monipuolinen ravintoarvo

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, ja etenkin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista mm. folaattia. Ristikukkaiset kasvit, joihin kaalit kuuluvat, on havaittu hyödyllisiksi osana syövän ennaltaehkäisyä, tietenkin osana monipuolista ruokavaliota.

Kasvi lähtöisin Belgiasta

Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin keriä. Ruusukaalia kutsutaan myös brysselinkaaliksi, koska sen kerrotaan saaneen alkunsa Belgiasta. Nykyään myös Suomessa ruusukaalin suosio kasvaa.

Ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään viikolla 41 (11.–17.10.2021).

Lisätiedot: Mika Virtanen, kasvinviljelyasiamies, MTK, 0400 544 728

Kokeillut ruokaohjeet kuvineen

Ruusukaali-juustosalaatti
Lämmin ruusukaalisalaatti
Appelsiini-ruusukaalit ja linssipihvit


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

puutarha-asiat, peltokasvivaliokunnan sihteeri, Juuresten-, Kaalin- ja Sipulintuottajat ry, kasvinsuojeluasiat, torjunta-aineet, kasvinterveysasiat, siemenasiat, kylvösiemenjaoston sihteeri, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajiasiat, lannoiteasiat

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728


Suositellut artikkelit

1

04.10.2022

Ruusukaalin aika on nyt

04.10.2022

Ruusukaalin viljelijöillä on parasta aikaa meneillään sadonkorjuu. Suomen olosuhteissa työ tapahtuu käsin, koska kaalinkerät on saatava ennen kovia pakkasia kylmävarastoon sitä mukaa kun niitä valmistuu. Niitä ei voi...

2

09.06.2022

Kasvisten ensisadot valmistumassa

09.06.2022

Kylmä alkukevät hidasti varhaisvihannesten kasvuun lähtöä niin, että ensisadot alkavat valmistua noin viikon verran tavanomaista myöhemmin. Runsaslumisuus suojasi talvehtivia kasveja, joskin jää puolestaan aiheutti...

3

23.11.2021

Nyt syödään juureksia

23.11.2021

Juureskausi on parhaimmillaan juuri nyt. Viljelijät ovat nostaneet juurekset syksyllä varastoihin hetkellä, jolloin juuresten kuoret olivat riittävästi vahvistuneet ja tallentaneet sisäänsä täyteläisen maun. Kun...

4

30.09.2020

Nyt on ruusukaalin aika

30.09.2020

Juuri nyt ruusukaali on parhaimmillaan. Lähiruokana sitä saa ainakin marraskuun puoliväliin saakka. Viljelijöiden mukaan satokausi on sujunut hyvin. Sadon määrää voi pitää keskinkertaisena ja laatua hyvänä. Nykyisissä...

5

20.09.2019

Nyt on ruusukaalin aika

20.09.2019

Ruusukaali on vähitellen ottanut paikkansa monimuotoisen kaaliperheen jäsenenä. Se lisää Suomessakin suosiotaan joka vuosi, vaikka sen käyttö lähti liikkeelle olemattoman pienestä, yhdestä pikkukerästä per henkilö...

6

09.10.2018

Ruusukaali parhaimmillaan

09.10.2018

Kotimaisen ruusukaalin satoa alettiin korjata syyskuun lopulla. Kausi jatkuu aina vuoden vaihteeseen saakka. Ruusukaalin nykylajikkeet ovat jo vuosikymmeniä maistuneet herkullisilta, joten mahdolliset ennakkoluulot...