Takaisin Kasvisten ensisadot valmistumassa

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kasvisten ensisadot valmistumassa

09.06.2022

Kylmä alkukevät hidasti varhaisvihannesten kasvuun lähtöä niin, että ensisadot alkavat valmistua noin viikon verran tavanomaista myöhemmin. Runsaslumisuus suojasi talvehtivia kasveja, joskin jää puolestaan aiheutti joillekin kasveille tuhoa, eniten syysviljalle.

Ensimmäiset kasvisten taimet ja perunat päästiin istuttamaan maaliskuun lopulla. Harsojen avulla lämpöä saatiin lisätyksi maan pintaan useita asteita, ja kasvu lähti vauhtiin. Viljelijät suhtautuvat alkaneeseen satokauteen toiveikkaasti. Tosin tuotantokustannukset ovat nyt ennätyskorkealla polttoaineiden, siementen, taimien ja rahtikulujen hintojen nousun takia. Tämä tulee näkymään myös kuluttajahinnoissa.

Juhannusviikko aloittaa kauden

Juhannusviikko ja juhannusjuhla aloittavat varhaisvihannesten ja varhaisperunoiden pääsesongin. Tätä aikaisemmat kasvisesikoiset eli primöörit ja ensimmäiset neitsytperunat on saatu harsojen alta tunnelikasvatettuina tai lämmittämättömistä kasvihuoneista.

On ollut havaittavissa, että kotimaista varhaiskaalia odotetaan jo malttamattomina, yhtä hartaasti kuin konsanaan uusia perunoita. Avomaalta tätä ainutlaatuista herkkua päästään leikkaamaan kesäkuun puolivälin tienoilla. Siitä alkaen varhaiskaali nousee salaattiainesten ja kasvislisäkkeiden ykköskaartiin.

Retiisi, broccoliini ja moni muu

Niputetut sipulit ja porkkanat ovat jo kaupoissa. Myös alkukesän retiisiä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Nuoret retiisit maistuvat rapsakoilta dippikastikkeen kanssa ja niitä voi paahtaa uunissa. 

Raikasta ja rapeaa jäävuorisalaattia valmistuu parasta aikaa avomaalta. Kotimaan jäävuorisalaatti poikkeaa edukseen, koska se on erityisen mehukasta ja maukasta. Lohkottuna sitä voi grillata. Uuden sadon kiinankaali, samoin kukka- ja parsakaali sekä broccoliini eli varsiparsakaali laajentavat ilahduttavasti kasvisvalikoimia.

Raparperia ja marjoja makeiksi herkuiksi

Jälkiruokiin ja leivonnaisiin alkukesä tuottaa runsaasti raparperia. Kotimaisia vadelmia ja mansikoitakin on jo päästy maistelemaan. Suomalaisen suven uusi, upea kasvis-, marja- ja perunakausi alkakoon! Juhlitaan alkavaa kasvukautta ja ollaan kotimaisesta sadosta ylpeitä.

Valtakunnallista varhaisvihannesten ja varhaisperunan teemaviikkoa vietetään viikolla 25 (20. - 26.6.2022). 
kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen, MTK ry, puh. 0400 544 728

Kokkaa kasvikset lautaselle

 

Pähkinäiset salaatinlohkot

1 kerä jäävuorisalaattia
1–2 dl saksan- tai cashewpähkinöitä
1 dl persiljaa tai minttua
¾ dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä tai voisulaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
3 keitettyä kananmunaa



Paahda ja rouhi pähkinät. Hienonna yrtit. Lisää öljyyn tai voisulaan pähkinärouhe ja mausteet.
Kuori ja lohko kananmunat.
Leikkaa salaatti lohkoiksi niin, että lohkot pysyvät kannastaan kiinni. Jos lohko meinaa hajota, kiinnitä se cocktailtikuilla.

Kuumenna salaattilohkot grillissä, kevyesti öljytyssä parilassa tai paistinpannussa. 
Tarjoa salaattilohkot heti niin, että valelet päälle pähkinä-mausteseosta ja lisäät annoksiin kananmunanlohkoja ja persiljaa.

Ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Katso myös: Avomaan salaattien aika on nyt 

Kesäinen coleslaw

2 kotimaista varhaiskaalia (á 450 g)
sitruunan- tai limetinmehua
ripaus suolaa
1/2 nippua retiisejä tai pari kesäporkkanaa
muutama tuoreyrtin oksa, esim. minttua, persiljaa tai tilliä
Kastike
1 ½ dl kreikkalaista jugurttia
4–5 rkl laadukasta majoneesia
1 rkl sitruunan- tai limetinmehua
½ tl suolaa
1 tl (dijonin)sinappia
mintun- tai persiljanlehtiä



Huuhtaise kaalit ja leikkaa neljään osaan. Leikkaa lohkot ohuiksi suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Puserra joukkoon sitrusmehua ja ripauta suolaa. Sekoittele kahdella lusikalla nostellen.
Sekoita kastikkeen ainekset ja tarkista maku. Yhdistä kastike kaalisalaattiin ja siirrä colewslaw peitettynä jääkaappiin vetäytymään.

Lisää salaattiin huuhdottuja, suikaloituja retiisejä tai nippuporkkanoita. 
Salaatti sopii oikeastaan kaiken kesäruuan kaveriksi: lihalle, kalalle, makkaralle, kasvisruualle ja erityisesti kaikelle grillatulle ja savustetulle ruualle. Oikein hyvältä salaatti maistuu sellaisenaankin välipalana.



Ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen
Pirjon paras perunasalaatti

1 kg varhaisperunoita
1 nippu retiisejä
2 nippusipulia
2 maustekurkkua
2 rkl kapriksia
Kastike
6 rkl rypsiöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl (dijonin)sinappia
1 tl hunajaa
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria myllystä
tuoretta ruohosipulia



Keitä varhaisperunat hyvin harjattuina suolalla maustetussa vedessä. Siirrä jäähtymään.
Mittaa kastikkeen aineet pieneen, kannelliseen lasitölkkiin. Lisää valkosipuli kuorittuna ja mikroteräraastimella raastettuna ja ravista ainekset sekaisin.

Huuhtele ja viipaloi retiisit. Ota myös pienet, virkeät naatit talteen. Huuhtele sipulit ja leikkaa vinottain viipaleiksi. Leikkaa kurkut pitkittäin neljään osaan ja paloittele.

Paloittele perunat kulhoon. Lisää joukkoon retiisi- ja sipuliviipaleet sekä kurkkupalaset ja kaprikset. Lisää salaattiin myös retiisinlehtiä.
Valele kastike salaattiseokseen ja kääntele varovasti kahdella lusikalla. Siirrä salaatti tarjoiluastiaan ja saksi pinnalle tuoretta ruohosipulia.

Anna salaatin vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista. Toinen vaihtoehto on pilkkoa perunat heti lämpiminä, lisätä kastike ja muut ainekset mukaan ja syödä salaatti haaleana.
Ohje ja kuvat: Pirjo Toikkanen

Ohjeet kuvineen: XXX


Mika Virtanen

asiantuntija, puutarha ja kasvinterveys

kasvinsuojelu, lannoitteet ja torjunta-aineet, siemenasiat, maataloustuotemarkkinoiden edunvalvonta, vieraslajit

+358 20 413 2468

+358 40 054 4728

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559