Takaisin MTK haluaa, että kansan tahto suitsia kuntien pakkolunastuksia maakaupoissa tuodaan lainsäädäntöön – järjestön kuntavaaliohjelma muistuttaa, että maaseutu ja kaupungit tarvitsevat toinen toisiaan

Tiedote – Maankäyttö

MTK haluaa, että kansan tahto suitsia kuntien pakkolunastuksia maakaupoissa tuodaan lainsäädäntöön – järjestön kuntavaaliohjelma muistuttaa, että maaseutu ja kaupungit tarvitsevat toinen toisiaan

11.01.2021

Yhä useammassa kunnassa on ryhdytty hyödyntämään pakkolunastusta raakamaan hankinnassa niin, että kunta tekee bisnestä maakaupoilla pakkolunastamalla maat niiden omistajalta ja myymällä ne sitten voitolla eteenpäin. Maaseudun Tulevaisuuden tänään julkaiseman kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista rajoittaisi kuntien oikeutta pakkolunastuksiin. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK korostaa, että kuntien kaavoitusmonopoliin perustuvan, pakkolunastuksiin liittyvän bisneksen mahdollistavat lainsäädännölliset porsaanreiät on tukittava.

– Lunastuslakia on muutettava huomioimaan entistä paremmin maanomistajien oikeudet ja varsinkin kasvukeskusten kuntapäättäjien tulisi huomioida kaavoitustoiminnassaan nykyistä paremmin myös maaseutualueiden tarpeet, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Kuntien pakkolunastuksista keskusteltiin tänään myös MTK:n ja MT:n tänään järjestämässä kuntavaalipaneelissa, johon osallistuivat perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, vihreiden Maria Ohisalo, kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Annika Saarikko. Puoluejohtajat olivat yhtä mieltä siitä, että maakaupoista tulisi pyrkiä sopimaan maanomistajan ja ostajan tasavertaisissa neuvotteluissa ja kaupoista tulisi saada markkinoita vastaava hinta.

Panelistit korostivat monipaikkaisuutta, joka on noussut vahvasti esiin koronakriisin yhteydessä. Etätyön tekeminen ja kiinnostus maalla asumiseen sekä monipaikkaisuus ovat mahdollisuuksia, joilla maaseutumaisissa kunnissa ja pienemmissä kaupungeissa päästään uuteen nousuun. Juha Marttila näki kuntavaalit positiivisena vaikuttamisen paikkana ja kannusti asettumaan ehdolle.

– Olen kyllä huolissani yhteiskunnan kasvaneesta polarisaatiosta, mutta kunnat ovat usein niitä paikkoja, joissa kannetaan vastuuta ja löydetään yhteinen sävel kuntalaisten hyväksi, hän sanoi.
MTK muistuttaa tuoreessa kuntavaaliohjelmassaan, että maa- ja metsätalous ovat aloja, jotka tuovat elinvoimaa ja rahavirtoja kuntiin. Elinvoimaisen maaseudun pitää olla myös jokaisen kaupungin tavoitteena. Kaupunkikehittämisen työkaluja kannattaa soveltaa aiempaa laajemmin ja ottaa huomioon alueellinen näkökulma. Julkiset hankinnat on syytä miettiä jokaisessa kunnassa tarkkaan ja hyödyntää täysimääräisesti kunnan oma yritystoiminta.

Helsingin Ravintola Tekniskalta lähetetyn keskustelun juonsi MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen ja veti yhteen MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Paneelikeskustelutallenteen voit katsoa seurata mt.fi -sivun kautta. Osallistu keskusteluun somessa #kokokunta.

Lisätietoja

Juha Marttila, puheenjohtaja, 050 341 3167

www.mtk.fi/kuntavaalit #kokokunta