Takaisin Paprikaviikkoa juhlitaan 17-23.7.2023. suomalaisen paprikan ollessa parhaimmillaan

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Paprikaviikkoa juhlitaan 17-23.7.2023. suomalaisen paprikan ollessa parhaimmillaan

19.07.2023

Tällä viikolla juhlimme valtakunnallisesti paprikaa. Vitamiinirikas ja monipuolinen paprika vaatii kasvuunsa lämpöä ja valoa, minkä vuoksi sen tuotanto on Suomessa sesonkiluontaista. Juuri nyt kesällä pääsemme nauttimaan kotimaisen paprikan sadosta!

Keltaista, punaista ja oranssia, suippoa ja pyöreää – paprika on monipuolinen vihannes niin ulkomuodoltaan kuin käyttökohteiltaan. Sitä tuotetaan Suomessa huhtikuusta-lokakuuhun, sillä se vaatii tietyn määrän valoa ja lämpöä menestyäkseen. Paprikasta kannattaakin nauttia juuri kesällä.

Kesä on raikkaan, tuoreen ja värikkään ruuan aikaan. Paprika kohtaa näistä kriteereistä jokaisen. Eri värisiä paprikoita voi käyttää yhdessä muodostamaan monivärisiä salaatteja, wokkeja, grillivartaita ja salsoja tai kastikkeita. Myös paprikoiden maut eroavat riippuen väristä ja muodosta, testaile rohkeasti mikä sopii mihinkin.

Tuoreena paprika lisää ruokaan rapsakan purutuntuman ja grillaaminen tai uuni tuovat hyvin kuumuutta kestävästä vihanneksesta esiin aivan uusia puolia. Pehmeä paprika muodostaa hyvän pohjan monille soseutetuille tahnoille, joita varten kuoren poistaminenkin on valmistuksen jälkeen helppoa, paprika suorastaan kuoriutuu itsestään. Voit säilöä paprikaa myös talvea ajatellen esimerkiksi pikkelssi salaattina tai öljyssä.

Suomalainen paprika tulee läheltä, jolloin sen ominaisuudet pysyvät hyvinä ja sen reitti kaupanhyllyyn on jäljitettävissä. Samalla kotimainen paprika on kestävä valinta, sillä Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa kasvihuoneala on vähentänyt ilmastovaikutustaan vuosina 2004–2021 huimat 60 %. Kestävyyteen laitetaan huomattavia panostuksia.

Nappaa paprika eväskoriin, grilliin ja leivänpäälle ja nautin kesän mauista ja väreistä!

Valtakunnallista paprikaviikkoa on juhlittu heinäkuussa vuodesta 2004 asti. Vuonna 2023 se sijoittuu ajalle 17–23.7.aiheet: puutarhatuotanto, kotimainenruoka, paprikaviikko


Saatat olla kiinnostunut myös näistä