Suomalaisen ruoan päivä 4.9. – Juhla puhtaalle ruoalle ja kotimaiselle työlle
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Suomalaisen ruoan päivä 4.9. – Juhla puhtaalle ruoalle ja kotimaiselle työlle
14.05.2025
Torstaina 4. syyskuuta vietetään Suomalaisen ruoan päivää. Päivää, joka on omistettu kotimaiselle ruoalle ja ennen kaikkea sen tuottajille. Juhlapäivä tarjoaa arvokkaan mahdollisuuden pysähtyä ja kiittää heitä, jotka tekevät työtä suomalaisen ruokaturvan, puhtaiden raaka-aineiden ja elävän maaseudun hyväksi.
Navetoissa ja pelloilla tehdään joka päivä työtä, jonka tuloksena syntyy ruokaa, johon voi luottaa. Suomalainen ruoka on herkullista, vastuullista, turvallista ja jäljitettävää. Juuri siksi se ansaitsee oman juhlapäivänsä.
– Tämä on meidän päivämme. Ruuantuottajat kantavat vastuuta paitsi ketjusta pellosta pöytään, myös ympäristöstä, eläinten hyvinvoinnista ja tulevien sukupolvien ruokaturvasta, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Suomalaisen ruoan päivä on myös muistutus siitä, että jokaisella valinnalla kaupassa on merkitystä. Kun valitset kotimaista, tuet suoraan suomalaista työtä, paikallista elinkeinoa ja huoltovarmuutta.
Miksi suomalainen ruoka ansaitsee juhlapäivänsä?
• Se syntyy tiukimpien kansainvälisten laatu- ja ympäristövaatimusten mukaisesti.
• Tuotanto on läpinäkyvää, eläimet voivat hyvin ja antibiootteja käytetään vain lääkitykseen, ei ennaltaehkäisevästi.
• Jokainen ostos kotimaista ruokaa on investointi koko yhteiskuntaan.
Ruoantuottajille Suomalaisen ruoan päivä on kiitoksen arvoinen muistutuspy siitä, että heidän työllään on merkitystä. Se on muistutus myös siitä, että kotimainen ruoka ei ole itsestäänselvyys, vaan arvovalinta.
Tule mukaan juhlistamaan suomalaista ruokaa 4.9.!
Nosta esiin lähituottajia, jaa tarinoita somessa ruoantuotannon arjesta tai järjestä pieni tempaus omalla tilalla, koulussa, torilla tai keittiössä suomalaisen ruoan kunniaksi.
Päivää voi juhlistaa myös näkyvästi lipuin ja banderollein esimerkiksi pellon reunassa, navetan seinässä tai vaikka peräkärryssä tien varressa.

Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802

Kaija Stormbom
viestinnän asiantuntija
maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
+358 20 413 2385
+358 40 848 9559
aiheet: ruoka, kotimainenruoka, suomalainenruoka, suomalaisen ruoan päivä, mtk mobiili