Takaisin Pasta Carbonara kotimaisesta parsasta

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Pasta Carbonara kotimaisesta parsasta

09.06.2023

Kotimaisen parsan sesonki on täydessä vauhdissa! Ravintoloissa ympäri maata juhlitaan parsaviikkoja, kun kotimainen parsa astuu alkukesän valokeilaan. Tämä sesonki on lyhyt, kestäen noin kuutisen viikkoa, joten nyt on täydellinen tilaisuus nauttia tästä herkullisesta kasviksesta täysin siemauksin!

Parsan valmistaminen on helppoa ja vaivatonta. Varo kuitenkin ylikypsentämistä. Parsa on nautinnollista sellaisenaan, mutta se tarjoaa myös lukuisia mahdollisuuksia vaikkapa kastikkeisiin, kuten Pasta Carbonaraan. Hemmottele makunystyröitäsi kotimaisella parsalla!

Parsa Carbonara

(3-4 henkilölle)

valmistusaika: 30 minuuttia

250 g kotimaista parsaa
3 kpl kotimaisia valkosipulin kynsiä
1 kpl kokonainen kananmuna
4 kpl kananmunan keltuaista
n. 150 g kotimaista kypsynyttä juustoa (esim. kovaa Cheddar-juustoa)
300 g kotimaista kuivapastaa (esim. Myllyn Paras)
reilu kourallinen tuoretta kotimaista basilikaa
suolaa ja pippuria
1-2 dl pastan keitinvettä
voita ja öljyä paistamiseen


 

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Napsauta parsoista niiden puinen kantaosa pois ja leikkaa parsat suupalan kokoisiksi paloiksi.

Laita yksi kokonainen kananmuna ja neljä keltuaista keskikokoiseen kulhoon. Raasta juusto ja laita suurin osa juustoraasteesta kulhoon kananmunien kanssa. Säästä pieni osa juustosta annosten koristelua varten. Sekoita kananmunat ja juustoraaste keskenään pallovatkaimella tai kierrevispilällä. Mausta suolla ja pippurilla.

Hienonna basilika. Voit halutessasi jättää muutaman lehden kokonaisiksi annosten koristelua varten.

Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Muista maustaa keitinvesi suolalla.

Lämmitä paistinpannulla pieni määrä voita ja öljyä. Lisää viipaloidut valkosipulinkynnet kuumalle pannulle ja kypsennä kevyesti, kunnes valkosipulit ovat pehmenneet. Ota kypsät valkosipulit lusikalla pois pannulta ja sekoita kananmuna-juustoseoksen joukkoon. 

Lisää pannulle tarvittaessa hieman voita ja öljyä. Kypsennä parsat pannulla nopeasti. Jätä parsoihin kuitenkin pieni purutuntuma. Mausta suolalla ja pippurilla. Käännä levy pois päältä ja jätä parsat jäähtyvälle pannulle odottamaan pastan kypsymistä. 

Kun pasta on kypsää, ota n. 2 dl keitinvettä talteen. Kaada n. 0,5 dl pastan keitinvettä kananmuna-juustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää kastike parsojen kanssa pannulle. Varmista, että levy paistinpannun alla ei ole enää päällä. Kaada kypsä pasta siivilään ja lisää pasta pannulle kastikkeen ja parsojen kanssa. Sekoita joukkoon hienonnettu basilika.

Lämmitä varovasti pienellä lämmöllä, kunnes kastike hieman saostuu. Älä lämmitä pastaa liian voimakkaasti, ettei kananmuna kypsy täysin ja muutu munakokkeliksi. Jos kastike on liian paksua, voit lisätä joukkoon pastan keitinvettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoile pannulta tai lautasannoksina. Viimeistele lopulla juustoraasteella ja koristele halutessasi basilikan lehdillä.


 


Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: satokausi, reseptit