Takaisin Pikapikkelikasvikset

Resepti

Pikapikkelikasvikset

Näissä pikkelikasviksissa on kyllä perinteinen pikkeliliemi, jossa on vettä, etikkaa ja mausteita - mutta maustumisaika on normaalia lyhyempi, jopa ainoastaan puoli tuntia riittää. Tämä johtuu siitä, että kasvikset “valmistellaan” pikkeliliemen makuja varten hieromalla kasviksia pienessä määrässä sokeria ja suolaa. Sokeri-suolahieronta irrottaa kasviksista nestettä ja muuttaa niiden tekstuuria, jotta pikkeliliemi pääsee helpommin kasvisten pinnan läpi maustamaan niitä. Muista kuitenkin huuhtoa kasvikset hieronnan jälkeen, ettei lopullisista pikkelikasviksista tule liian suolaisia tai makeita.

Pikkelöinti on oiva tapa säilöä kesän maut talteen - mutta jos et halua odottaa kesän makujen nauttimista, niin pikapikkelikasvikset ovat sinua varten!

Pikapikkelikasviksia varten kannattaa valita tarpeeksi kiinteitä kasviksia, jotta ne kestävät hierontaa. Tällä kertaa valitsimme kotimaista keräkaalia, fenkolia, vihreitä papuja ja omenaa - mutta yhtä hyvin voisimme käyttää kurkkua, kukkakaalia, porkkanaa, varsiparsakaalia, parsaa tai retiisiä. 

Ja mikä parasta, voit itse valita mausteet jota käytät! Pikkeliliemeen kannattaa kuitenkin käyttää kahta erilaista etikkaa: väkiviinaetikkaa, jotta kasvikset saavat tarpeeksi terää makuunsa - mutta myös toista aromaattisempaa vaihtoehtoa, kuten esimerksi omenaviinietikkaa.

Pikapikkelikasvikset maistuvat hyvin sellaisenaan raikkaana salaattina - mutta myös muiden ruokien lisukkeena. Voit laittaa niitä esimerkiksi voileivän päälle tai hodarin väliin. Ne ovat herkkua myös aamupalalla munakkaan lisukkeena. Me päätimme tarjoilla ne kuitenkin kotimaisten härkäpapupyöryköiden seurana.

 

Pikapikkelikasvikset

(4-6 henkilölle)

aika: 30 minuuttia + 1/2 tuntia maustumiseen

 

⅓ kpl kotimainen pieni keräkaali

200 g kotimaisia vihreitä papuja

2 kpl kotimaista pientä fenkolia

2 kpl kotimaista omenaa

5 tl suolaa

5 tl sokeria

3-5 dl väkiviinaetikkaa

3-5 dl omenaviinietikkaa

3-5 dl vettä

ripaus suolaa ja pippuria

2 kpl laakerinlehtiä

10 kpl kokonaisia maustepippureita

1 tl sinapinsiemeniä

 

  • Leikkaa keräkaalin ja fenkolit reilun suupalan kokoisiksi suikaleiksi. Leikkaa papujen terävät päät pois ja leikkaa pavut kahteen osaan. Halkaiset omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat reilun suupalan kokoisiksi viipaleiksi
  • Laita kasvikset, 5 tl suolaa ja 5 tl sokeria laakeaan kulhoon. Hiero suolaa ja sokeria kasvisten pintaan sormillasi, kunnes kasviksista on irronnut hieman nestettä ja kasvikset ovat taipuisia. Tähän menee yleensä noin 5 minuuttia
  • Huuhtele kasvikset siivilässä, juoksevan kylmän veden alla. Huuhtele myös kulho
  • Laita huuhdellut kasvikset takaisin kulhoon ja lisää väkiviinaetikkaa, omenaviinietikkaa ja vettä niin paljon että kasvikset peittyvät. Lisää molempia etikoita ja vettä kaikkia yhtä paljon. Lisää mukaan ripaus suolaa ja pippuria sekä mausteita oman makusi mukaan. Laakerinlehdet, maustepippurit ja sinapinsiemenet toimivat hyvin - mutta voit halutessasi lisätä joukkoon myös esimerkiksi chiliä tai valkosipulinkynsiä
  • Anna kasvisten maustua vähintään puoli tuntia - mutta voit halutessasi nauttia kasvikset myös vasta seuraavana päivänä: pikkelikasvisten maku voimistuu pidemmän maustumisajan myötä 

 

Vinkki: voit nauttia pikapikkelikasviksia sellaisenaan  raikkaana salaattina - tai voit nauttia niitä myös muiden ruokien lisukkeena. Pikkelöidyt fenkolit maistuvat erityisen hyvin esimerkiksi kotimaisten härkäpapupyöryköiden kanssa.



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: kasvikset, kotimaiset kasvikset, reseptit, kesäresepti, pikkeli, säilöminen