Takaisin Poikkeusajat jatkuvat

Blogi – Yrittäminen

Poikkeusajat jatkuvat

29.09.2020

Tästä kulkutaudista emme pääse eroon vielä aikoihin. Terve varovaisuus arjessa on nyt viisautta. Politiikassa sen sijaan tarvitaan rohkeutta.

Taudin seurauksena saimme talouskriisin. Ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen huokaisimme helpotuksesta, sillä Suomen talouden supistuminen oli pienempi kuin muualla Euroopassa.

Taloudesta pitää silti olla huolissaan. Suomen viennissä näkyy vakavaa oireilua, kun kysyntä maailmalla supistuu. On vaara, että lama syvenee ja nousun alku pitkittyy.

Suomen hallituksella on tekemisen paikka. Talouden pyörät on pidettävä pyörimässä elvyttävällä politiikalla. Samalla on saatava elinkeinoelämän kilpailukyky iskuun, jotta yritykset investoivat ja työllistävät.

Metsä- ja ruokateollisuuden kilpailukykyä ei mitata pelkästään tehtaan porttien sisällä. Näivettyminen uhkaa, jos kotimainen metsä- ja maatalous eivät ole iskussa. Avainroolissa ovat toimivat markkinat ja politiikka.

Biotalouden merkitys Suomen taloudessa on ratkaiseva. Uusiutuvien luonnonvarojen määrä ja alan osaaminen tekevät meistä biotalouden suurvallan. Vain tyhmä ja vastuuton luopuu tästä asemasta vapaaehtoisesti.

MTK on biotalouden lipunkantaja. Niinpä viimeaikainen kehitys huolestuttaa. Suomen hallituksen biotalouslinja on epämääräinen. Toivottavasti se selkiää aloitetun strategiatyön kautta. EU:n komissio vaikuttaa suorastaan vihamieliseltä uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle.

Esimerkkinä olkoon välttämätön kiertotalouden edistäminen. Sen tiimoilla käydään eurooppalaista valtataistelua biotalouden ja fossiilitalouden välillä. Kierrätyksen nimeen vannoo jokainen, mutta öljyteollisuuden viesti kuuluu: Kierrätä tuotteitamme, säästä puu. Biotalous puolestaan tarjoaa kestävän tien, jossa kiertotalouden syötteet ovat uusiutuvia materiaaleja.

Fossiilitalous on kaikesta kierrätyksestä huolimatta kertakäyttötaloutta. Biotaloudessa metsät ja pellot kasvavat ja tuottavat sadon uudestaan ja uudestaan.

EU-tantereella Suomen on valittava puolensa. Sen pitäisi olla helppoa, sillä kysymys on taloudesta, työpaikoista ja ihmisten hyvinvoinnista. Tällä hetkellä suksi lipsuu.

Biotalouden mahtitoimialat, ruoka ja metsä, ovat eurooppalaisen politiikan ytimessä. MTK on paalupaikalla puolustaessaan suomalaisten hyvinvointia.


Kirjoitus on julkaistu MTK:n Mainio-jäsenlehdessä 3/2020

Juha Marttila

I puheenjohtaja

+35820 413 2340

+35850 341 3167 , (yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)