Takaisin Poimimalla ideologisia rusinoita metsäpullasta saa aikaan kauhean sotkun

Blogi – Metsätalous ja metsänomistaminen

Poimimalla ideologisia rusinoita metsäpullasta saa aikaan kauhean sotkun

31.01.2023

Parhaassa rusinapullassa rusinat sekoitetaan taikinaan leipomisvaiheessa. Niitä voi yrittää syödessä nyppiä irti ja syödä sellaisenaan. Seurauksena on hirveä sotku ja suurin osa hyvästä pullasta menee hukkaan.

Eduskuntavaalien lähestyessä omaa erilaisuutta ja hyvyyttä kannattajien silmissä korostetaan erilaisilla ulostuloilla. Yhteisestä pullasta yritetään poimia omaan ideologiaan sopivat rusinat. Sillä ei tunnu olevan väliä, mitä koko pullalle tapahtuu.

Erityisesti metsien käytössä on rusinoiden poimijoita liikkeellä.  Metsien käytöstä, hiilinieluista sekä ilmastosta käydään kovaa keskustelua. MTK esitti tammikuussa kokonaisuuden, miten metsien käyttö ja ilmastoasioita kannattaa tarkastella.

Ilmaston pelastamiseksi fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen tulee tapahtua nopeasti. On hyvä muistaa, että metsänomistajat tekevät työtä luonnonvarojen kanssa ja ovat ensimmäisiä, jotka elinkeinoissaan ovat kohdanneet ilmastonmuutoksen ja sen vaikutukset. MTK keinovalikoima sisältää selvät askeleet kohti ilmastokestävää Suomea.

Esimerkki rusinan poiminnasta on Vihreiden puheenjohtaja Ohisalon tuore kysymys, mitkä muut puolueet olisivat valmiit laskemaan hakkuumääriä. Ohisalo varmasti ymmärtää, että asia ei ole näin yksinkertainen ja luultavasti lopputulos olisi ilmastolle turmiollinen. Onneksi suurin osa puoluejohtajista ymmärsi esimerkiksi MTK:n ja maaseudun tulevaisuuden vaalitentissä tammikuussa kokonaisuuden – eikä hakkuiden rajoittaminen saanut kannatusta.

Suomi tarvitsee fiksua ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. On tunnistettava ilmaston kannalta keskeisin tavoite, fossiilisten raaka-aineidenkäytöstä on päästävä eroon – nopeasti. Hiilinielukeskustelussa kannattaa myös katsoa kokonaisuuksia. Mikäli metsien hoitoon ja käyttöön ei panosteta, on vaarana ajautua kierteeseen, missä puuston kasvu ja hakkuumahdollisuudet hidastuvat ja metsien hiilensidontakyky heikkenee. Metsien hiilivarasto on vuosikymmenten hoidon ansiosta kasvanut jatkuvasti ja metsät sitovat edelleen huomattavasti enemmän hiiltä kuin päästävät.

Fiksu ratkaisu on monipuolinen panostus metsänhoitoon ja metsien kasvun kiihdyttäminen. Samaan aikaan meidän on otettava harppaus metsänhoidon laadussa ja oikea-aikaisuudessa.  Jos hakkuita lähdettäisiin rajoittamaan, pitäisi ensin päättää mitä hakkuita vähennetään. Ilmaston kannalta vaihtoehdot ovat huonoja. Päätehakkuiden vähentäminen heikentäisi puun saatavuutta esimerkiksi puurakentamiseen. Lisäksi jäljelle jäisi metsä, missä puusto kasvu on hidastunut. Harvennushakkuiden vähentäminen romuttaisi tulevaisuuden puun saannin ja mahdollisuudet korvata fossiilisia raaka-aineita.

Vihreiden rusina on usein monimuotoisuus ja luontokato. Monimuotoisuus on toivottavasti kaikille puolueille tärkeä, mehevä rypäle, joka pidetään hyvässä kunnossa. Metsänomistajien luontopanostukset kasvavat jatkuvasti ja luontoarvoja turvataan monipuolisesti. Vaalien lähestyessä toivoisi enemmän puheenvuoroja, missä metsäomistajaa kiitetään luontopanostuksista. Puheenvuoroja, missä sitoudutaan METSO-rahoituksen lisäämiseen ja vapaaehtoisten keinojen käyttöön

Suomalaiset ovat fiksua porukkaa, rusinoiden nyppijät kyllä havaitaan. Metsäpullaa ei kannata tuhlata vaan nauttia vastuullisesti, kokonaisuutena.

aiheet: puuntakaa

PUUN TAKAA

Marko Mäki-Hakola, metsäjohtaja, MTK


Olen metsää omistava, Ylöjärvellä vaimon ja lasten kanssa asuva nurmolainen. Vuoden 2016 alusta toimin MTK:n elinkeinojohtajana, vuoden 2021 heinäkuusta siirryin metsäjohtajaksi. Toimin MTK:n jäseninä olevien maaseudun yrittäjien hyväksi. Minulla on takanani MTK-järjestössä yli kymmenen vuoden ura monissa eri tehtävissä.
Maaseudun elinkeinot ovat tuttuja jo vuosikymmenten takaa. Metsässä olen kulkenut sekä retkeilemässä että töissä siitä lähtien, kun opin kävelemään 70-luvun lopulla.
Työssäni teen kaikkeni maaseudun elinkeinojen menestymiseksi. Minut tuntevat tietävät, etten millään pysty pitämään suutani kiinni, jos maaseudun yrittäjien asemaa yritetään jollain tapaa heikentää.