Vispipuuroa, kauralastuja ja vaniljakreemiä
Resepti
Vispipuuroa, kauralastuja ja vaniljakreemiä
Perinteinen vispipuuro saa rinnalleen rapsakat kauralastut ja pehmeän vaniljakreemin. Raikkaat marjat ja kermaisa lisuke nostavat tutun jälkiruoan uudelle tasolle.
4 annosta
Työjärjestys:
Tee vispipuuro jäähtymään.
Leivo kauralastut.
Vatkaa vispipuuro.
Vaahdota ranskankerma.
Vispipuuro
½ l vettä
1 dl (n.60 g) puolukoita / herukkaa
1 dl (n.60 g) vadelmia / mansikkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mannasuurimoita
Koristeeksi
pakastevadelmia / herukoita / mansikkaa
kauralastuja
Survo marjat kattilan pohjalla. Lisää vesi ja sokeri, keitä 5 minuuttia. Kaada mannasuurimot ohuena nauhana kattilaan samalla koko ajan sekoittaen. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan. Jäähdytä puuro. Vatkaa jäähtynyt vispipuuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Annostele jälkiruokakulhoon ranskankerman kanssa. Koristele marjoilla ja kauralastuilla.
Vinkki! Jäähdyttämistä voi nopeuttaa laskemalla tiskialtaaseen kylmää vettä ja nostamalla kattila sinne. Myös puuron sekoittelu nopeuttaa jäähtymistä.
Vinkki! Vatkaa matalalla teholla ja maltilla. Näin puurosta tulee kuohkeampaa kuin kovalla teholla nopeasti vatkaten.
Kauralastut (15 kpl)
50 g voita
1 dl sokeria
1 kananmunaa
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää jäähtynyt voi ja kanamuna, sekoita haarukalla tasaiseksi taikinaksi. Nosta kahden pikkulusikan avulla nokareita leivinpaperin päälle pellille, jätä runsaasti leviämisvaraa. Paista uunin keskitasolla 5–7 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.
Vinkki! Taivuta kauralastut kaareviksi kaulimen avulla.
Vaniljainen ranskankerma
1 dl ranskankermaa
½ dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
INFO:
Vispipuuro, lappapuuro, marjapuuro, vatkattu puolukkapuuro
Rakas herkku tunnetaan monella nimellä. Perinteisin vispipuuromarja on puolukka, mutta sen lisäksi vispipuuroa voi vatkata vaikkapa herukoista, vadelmista, raparperista ja omenasta. Myös marjamehu ja -soseet sopivat puuroaineiksi.
INFO:
Kokeile näitä makuyhdistelmiä
Puolukan ja herukoiden kanssa maistuu vanilja, omena saa lisämakua kanelista ja mustikkapuuro maustuu kardemummalla.
Resepti: Kati Laszka
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: resepti