Takaisin Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago on Suomen paras ruokamatkailutuote 2023

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago on Suomen paras ruokamatkailutuote 2023

30.11.2023

Hungry for Finland Ruokamatkailukilpailun arviointiraati on valinnut Piknik Omenapuun alla ja Taste of Archipelago -tapahtuman Naantalista Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2023. Palkinnon jakoi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. Kilpailuun osallistui 46 monipuolista ja tasokasta tuotetta ammattilaissarjassa. Tänä vuonna erityistavoite oli saada mukaan vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvia tuotteita.

Tammiston Kuulas ja yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa. 
Tammiston Kuulas ja yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa. 

Piknik omenapuun alla (Tammiston kuulas) on erinomainen, kekseliäs kokonaisuus. Tuote on rakennettu omalähtöisesti ja yksityiskohdat on hiottu viimeisen päälle. Korin sisältö on mietitty makumaailman ja paikallisuuden lisäksi ruokahävikin kannalta: ruoka oli oivaltavaa. Tuote on autenttinen, tarina ja ylpeys näkyy, kuuluu ja tuntuu – vanhan talon henki omenapuineen on upeasti valjastettu tärkeäksi osaksi tuotetta.

– Tosi ihana tunnelma, tässä on elämänmakuinen ruokamatkailutuote. Tuote on myös senhintainen, johon monella on mahdollisuus, arviointiraadin jäsen Kristiina Adamsson tiivistää.

Lisäksi palkittiin kaksi merkittävää ruokamatkailutekoa

2. sija Ravintola Vår, Vår-menu

3. sija Glowing Ember Experience, Kotaillallinen.

Arviointiraati antoi lisäksi kolme kunniamainintaa

 • Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki
 • Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala
 • Taste the traditional flavors and aromas of four different provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo.

Kilpailun arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruoan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena.

Kilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään vastuullisuuteen ja paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessä viides, edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019 ja 2021.

Opiskelijasarjassa kriteerit ovat muuten samat, mutta ruokamatkailutuotteen ei tarvinnut olla myynnissä, vaan se voi olla idea, konsepti tai vaikkapa opinnäytetyönä syntynyt ruokamatkailutuote. Opiskelijasarjaan osallistui 16 opiskelijaa.  

Opiskelijasarjassa palkittiin seuraavat tuotteet

 • Yrttibaari ja Yrttinder, Jyrki Pirkkalainen, LAB ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus
 • Savory and steamy food trail around Pirkanmaa, Jane Roos and Lu Chen, Haaga-Helia amk
 • Herkkutattikokkailukisa ja -tapahtuma, Porcini Chef 2024, Satu Tietari, Suomen yrittäjäopisto

Hungry for Finland (H4F) Ruokamatkailukilpailua 2023 ja ruokamatkailun kansallista kehittämistä koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Arviointiraati

 • Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
 • Terhi Hook, Manager, Capability Building, Business Finland / Visit Finland
 • Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
 • Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
 • Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
 • Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
 • Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
 • Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
 • Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk

Lisätietoa

--------------------- 

PARHAAT RUOKAMATKAILUTUOTTEET 2023

 

Voittaja: Piknik omenapuun alla ja Taste of Archipelago-tapahtuma, Tammiston Kuulas, Varsinais-Suomi, Naantali

Tammiston Kuulas osallistui kilpailuun kahdella tuotteella, joita voi yhdistellä toisiinsa. Kokonaisuus palkittiin, sillä siinä on tavoitettu jotain erilaista ja innovatiivista, maku ja tunnelma edellä unohtamatta yhteistyötä paikallisten tuottajien ja toimijoiden kanssa. Tuotteen eri osat sopivat toisiinsa saumattomasti. Säröjä ei ole ja yksityiskohdat on mietitty paikalleen, oli se sitten kahvikuppi, emännän intohimo tuotteistamiseen, salin tapetti, ruoan maku tai ruoan raaka-aineet. Tuotteessa on rakennettu tunne- ja aistikokemus. 

Naantalissa sijaitseva Tammiston Kuulas on helposti lähestyttävä kokonaisuus. Nämä tuotteet voi ostaa mutkattomasti, ja ne sopivat monelle lompakolle. Elämys on elämänmakuinen ja monipuolinen. Piknikorin sisältö on mietitty pakkauksista lähtien, maut, visuaalisuus, yksityiskohdat ja tunnelma ovat paikallaan, monia aisteja hellitään. Eväskorin astiat ovat uudelleen käytettäviä ja myös juomavalikoimassa huomioitu myös kotimaisuus.

Vanhojen omenapuiden katveessa räsymatolla eväät maistuvat, tunnelmaa on sopiva kaikenikäisille. Yrittäjä on kekseliäs ja idearikas, 3. polvessa tässä rakennuksessa. 

Onneksi olkoon Tammiston Kuulas ja yrittäjä Anu Vaissi-Harismaa. 

Lue lisää:
https://www.tammiston.com/kuulas/piknik-korit/
https://www.tammiston.com/

 

2. sija: Ravintola Vår, Vår menu, Vår group Oy, Uusimaa, Porvoo

Ravintolassa on lämmin vastaanotto ja huomaavainen, välittävä palvelu. Vierailijaa odottaa nimikoitu menu-kuori, jonka voi jättää avaamatta, jos haluaa kokea 11 ruokalajia yllätyksenä. Kaikessa toiminnassa tulee esille paikallisuus, keittiömestari Niko Lehdon henkilökohtaiset tarinat ja ruokamuistot. Syysmenussa syödään rohkeasti kokonainen kuha yhden illan aikana, hävikkiä ei synny, vastuullisuudelle kumarretaan.

Vår panostaa porvoolaiseen gastronomiaan, lähiruokaan ja henkilökunnan työhyvinvointiin. Ravintola tekee yhteystyötä yrittäjien, tuottajien oppilaitosten kanssa, ja haluaa panostaa nuoriin. Viljelijöiltä ostetaan suoraan raaka-aineita ja pystytään myös vaikuttamaan siihen, mitä seuraavalla satokaudella tuotetaan, lähellä. 

Rennon mutta huolitellun palvelun täydentää harmoninen tila, johon säröä tuo musiikki: Michelin-tähti ravintolassa soi Suomi-Räp. Ravintolaelämyksen kokonaisuus on rauhoittava ja hyväntuulinen, se jättää onnellisen olon. 

Vår on fine dining-osaaja, ja yksi osa ruokamatkailua ovat eksklusiiviset ja luksusruokamatkailuelämykset. Sen Vår taitaa! Oikein lämpimät onnittelut Porvooseen! 

Lue lisää: https://restaurantvar.fi/ 

 

3. sija: Glowing Ember -kotaillallinen, Glowing Ember Experience, Lappi, Rovaniemi

Glowing Ember -kotaillallinen on tunnelmallinen makumatka puhtaan Pohjolan ja Lapin makuihin kotamiljöössä, Rovaniemellä. Täällä häärii nuori, sydämellään työtä tekevä yrittäjä, keittiömestari, Joel Manninen tiimeineen.  

Kotaillallisella tarjoillaan kuusi ruokalajia paikallisia makuja. Villiruokaa käytetään ylpeydellä, myös yhdistäen sitä kansainvälisiin vaikutteisiin. Jokainen mietitty annos kertoo omanlaistaan tarinaa. Niissä koreilevat paikalliset itse kerätyt raaka-aineet ja pienten lähituottajien herkut. Taustalla ovat mummot ja sukulaiset, tarinoita kulkee sukupolvelta toiselle.

Kodassa väreilee lämmin tunnelma, ylpeys tekemisestä ja vieraanvarainen, osaava palvelu. Joel Manninen ja Kukka-Maaria Lindqvist tietävät, mitä tekevät. Illalliselta lähtiessä on hyvä mieli.

Lue lisää: https://www.glowingember.net/

 

KOLME KUNNIAMAININTAA

Saunaa ja herkuttelua Lonnan saarella, Lonnan saari / Oy Lonnan Hyväntuulenkeidas Ab, Uusimaa, Helsinki

Lonnan saari on merellisen Helsingin hyvänolon keidas. Vuonna 2014 saari avattiin kaikille iloisena vapaa-ajan saarena, jonka historia ulottuu 1800-luvun alkuun. 

Ensin saunotaan ja sitten syödään maistuva neljän ruokalajin yllätysmenu. Kaikessa tekemisessä on huomioitu kansainvälinen asiakas, joka on yksi pääkohderyhmistä Lonnassa. Silti Lonnan sauna on myös elämyksellinen ja ihana tilana kotimaiselle asiakkaallekin. Saapuessasi saat oman pärekorin, johon vaatteet voi viikata ja nostaa hyllylle – ei vaatekasoja. Saunailta rullaa kivasti eteenpäin, välillä voi pulahtaa mereen ja siemailla saunajuomaa, esimerkiksi huolella valittuja pienpanimotuotteita lähialueilta. Suomalaisesta saunomiskulttuurista on mahdollista oppia, raati arvosti opastusta siihen, saunassa oli mukavan rauhallinen tunnelma. Kyseessä oli maadoittava kokemus. 

Vieraanvaraisuus jatkuu ravintolassa ja sinusta pidetään huolta. Ravintolan liitutaululta löytyvät myös Lonnan kaikki raaka-ainetuottajat. Se on edelleen hyvä käytänne. Maut ovat hyviä, annokset kauniita ja astiat oivaltavia.

Lonna saa kunniamaininnan ruokamatkailukilpailussa 2023 erityisesti siitä, että sen nettisivut ja vastuullisuusviestintä on kunnossa: esimerkillistä ja monipuolista vastuullisuuden esille tuomista eri ulottuvuuksineen.  Täällä mennään myös työhyvinvointi edellä, ruoan alkuperä tunnetaan ja erityisruokavaliot osataan huomioida. Vastuullisuus myös todennetaan Good Travel Seal-sertifikaatilla ja Sustainable Travel Finland merkillä.

Lue lisää:
https://www.lonna.fi/, https://www.lonna.fi/saaren-palvelut/ravintola/, https://www.lonna.fi/saaren-palvelut/sauna/, https://www.lonna.fi/vastuullisuus/

 

Iitin Maatilatori, Iitin Maatilatori Oy, Päijät-Häme, Kausala

Iitin Maatilatori on perustettu vuonna 1992 toimivan viljatilan yhteyteen ja on auki ympäri vuoden. Vanhaan navettaan perustettu puoti hivelee silmiä kauneudellaan ja kätkee sisäänsä yli sadan tuottajan kotimaisten tuotteiden valikoiman. Tuotteet on valittu hyvällä maulla ja paikallisuus näkyy. Iitin maatilatori on ensimmäinen puoti, joka on palkittu Hungry for Finland ruokamatkailukilpailussa! Iitin maatilatori saa kunniamaininnan monipuolisesta ja mietitystä valikoimastaan.

Valikoima sisältää lähiruokaa, paikallisia makuja, lähileipureiden loihtimia tuoreita kahvioherkkuja sekä muita suomalaisten pientuottajien tuotteita. Tuotteiden pakkauksissa yhdistyvät estetiikka ja vastuullisuus. Tänne on helppo piipahtaa ja elämys on määriteltävissä sen hintaiseksi, kuin itse tahtoo käyttää. Jos haluaa oppia, sekin on mahdollista: ruhon osista, erilaisista hiutaleista ja jauhojen karkeusasteista. Kohteessa on hyvät opasteet ja mukava asioida, tilasuunnittelu on onnistunut. Lihatiskillä on mainio palvelu. Hieno kohde, näitä lisää halki Suomen!

Iitin Maatilatori korostaa tuotteiden valmistuksen vastuullisuutta. Heillä asioidessa tiedät, mistä tuotteiden raaka-aineet ovat peräisin ja parhaimmillaan voit tutustua tuottajaan paikan päällä sesongeittain vaihtuvien tapahtumien yhteydessä. Iitin maatilatorin sopii mainiosti kansallisiin ruokamatkailun suuntaviivoihin ja painotuksiin. Monipuolinen Taste of place-tuote!


Taste the Traditional Flavors and Aromas of Four Different Provinces, paketoitu ruokareitti, Äksyt Ämmät Oy, Kainuu, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo

Ruokamatkailun kansallisella tasolla on pitkään kannustettu yrittäjien väliseen yhteistyöhön, ylimaakunnallisiin reitteihin ja paketoituihin kokonaisuuksiin. Kunniamaininta sopii erinomaisesti edellä mainittuihin kehittämisen painopisteisiin. Tämä palkittava tuote on ruokamatkailureitti, jossa vieraillaan neljässä eri maakunnassa. Erityismainintana kilpailuraati nostaa esille tuotteen soveltuvuuden kansainväliselle asiakkaalle ja onnistuneen paketoinnin.

Reitillä vieraillaan Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa monipuolissa ruokamatkailukohteissa 7 päivän aikana. Tässä tuotteessa matkailija voi osallistua ja oppia vastuullisesti: reitillä tutustutaan eri maakuntien erityisyyksiin ja parhaisiin makuihin. Mukana on mm. kokkikoulua, panimovierailua, tutustumista Kalevalan perinteisiin, kauppahallikäyntiä, luostariviinejä jne. Matka kokoaa yhteen tarjontaa Järvi-Suomesta Lappiin kokijan lautaselle ja lasiin.

“Welcome to the most exclusive tour of the four provinces. Taste Northern Savo Lakeland  - Taste Karelia - Taste Kainuu, Arctic Lakeland -Taste Lapland!”

Lue lisää:
https://aksytammat.fi/en/p/788/flavours-and-aromas-of-four-provinces-of-finland