Takaisin Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailu löysi herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailu löysi herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023

28.09.2023

Hungry for Finland - Ruokamatkailukilpailun 15 finalistia on valittu. Kilpailu etsi - ja löysi -  Suomen herkullisimmat ruokamatkailukohteet 2023.  Kilpailun osallistujakaarti oli tasokas ja monipuolinen. Kilpailuun osallistui kirjo paketoituja ruokamatkoja, erilaisia ruokamatkailureittejä, ravintoloita, kahviloita, teemallisia menuja, käyntikohteita, tapahtumia, luonnossa ruokailua, tislaamoja, pienpanimoita, viinitiloja, ruoanvalmistuskursseja ja katuruokakohteita. 
 

Ruokamatkailukilpailulla tuodaan esiin Suomen ruokamatkailun kärkituotteet ja innovatiiviset ratkaisut. Kilpailun ammattilaissarjaan osallistui 46 tuotetta eri puolilta Suomea kesän 2023 aikana. Mukana oli tuoreita konsepteja ja tunnettuja konkareita. Ruokamatkailukilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteistyötä. 

Tasokas kilpailu

MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen iloitsee Ruokamatkailukilpailun saamasta huomiosta ja innostavasta tarjonnasta. Siivosen mukaan kilpailu on pystynyt hyvin koluamaan Suomen ja etsimään juuri ne oikeat ruokamatkailun kärkituotteet. 

-    Kilpailu paljastaa maan herkullisimmat ja innovatiivisimmat ruokamatkailukohteet eikä jätä kiveäkään kääntämättä Suomen eri osissa. Kilpailu esittelee paitsi tuoreet konseptit myös tunnetut konkarityöt, sanoo Siivonen. 

-    Ruokamatkailukilpailu vahvistaa myös elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista Suomessa ja lisää  aitoa yhteistyötä ruokamatkailutoimijoiden parissa. Siivonen lisää.  

Siivonen kehottaa myös syyslomalaisia nauttimaan ruokamatkailukohteista ja tutustumaan Suomen monipuoliseen ruokakulttuuriin.  

-    Löytyisikö näistä kohteista kenties seuraava syyslomanviettopaikka, pohtii Siivonen.  

Kilpailun 15 finalistia

Ammattilaissarjan arvioinnissa on kiinnitetty huomiota asiakaslähtöisyyteen, elämyksellisyyteen sisältäen paikallisuuden, lähiruuan ja tarinoiden hyödyntämisen, vastuullisuuteen, liiketoiminnallisuuteen, verkostoihin ja yhteistyökumppaneihin, digitaalisuuteen ja monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien hyödyntämisessä sekä ruokamatkailutuotteeseen kokonaisuutena. Raati tekee parhaillaan arviointikäyntejä finalistikohteissa. 

Voittajat palkitaan torstaina 30.11. Ruokamatkailu-Festivaaleilla Helsingissä, joissa myös ruokamatkailun kansalliset ydinalueryhmät esittäytyvät. Kilpailun ammattilaissarjan pääpalkinto on 5000 euroa. Kilpailun 2. ja 3. sija palkitaan 2000 eurolla. Kilpailussa menestyvät ammattilaissarjan tuotteet saavat näkyvyyttä kilpailun rahoittajien, kuten Visit Finlandin, kanavissa.  Opiskelijasarjan voittaja palkitaan 500 euron lahjakortilla valitsemaansa ruokamatkailukohteeseen, 2. ja 3. sija palkitaan tuotelahjoilla.

Kilpailun arviointiraati
•    Kirsi Viljanen, kilpailun puheenjohtaja, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
•    Terhi Hook, Development Manager, Business Finland / Visit Finland
•    Kristiina Adamsson, lehtori, ruokamatkailun asiantuntija, Haaga-Helia amk, Hungry for Finland
•    Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK ry
•    Anne Mikkola, ruokamatkailun asiantuntija, Lomalaidun ry
•    Mariaana Nelimarkka, ruoka- ja oluttoimittaja
•    Anni Korhonen, yrittäjä, Majatalo Puukarin pysäkki
•    Katja Tuomainen, Suomen kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja
•    Ilias Kuntras, opiskelijaedustaja, Haaga-Helia amk


Vuoden 2023 kilpailu on järjestyksessään viides. Edelliset kilpailut olivat vuosina 2015, 2017, 2019 ja 2021. 

Kilpailun rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö, Haaga-Helia amk, Visit Finland, Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK ja Lomalaidun ry. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.  
 Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: ruokamatkailu, suomalainenruoka, ruokamatkailukilpailu