Takaisin Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Kouluissa kokataan syksyllä taas kotimaista

19.09.2023

Kokkaa kotimaista -koulukampanja on ihastuttanut kouluissa jo kolmena syksynä. Yli 30 000 kasiluokkalaista on kokkaillut MTK-yhdistysten toimittamista raaka-aineista herkullisen aterian. MTK:n toiminnassa aktiivisesti mukana olevat toimijat halki Suomen huolehtivat kampanjan jalkauttamisesta ja ruokailon levittämisestä. 

Kokkaa kotimaista. Kuva: Kati Laszka
Kokkaa kotimaista. Kuva: Kati Laszka

Laadukkaat raaka-aineet ja oivaltavat reseptit ruokailon lähteinä 

Kokkaa kotimaista -materiaali pitää sisällään kotimaiset raaka-aineet pää- ja jälkiruokaan sekä sähköisen oppimateriaalin ja oppilaille jaettavan reseptivihkosen. Tämän vuoden ruokaohjeet ja herkulliset inspiraatiokuvat on toteuttanut keittiömestari Kati Laszka. Suomalaiset, monipuoliset ja laadukkaat raaka-aineet sopivat moneen makuun ja ruokavalioon.

Pääraaka-aineita tämän syksyn kampanjassa ovat kotimainen siipikarjanliha, makoisat tomaatit, yrtit ja kasvikset sekä mainiot maitotuotteet, kuten kerma ja tuorejuusto. Lisäksi kotoisa peruna, mahtava proteiininlähde herne ja kotimainen pasta sekä maukkaat monipuoliset omenat ja pehmoinen kaura, tällä kertaa makeana herkkuna omenapaistoksen päällä.  

Reseptit reissaavat, laadukkaat raaka-aineet ovat paikallisia! 

Ruoka ja ruokavalinnat ovat aina ajankohtaisia, ja some-kanavat tarjoavat nuorille jatkuvana virtana erilaista, herkullista ja innostavaa sisältöä sekä ideoita. Laadukkaiden raaka-aineiden merkitys ja kotimaisuus saattavat välillä painua taka-alalle. Kokkaa kotimaista -kampanja haluaa innostaa ruuanlaittoon ja tarjoaa oppilaille kassillisen kotimaisia raaka-aineita.

Kivojen reseptien myötä saattaa syttyä oivallus: reseptit reissaavat, raaka-aineet ovat paikallisia! Yhdessä kokatun ja nautitun aterian voima on vaikuttava. Yhteisessä ruokapöydässä voidaan keskustella vaikkapa seuraavista aiheista: Mitä ruuan alkuperä merkitsee? Tiedätkö mistä ruoka tulee? Millainen ruoka maistuu sinulle tai perheellesi? Millaisia makumuistoja tai perinteitä ruokaan liittyy?  

  • On äärimmäisen tärkeää, että nuoret ovat tietoisia siitä, mistä ruoka tulee ja miten sitä tuotetaan. Sanonta "Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa" pätee myös tässä asiayhteydessä. Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden ymmärtää suomalaisen ruuantuotannon arvo ja rikkaus, jotta he voivat tehdä tietoisempia ruokavalintoja ja vaalia suomalaista ruokakulttuuria myös tulevaisuudessa, painottaa Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja.

Ruotsinkieliset koulut mukaan kampanjaan 

Kokkaa kotimaista -mallin tavoitteena on kertoa suomalaisesta ruuantuotannosta herkullisella ja konkreettisella tavalla. Samalla malli herättelee kokeilemaan ruuanlaittoa sekä tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan, ruuantuottajiin ja suomalaiseen, rikkaaseen ruokakulttuuriin.  

Kokkaa kotimaista -kampanja on osa MTK:n toteuttamaa ruokakasvatusta ja kouluyhteistyötä. Tänä vuonna kampanja uudistuu mukavilla tavoilla: Kampanja-aika pitenee helmikuun loppuun saakka, ja SLC-yhteistyön myötä kampanja laajenee Kocka inhemskt -kampanjanimellä myös ruotsinkielisiin yläkouluihin. 

Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajille helpoksi toteuttaa: Paikallinen tuottajayhdistys toimittaa oppimateriaalin kotitalousopettajalle ja vie koululle kotimaisia raaka-aineita sisältävän ruokakassin.   

Kokkaa kotimaista -kampanjan mahdollistaa MTK-Säätiö. Kampanjan toteutuksessa on mukana myös Maaseudun Sivistysliitto. 

Kampanjamateriaali löytyy MSL:n verkko-opistosta: https://moodle.msl.fi/course/view.php?id=181


Juha Marttila

I puheenjohtaja

(yhteydenotto- ja tapaamispyynnöt ks. johdon assistentti Mirja Perttu)

+35820 413 2340

+35850 341 3167

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802