Takaisin MTK:n liittojen puheenjohtajat: Suomella edellytykset lisätä tuntuvasti ruuantuotantoa – nyt suunta on väärä

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

MTK:n liittojen puheenjohtajat: Suomella edellytykset lisätä tuntuvasti ruuantuotantoa – nyt suunta on väärä

29.07.2022

Suomalaiset viljelijät pystyvät turvaamaan maamme ruokaturvan, lisäämään tuotantoa ja menestymään erikoistumalla myös vientimarkkinoilla, kunhan heille annetaan siihen mahdollisuus, toteavat MTK:n tuottajaliittojen puheenjohtajat. He peräävät vastuuta markkinoilta, joiden toimimattomuus ajaa nyt kotimaista tuotantoa alas maailman ruokakriisin kynnyksellä. ”Suunta on väärä”, puheenjohtajat painottavat kannanotossaan.

Koronapandemia ja Venäjän hyökkäysota Ukrainassa ovat nostaneet ruuan riittävyyden ja huoltovarmuuden päätöksenteon keskiöön. Niiden turvaamiseksi tarvitsemme tuotannon vastuullisuuden rinnalle vastuullisuutta myös markkinoilta, MTK:n alueellisten tuottajaliittojen puheenjohtajat vaativat.

 

Puheenjohtajien mukaan maatilojen talouskriisi ja kaupan ennätystulokset kertovat vakavasta ristiriidasta ruokaketjun sisällä. ”Kauppa tekee tulosta ruuan myynnillä mutta myös myymällä tuotantopanoksia, kuten lannoitteita, viljelijöille. Samaan aikaan alkutuotanto riutuu kannattamattomana ”, MTK-liittojen puheenjohtajat painottavat.

 

Ruokaa tuottavien tilojen määrän lasku jatkuu kyselyiden mukaan nopeana. ”Kuka tulevaisuudessa tuottaa suomalaisen ruuan? Tilojen lopettamistahti on saatava hallintaan, ja ala tarvitsee myös uusia yrittäjiä. Kaikki osapuolet tulisi nyt saada ymmärtämään tilanteen vakavuus”, puheenjohtajat vetoavat.

 

Tuottajaliittojen puheenjohtajat kannustavat kriisien keskellä huomaamaan, että suomalaisen maatalouden näkymät pidemmällä aikavälillä ovat varsin hyvät. Tulevaisuus tarjoaa ennusteiden mukaan jatkuvasti paranevia kasvuolosuhteita, kun tilannetta verrataan vaikkapa Etelä-Euroopan ongelmiin kuivuuden kanssa.

 

”Viljelijöiden käytössä ovat huippuunsa kehitellyt, pohjoisiin oloihin soveltuvat nurmi- ja viljalajikkeet. Kotieläintuotannossa eläinaines on laadukasta ja tuotannon laatu maailman huippua monilla mittareilla mitattuna”, liittojen puheenjohtajat muistuttavat.

 

MTK-liittojen puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa tänä vuonna Hämeessä. Ohjelmaan kuuluivat myös vierailut Luonnonvarakeskuksen Jokioisten tutkimusyksikköön, Boreal Kasvinjalostukseen, Trans Farmille sekä alueen maatiloille.


Eerikki Viljanen

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja

eerikki.viljanen( at )mtk.fi

+35850 525 2727