null Hallitus lupasi että ilmastotoimet menevät huoltovarmuus ja kannattavuus edellä

Tiedote

Hallitus lupasi että ilmastotoimet menevät huoltovarmuus ja kannattavuus edellä

18.3.2022

Hallitus tiedotti tänään perjantaina päätöksistä ilmastotoimien vahvistamiseksi. Toimet koskevat niin sanottua taakanjakosektoria, johon kuuluvat muun muassa maatalous ja liikenne. Lupaus siitä, että hiilimarkkinoiden tulee olla aina maataloudelle kannattavia, sekä kaikkia mahdollisia lisäkustannuksia kompensoidaan täysmääräisesti, on maatalouden kannalta erityisen tärkeä. Keskeisiä päätöksiä tehtiin jo viime syksynä. Uudet päätökset perustuvat tutkimuslaitosten arvioihin, joiden mukaan toimia on vahvistettava tavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Suomen on tarkoitus puolittaa taakanjakosektorin päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä, joka tarkoittaa nykytoimiin nähden 5,3 megatonnin päästövähennyksiä. Maataloustoimien osuudeksi lisätoimista todettiin helmikuun arvioissa noin 1 Mt, mutta sitä kevennettiin todettujen epävarmuuksien vuoksi.

MTK korostaa, että ilmastotoimia ja huoltovarmuutta voidaan edistää yhdessä, kun lähtökohdaksi otetaan MTK:n ja SLC:n Luonnonvarakeskukselta tilaama Maatalouden ilmastotiekartta. toivottaa tervetulleeksi hiilimarkkinoiden pilotoimisen maankäyttösektorilla.

 

  • Toimia tarkennettiin ja maatalouden päästötavoitetta arvioitiin uudelleen. Luvattiin, että hiilimarkkinoiden tulee olla aina maataloudelle kannattavia, sekä kaikkia mahdollisia lisäkustannuksia kompensoidaan täysmääräisesti.

  • MTK korostaa biokaasuohjelman tärkeyttä ja jatkuvuutta. Tämä edistää ravinteiden kierrätysratkaisuja sekä hiilensidontaa luodessaan nurmille markkinoita. Tällä toteuttamisen tahdilla 4TWh tavoite vuodelle 2030 uhkaa kuitenkin karata.

  • MTK on tyytyväinen siihen, että hallituksen toimissa otetaan huomioon kannattavuus ja huoltovarmuus. Tämä ei ole ristiriidassa maatalouden ilmastotoimien kanssa.

  • MTK on tyytyväinen, että hallitus tutki päätettävien asioiden vaikuttavuuden ja mahdolliset epävarmuudet todettiin – toimilta ei näin odoteta liikoja.

Tutkimuslaitosten arvioinneissa todettiin kansallisen kasvihuonekaasulaskennan kehitystarpeet maataloustoimien vaikuttavuuden todentamiseksi. Toimien vaikuttavuus tulee saada luotettavasti näkyväksi inventaariossa.

  • Olemme toivoneet toimivaa mittaristoa, jotta maataloustoimien vaikutukset näkyvät ja kohdentuvat sekä ilmastoon että ruuantuotantoon, jonka huoltovarmuus on kriisissä, MTK:sta muistutetaan. Tietovaje on onneksi nyt täyttymässä Hiilestä kiinni –tutkimusohjelmalla, mutta vaje ei ole vielä täysi poliittisiin päätöksiin.

 

Lisätietoja:

Juha Marttila, puheenjohtaja puh. 050 341 3167

Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja puh. 050 5225207

Liisa Pietola, ympäristöjohtaja puh. 050 4384014


aiheet: ilmasto

Suositellut artikkelit

Satutko olemaan melko tavallinen kauranviljelijä ja haluaisit kehittyä ammatissasi? Haluaisitko muuttaa viljelytapojasi ja etsiä keinoja, joilla suomalaista maataloutta voidaan muuttaa paremmaksi sekä ympäristön...