Paistettu tyrnijuustokakku
Resepti
Paistettu tyrnijuustokakku
Aurinkoinen kakku kruunaa pääsiäisaterian. Raikas, kauniin keltainen tyrni sopii kermaisten maitotuotteiden pariksi tähän ihanaan jälkiruokaan tai kahvipöydän kruunuksi. Maitotuotteiden runsaasta valikoimasta löydät kakkuun omat suosikit, myös laktoosittomana. Pohjan vehnäjauhon voi vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen, jolloin kakku on kokonaan gluteeniton. Leipominen on mukavaa yhteistä puuhaa myös lasten kanssa, ja juustokakun voi näppärästi valmistaa etukäteen vieraita odottamaan.
Pohja:
100 g voita
1 dl sokeri
2,5 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteiinitonta jauhoseosta
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
Täyte:
2 rasiaa (yht. 400 g) maustamatonta tai sitruunan/appelsiinin makuista tuorejuustoa
1 prk (200 g) rahkaa
2 prk (120 g) g smetanaa
1 dl laimentamatonta tyrnimehua
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 keltuaista
Marjakastike:
2-3 dl pakastemansikoita tai -vadelmia
0,5 dl tyrnimehua
½-1 dl sokeria
(2 rkl lakka- tai tyrnilikööriä)
Valmista pohja: sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää voisulaan keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kananmuna. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa. Taputtele taikina leivinpaperoituun ja voideltuun (halkaisija noin 23 cm) irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
Mittaa täytteen ainekset isoon kulhoon, ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi ja kuohkeaksi seokseksi. Kaada täyte pohjataikinan päälle. Paista kakkua 150 asteisessa uunissa noin 90 min. Kakun pinta saa jäädä kauniin vaaleaksi.
Avaa uunin luukku rakoselleen, ja anna kakun tekeentyä jäähtyvässä uunissa vielä tunnin verran. Anna kakun levätä jääkaapissa paistamisen jälkeen vuoassaan vähintään muutama tunti ennen tarjoilua.
Kastike: soseuta sulaneet marjat sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Lisää tyrnimehu ja sokeri maistaen välillä, sekoita tasaiseksi. Aateloi halutessasi tilkalla likööriä.
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: suomalainen ruoka, reseptit, jälkiruoka, juustokakku, tyrni