Takaisin MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen: Halpaa ruokaa ei enää ole

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen: Halpaa ruokaa ei enää ole

06.04.2022

– Halpaa ruokaa ei enää ole. Maailmalla yhä laajemmilla alueilla kyse ei pian ole ruuan hinnasta, vaan saatavuudesta, totesi MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen avatessaan valtuuskunnan kevätkokouksen keskiviikkona 6.4. Espoon Hanasaaressa. Viljasen mukaan Venäjän raaka hyökkäyssota Ukrainassa on jo käynnistänyt kriisin maailman ruoka- ja energiamarkkinoilla.

– Euroopassa ollaan nyt nopeasti siirtymässä maatalouspolitiikasta kriisiajan ruokapolitiikkaan. Sen ensimmäinen ja kiireellisin tehtävä on varmistaa, ettei ruuan alkutuotanto romahda maatilojen talouden ja tilojen lopettamisen mukana, Viljanen sanoi.

Hallituksen päättämä 300 miljoonan euron huoltovarmuuspaketti on Viljasen mukaan merkittävä, mutta sen tehokkaampaan ja nopeampaan kohdentamiseen maatiloille on vielä etsittävä ratkaisuja. Ratkaisuja Viljanen vaati markkinoilta nopeina tuottajahintojen korotuksina.

 – Valtiolta apua maatalouden hätään ovat vaatineet meille usein markkinataloutta opettaneet kauppa ja teollisuus. Niiden on nyt aika nähdä oma roolinsa ja kantaa vastuunsa kriisin ratkaisijoina. Aikaa ei ole hukattavaksi. Ruokaa ei tule, jos sen tuotannolle ei ole edellytyksiä, valtuuskunnan puheenjohtaja painotti.

Suomalaisten metsänomistajien Viljanen sanoi sitoutuneen tehtaiden puuhuoltoon Venäjän puun poistuessa markkinoilta. Samoin metsäbioenergian lisäämiseen tuontifossiilien korvaajana. Viljanen kiitti järjestöään ja sen jäseniä nopeasta avusta brutaalin hyökkäyksen kohteeksi joutuneille ukrainalaisille.

– MTK oli myös aivan ensimmäisten joukossa myöntämässä avustusta ja haastamassa muita toimijoita mukaan avustamaan Ukrainaa.  Tuota merkittävää avustussummaa, 100 000 euroa, ei ole minulle kritisoinut yksikään meidän jäsen, ei yksikään. Olen siitä tavattoman ylpeä, Viljanen totesi.

Viljasen puhe kokonaisuudessaan täällä. 

Lisätietoja: MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen, 050 525 2727

Yhteys kokouspaikalle: viestinnän suunnittelija, Kaija Stormbom, MTK, 040 848 9559