Takaisin Britaleivokset

Resepti

Britaleivokset

Pieni makea päättää aterian juhlavalla tavalla. Perinteisestä britakakusta saa kauniita annospaloja pääsiäisen kahvipöytään tai juhla-aterian jälkiruuaksi. Britakakun päällä maistuvat kotimaiset marjat ja pehmoinen rahkavaahto. Makean tahmea kakkupohja, rapsahtava marenki ja raikkaat täytteet ovat vastustamaton yhdistelmä. Britakakku on kätevää vierastarjottavaa, sillä voit valmistaa pohjan ja herkulliset täytteet valmiiksi ja koota annokset juuri ennen ruokailua. 

Pohja 
150 g pehmeää, huoneenlämmintä voita 
1 ½ dl sokeria 
3 keltuaista 
2 dl vehnäjauhoja 
2 ½ tl leivinjauhetta 
1 ½ dl maitoa 
 
Marenki 
3 valkuaista 
1 ¾ dl sokeria 

Täytteeksi 
2 dl sulatettuja, sokeroituja pakastemarjoja, hilloa tai näiden yhdistelmää 
rahkakemavaahtoa, 2 dl vispikermaa ja 1 prk maustettua rahkaa, esim. sitruuna tai appelsiini 

  • Ensin valmistetaan kakkupohja, sen jälkeen sen päälle tuleva marenki 

  • erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset vaikkapa kahteen kahvikuppiin. 

  • vaahdota kulhossa voi ja sokeri 

  • lisää voivaahtoon kananmunankeltuaiset yksitellen vatkaten. 

  • sekoita vehnäjauhoon leivinjauhe 

  • yhdistä voi- sokeri- munavaahtoon vuorotellen jauhoseosta siivilän läpi ja maitoa, sekoita tasaiseksi, mutta älä enää vaivaa tai vaahdota taikinaa, ettei se sitkisty 

  • levitä kakkutaikina leivinpaperoidulle pellille noin 20 x 30 cm kokoiseksi levyksi 

  • esikypsennä pohjaa 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia 

  • pohjan esikypsyessä valmista marenki vaahdottamalla ensin valkuaisia ja lisäämällä valkuaisvaahtoon sokeri. Valkuaisvaahto on valmiina kovaa ja kiiltävää ja pysyy vispilässä 

  • lisää marenkivaahto esipaistetun pohjan päälle rennosti lusikalla nostellen, paista kakkua vielä 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes marenki on herkullisen ruskeaa 

  • jäähdytä huoneenlämmössä 

  • valmista rahka-kermavaahto vaahdottamalla vispikerma kovaksi vaahdoksi ja yhdistämällä se maustettuun rahkaan 

  • juuri ennen tarjoilua leikkaa kakkulevy neliöiksi ja asettelemalla niiden päälle marjaseosta ja rahkakermavaahtoa. 



Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: kevät, kananmuna, pääsiäinen, reseptit, jälkiruoka, britakakku, leivos


Saatat olla kiinnostunut myös näistä