Takaisin Uusi verkostoalusta Agrihubi yhdistää maatalouden eri toimijat älymaatalouden ja talousjohtamisen kehittämiseksi

Uutinen

Uusi verkostoalusta Agrihubi yhdistää maatalouden eri toimijat älymaatalouden ja talousjohtamisen kehittämiseksi

25.03.2022

Suomalainen maatalous on ollut pitkään haasteellisessa ja yhä vaikeammassa tilanteessa: kannattaako ala jatkossa? Vuorineuvos Reijo Karhisen Uusi Alku -raportissa todettiin vuonna 2019: suomalaisen maatalouden yrittäjätulot ovat pudonneet kymmenessä vuodessa 500 miljoonalla eurolla.  Maatalousalan tutkimus, koulutus ja neuvonta ovat tiivistäneet yhteistyötään ja tuloksena on syntynyt osaamisverkosto AgriHubi. Se lanseerattiin avajaiswebinaarisissa 29.3. Avajaisissa olivat mukana MTK-Uudenmaan pj. Aleksis Kyrö ja MTK:n peltokasvivaliokunnan pj. Esa Similä.

- Muutos ei ole nyt lineaarista. Digitalisaatio ja ilmastonmuutos yhdessä muokkaavat maatalouden toimintaympäristöä sellaisella vauhdilla ja laajuudella, jota emme ole aiemmin kokeneet.  Elämme hetkessä, jossa ulkoiset muutosvoimat edellyttävät poisoppimista ja osaamisen uudistamista maatiloilla nopeammin kuin koskaan. Nyt tarvitsemme tulevaisuuden lukutaitoa. Tuoreen tiedon tarve on valtava. Muutoksesta on mahdollisuus rakentaa uudenlaista tulevaisuutta ja siihen maatalousyrittäjä tarvitsee avukseen AgriHubin kaltaista kumppania”, sanoo Reijo Karhinen.
 

Verkostoalustasta kanava maatalousyrittäjien ja tutkijoiden yhteistyölle


Maaliskuussa avautunut verkostoalusta on vastaus toiveeseen palvelusta, missä yhdistetään voimat maatalous- ja puutarhayrittämisen tueksi. Verkostoalustalle kootaan kaikki tieto yhteen paikkaan.

- Uusinta tutkimustietoa, tapahtumia, keskusteluita ja erilaisia hankkeita yhdistävä AgriHubin ja maaseutuverkoston verkostoalusta auttaa löytämään tiedon lähteille ja kohtaamaan ihmisiä virtuaalisesti esimerkiksi keskustelualustalla tai teematreffeillä. Se antaa kanavan maatalousyrittäjien ja tutkijoiden keskinäiselle keskustelulle ja tutkimustarpeiden tunnistamiselle”, kertoo AgriHubin koordinaattori Susanna Lahnamäki-Kivelä.

- Koulutuksen, tutkimuksen ja neuvonnan yhteistyöstä haetaan tehoja irti ja entistä suurempaa vaikuttavuutta. Muodostettava osaamisverkosto AgriHubi aktivoi ja koordinoi eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja vuoropuhelua erityisesti liikkeenjohdon ja älymaatalouden teemoista. Samalla tarkastellaan, miten eri tahojen tietovarantoja voidaan paremmin hyödyntää maatilojen johtamisessa, sanoo MTK:n koulutusjohtaja Susanna Aro.

Yhteistyötä ja vuorovaikutusta tiivistetään yrittäjien, tutkimuksen, neuvonnan ja koulutuksen välillä. Verkostoalusta tarjoaa jatkossa laajat kontaktit maatalousyrittäjiin ja asiantuntijoihin. Se kokoaa tietoa yhteen niin, että vuosien myötä se on kumuloituva ja kasvava tietopankki, ja auttaa monien tietotarpeiden täyttämisessä sekä toimii myös päätöstenteon pohjana. Verkostoalusta on kansainvälisestikin ainutlaatuinen palvelu ja uusi tapa toimia yhdessä osaamisverkostona. 

 

Lisätietoja avajaisista ja Agrihubista
 

Lisätietoa verkostoalustasta

Lue Susanna Aron blogi

Lue Liisa Pietolan blogi

Samuel Jussilan videotervehdys viljelijäkollegoille

Lähde MMM:n tiedoteSusanna Kumpulainen

johtaja, koulutus- ja tiedepolitiikka, digitalisaatio

luonnonvara-alan koulutus, tutkimuspolitiikka, YES ry - yrittäjyyskasvatus

+358 20 413 2570

+358 40 735 2138

Klaus Hartikainen

jäsenviestintäpäällikkö

jäsenviestinnän koordinointi ja toteutus

+358 20 413 2316

+358 40 169 2060

aiheet: mtk, luke, mmm, agrihubi