Neljä kotimaista joulumenuta – näin rakennat joulupöydän eri tyyleillä
Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka
Neljä kotimaista joulumenuta – näin rakennat joulupöydän eri tyyleillä
13.12.2025
Joulu on ruokajuhlista jaloin, ja valinnanvaraa on enemmän kuin yhdessä pöydässä ehtii maistella. Siksi kokosimme MTK:n arkistoista neljä erilaista joulumenuta. Kaikki kotimaista totta kai! Mukana ovat: Perinteinen joulutonttu, Kasvisten ystävä, Nautiskeleva herkuttelija ja Rento brunssittelija. Näiden avulla kotikokki selviää runsaudenpulasta ja löytää juuri sopivan tavan nauttia joulun mauista.
1. Perinteinen joulutonttu
Perinteiden ystävä, tosi joulutonttu, valmistautuu jouluun hartaudella pitkin syksyä ja fiilistelee aattoiltaa keittäessään porkkanasosetta pakastimeen valmiiksi. Kinkku on joulupöydän kunkku! Laatikoita olla pitää! Joulu ei tule ilman porkkanalooraa! Perinteisten makujen tosifani antautuu joulun tunnelmaan hitaasti haudutetuilla, perinteisillä kasvislaatikoilla, paistaa kinkun joulupöydän kruunuksi ja nauttii palan painikkeeksi joulukahvit kakun kera.
Alkupalaksi:
Pääruoka & lisukkeet:
Jälkiruoka:
2. Kasvisten ystävä
Kasvisten ystävä kuorii, pilkkoo, paahtaa ja raastaa niin, että lantut tömisevät ja punajuuret pomppivat. Makeat juurekset ovat ihanaa talviruokaa, joihin perinteiset joulun maut sopivat täydellisesti. Kasvisten ystävä hymyilee tietäväisesti kuorimaveitsen viuhuessa. Herkulliset kasvikset maistuvat kaikille! Resepteissä on maitotuotteita; kokonaan vegaanisia ruokia saat korvaamalla ne kasvipohjaisilla tuotteilla.
Alkupalaksi:
Pääruoka & lisukkeet:
Jälkiruoka:
3. Nautiskeleva herkuttelija
Nautiskeleva herkuttelija on kulinaristi. Keittiössä surisee ja pörisee uusin tekniikka; ruokaa valmistetaan antaumuksella ja nautiskellen kotimaisista raaka-aineista. Herkuttelija yhdistää joulun maut trendikkäisiin uutuuksiin ja maailman makuihin. Aattoiltana hän hiljentyy kaikesta kokkailusta mukavan raukeana punajuurella maustetun suklaakakkupalan äärelle.
Alkupalaksi:
Pääruoka & lisukkeet
Jälkiruoka
4. Rento brunssittelija
Rento brunssittelija on oivaltanut aamupalan ja lounaan yhdistävän brunssin hienouden: kaikki parhaat maut samassa pöydässä ja toteutustapa vapaa! Joulu on brunssityypin kulta-aikaa. Kalenterissa on sopivasti väljää, jolloin hän kutsuu koolle perheen, suvun ja ystävät sekä kattaa pöytään parhaat kotimaiset herkut jouluisella vireellä. Suurimman osan ruuista voi valmistella jo etukäteen ja juhlan koittaessa nauttia täysin siemauksin seurasta ja ihanasta ruuasta.
Jouluinen brunssikattaus
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: ruoka, joulu, jouluruoka, kotimainenruoka, suomalainenruoka