Takaisin Aikaansaava etujärjestö on kuin hyvin rakennettu talo

Blogi – Jäsenyys

Aikaansaava etujärjestö on kuin hyvin rakennettu talo

11.01.2016

Vuoden vaihteessa MTK:n organisaatiota rukattiin hieman uusiksi. Organisaatiomuutoksen avulla jäsenten eteen voidaan tehdä entistä tuloksellisempaa edunvalvontaa ja toimintaympäristön kehittämistä. Itse päädyin myös mukaan muutoksiin ja sain aloittaa vuoden alusta entistä laajemmin maaseutuelinkeinojen edistäjänä ja puolustajana. Uuteen rooliin valmistautuessa välipäivinä oli hyvää aikaa pohtia, mitä maaseudun elinkeinojen edunvalvonta MTK:ssa oikein on ja miten voisimme toimintaamme kehittää.

Kysymyksiä nousi mieleen nopeasti paljon. Mitä ovat ne asiat jotka, joko parantavat tai heikentävät maaseudun yrittäjien menestystä? Miten ympäröivä maailma on muuttumassa? Mihin ja miten meidän pitäisi vaikuttaa, että maaseudulla menestytään?

Nopeasti kirjattuna elinkeinoihin vaikuttavia asioita löytyy suunnattomasti. Paperille piirtämäni ajatuskartta meni nopeasti sekamelskaksi ja paisui joka suuntaan – tehtävämme haastavuus konkretisoitui. Mielestäni kaikkien maaseudun puolustajien ja elinkeinojen edistäjien kannattaisi tehdä samanlainen ajatusharjoitus maaseudun yrittäjien toimintaympäristöstä. Oma rooli kokonaisuudessa selkeytyisi varmasti.

Tätä kaikkea miettiessä mieleeni hiipi MTK:n edunvalvontakokonaisuuden ja hyvin rakennetun talon yhtäläisyydet. Niin kuin talossa kuin MTK:ssa on erilaisia tasoja. Talossa on kivijalka, MTK:ssa jäsenet ja jäseniä lähellä olevat yhdistykset sekä liitot. MTK:n keskusliiton eri ryhmät muodostavat toiminnalliset kokonaisuuden, kuten asuintalon huoneetkin. Jos jokin huone tai ryhmä puuttuu, ei kokonaisuus toimi. Mietitäänpä vaikkapa taloa ilman keittiötä tai järjestöä ilman markkinaedunvalvontaa. Lisäksi talo tarvitsee katon ja MTK:n jäsenet kansainvälisen edunvalvonnan. Tiivis katto suojaa vaikkapa yllättävältä rankkasateelta ja kansainvälinen edunvalvonta vaikkapa yllättäviltä direktiiveiltä. Aivan kuten taloakin, on myös järjestöä säännöllisesti kunnostettava ja ajanmukaistettava. Tällaista remonttia järjestössä onkin viime vuosina tehty. Vuosi sitten metsänhoitoyhdistykset liittyivät keskusliiton jäseniksi ja nyt keskusliiton toimintamallia on uudistettu.

Useat talon piirteet ovat näkyviä, mutta äärimmäisen tärkeitä ovat myös talon rakenteisiin kätkeytyvät ominaisuudet. Hyvässä talossa on rakenteissa eri suuntaisia tukipuita. Samaten järjestössä pitää olla eri osia yhdistäviä ja koossa pitäviä rakenteita. Tällainen on esimerkiksi uusi elinkeinoja edistävä vastuualue tai ympäristöryhmä. Talo ei toimi myöskään ilman toimivia putkia ja sähköjohtoja. Samalla tapaa järjestössä pitää tiedon kulkea ja osaamisen olla joustavasti käytössä talon sisällä. Myös talojen välillä on paljon yhteyksiä, kuten sähköverkko ja dataverkko yhteinen jätehuolto sekä muuta infrastruktuuri. Samalla tapaa MTK järjestö koostuu koko maan kattavasta toisiinsa kytkeytyvistä osista, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden.

Onneksi rakentajat ovat ymmärtäneet, että talossa pitää olla tarpeeksi sujuva saranaisia ovia ja hyvin kirkkaita ikkunoita. Samalla tapaa MTK:sta pitää pystyä katsomaan ja liikkumaan talosta ulos. Edunvalvonta on ennen kaikkea talon ulkopuolella tapahtuvaa vaikuttamista.
Talovertauksen avulla on helppo ymmärtää, että kokonaisuus ei toimi puutteellisena. Elinkeinojen menestyminen vaatii panostuksia ja osaamista monella yhtäaikaisella edunvalvontarintamalla. Yhteistä eri rooleille järjestössä on se, että ne kaikki turvaavat maaseudun yrittäjien menestymisen edellytyksiä. Nimenomaan maaseudun yrittäjyys on se, mikä MTK:n jäseniä yhdistää.

Suomen tulevaisuutta rakennettaessa MTK:n harteilla lepää suuri vastuu. Biotalouden varaan lasketaan paljon. Samaan aikaan monet maaseudun yrittäjät ovat pahassa taloudellisessa ahdingossa. Järjestön tehtävänä on nopeasti kirkastaa koko Suomelle, ettei biotaloutta voida rakentaa, jos kivijalka murenee maaseudun yrittäjien lyödessä hanskoja tiskiin.

Onneksi tarpeelliset remontit on tehty ja edunvalvontakoneisto on valmis entistä tiukempaan työhön maaseudun yrittäjien hyväksi.