Takaisin Monesta olemme aiemminkin selvinneet – ajatuksia seniorinäkökulmasta

Artikkeli – Yrittäminen

Monesta olemme aiemminkin selvinneet – ajatuksia seniorinäkökulmasta

15.04.2020

Meillä jokaisella on henkilökohtaiset kokemuksemme ja keinomme siihen, miten suhtaudumme uusiin ja äkillisiin tilanteisiin. Myös tämän kevään poikkeustilanteeseen olemme reagoineet hyvin eri tavoin.

Usein pitkä elämänkokemus ja ikävuodet tuovat mukanaan oman mittakaavansa.  Kun ”kilometrejä” on takana jo paljon, on ehkä kokemusta jostakin vastaavasta tilanteesta. Monilla on kokemusta, että vaikeiden vaiheiden yli on selvitty.

Elämänkokemus antaa ymmärrystä hyväksyä asioita, joihin emme voi itse vaikuttaa. Tähän on maalla asuvana saanut kasvaa ja oppia. On selviydytty arjen vaihtuvista tilanteista, vaikka emme ole voineet vaikuttaa säätiloihin tai satokauteen, elämän kiertokulkuun. Toivo ja luottamus tulevaisuuteen on saanut kylvämään viljan myös katovuoden jälkeen. Monilla on toivo, että ensi keväänä on paremmin.

Monet meistä pystyvät näkemään epävarmojakin tilanteita haasteina ja mahdollisuuksina. Kaiken keskellä voi löytää uusia näkökulmia ja optimismia tulevaisuuden suhteen. Tällöin käytössä on usein hyväksi koettuja keinoja ratkaista eteen tulevia ongelmia.

Toivo ja toivottomuus myös vaihtelevat. Inhimillisinä ihmisinä emme ole koneita. Ehkä vielä eilen näin mahdollisuuksia, mutta tänään huolet painavat. Meillä on täysi lupa ja oikeus kaikkiin tunteisiimme.

Ihmisinä olemme myös väsyviä ja epävarmoja. Tämän kevään poikkeusolot eivät ole kysyneet keneltäkään sopivaa hetkeä. Ehkä voimavaroja on talven jäljiltä muutenkin vähän. Ehkä vastoinkäymisten määrä tai huolet tuntuvatkin tänään liian suurilta. Kotikaranteeni voi vahvistaa entisestään yksinäisyyden kokemusta, huoli terveydestä ja läheisistä painaa mieltä ja tulevaisuus näyttää huolestuttavalta.

Tärkeää on se, että tunnistan ja hyväksyn tunteeni. Usein helpottaa jo se, että sanon sen ääneen ”pelkään, murehdin, olen epävarma, olen levollisempi, olen helpottunut, olen pettynyt…” Tärkeää olisi myös se, että voisin jakaa tunteeni jonkun luotettavan kanssa. Kuka olisi tämä ystävä, jolle voin kertoa ajatuksistani ja tunteistani? Tässä tilanteessa kannattaa käyttää hyväksi myös tukipuhelimia, tukihenkilöitä ja kaikkia auttavia tahoja. Älä jää yksin.

Monet meistä ovat oppineet pitämään huolta myös toisista. Katsomaan, että naapuritalon piipusta nousee aamuisin savu ja lastenlapsilla asiat ovat kunnossa. Puhelut sukulaisille ja ystäville ovat nyt erityisen tärkeitä. Vaikeina aikoina on selvitty asenteella ”kaveria ei jätetä”. Kenelle minä voisin olla tämä kaveri tänään?

Turvallisuuden tunnetta ja selviytymiskokemusta vahvistavat arjen tutut rutiinit ja se, että pidän huolta itsestäni. Minulla on lupa ja oikeus olla itselleni hyvä. Säännöllinen päivärytmi, hyvä ruoka ja ystävällinen puhe myös itselle auttaa. Nyt on lupa olla itselleen armollinen. Riittää, että kuljen yhden päivän matkan.

Voimia tähän kevääseen,

Liisa Välilä, pari- ja perheterapeutti Hämeenkyrö
Marja Rask, psykoterapeutti, työnohjaaja Tuusula


Maaseudun tukihenkilöverkko

Älä jää yksin huoliesi kanssa, Sinua varten täällä ollaan! Ota rohkeasti yhteyttä Maaseudun tukihenkilöverkon tukihenkilöihin, jotka löydät www.tukihenkilo.fi -sivustolta. Voit soittaa kenelle tukihenkilölle tahansa, mihin päin Suomea vaan.


aiheet: hyvinvointi, korona


Suositellut artikkelit

1

23.09.2020

Hämärässä hapuilua

23.09.2020

Tiedätkö sen tunteen, kun iltamyöhään hämärässä ilman valoja suunnistat paikkoihin hapuillen? Suunnistat itkevän lapsen luokse tai kumppanin kainaloon pitkän päivän jälkeen. Ehkä sammutat viimeiset valot eläinsuojassa...

2

12.05.2020

Tasa-armoa perheeseen

12.05.2020

Pieni kuulovikani teki tepposia. Kauniit sanat – arvo ja armo – sekoittuivat. Kaiken seurauksena kehittyi viisaan viljelijäpariskunnan mielessä uusi sana ”tasa–armo”.  Armolla viittaan tässä myötätuntoiseen ja...

3

28.04.2020

Korona koettelee maaseudun nuoria

28.04.2020

Koronakriisin rajoitteet fyysisten sosiaalisten kontaktien suhteen asettuivat toden teolla voimaan noin kuukausi sitten.  Koulut suljettiin, ja ihmisiä kehotettiin välttämään kokoontumisia ja pysymään kotona....

Vatsaa kaihertaa, päätä painaa, unet ovat levottomia. Ajatukset palaavat yhteen ja samaan koronaan. Monen maatalousyrittäjän huulilta kuuluu ”kyllä on kova paine”. Toiselle huoli on pieni huoli, toiselle se on kauhu....

Koronaepidemia aiheuttaa ihmisten mielissä monenlaista huolta ja ahdistusta ja epidemialla on vaikutuksia arkeen ja yrittäjyyteen. Maaseudun tukihenkilöverkko aloittaa uuden juttusarjan maaseudun asukkaiden ja...