Takaisin Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään maailman antibioottiviikkoa?

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään maailman antibioottiviikkoa?

18.11.2023

Suomalaisille tuotantoeläimille käytetään todella vähän antibiootteja verrattuna muihin EU-maihin ja puhumattakaan koko muusta maailmasta. Tähän on päästy etenkin etevien ja ammattitaitoisten tuottajiemme ansiosta.

Suomalainen broileri kasvaa ilman antibiootteja.
Suomalainen broileri kasvaa ilman antibiootteja.

Hyvinvoivaa ja tervettä eläintä ei tarvitse lääkitä. Suomessa eläinlääkkeitä käytetään vain todettujen sairauksien hoitoon eikä eläimille anneta antibiootteja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Sairauden toteaminen ja lääkehoidon määrääminen onkin aina eläinlääkärin vastuulla. Antibioottien käytöstä tuotantoeläimille on viranomaisten laatimat ohjeistukset, joita noudatetaan tarkkaan. Toisin kuin useassa muussa maassa, Suomessa eläinlääkärit eivät voi myydä lääkkeitä voitolla. Tämä kiellettiin jo vuonna 1949.

Antibioottien käyttö on toki tarpeellista myös ihmisten terveyden hoidossa ja näille ei ole vaihtoehtoja useiden tartuntatautien hoidossa. Antibioottien liiallinen käyttö kuitenkin edistää mikrobilääkeresistenssin kehittymistä. Jos antibiootit eivät enää toimisi, olisi sillä katastrofaalisia seurauksia myös ihmisten terveydenhuollolle.

Siksi Suomessa kriittiset antibiootit on tarkasti rajattu vain ihmisten hoitokäyttöön. Suomi onkin mallioppilas maailmanlaajuisessakin tarkastelussa puhuttaessa mikrobilääkeresistenssistä.

Suomi ja suomalaiset maatilat voivat toimia maailmassa esimerkkinä, miten terve ja hyvinvoiva eläin saavutetaan järjestelmällisellä eläintautien torjuntatyöllä, erinomaisilla bioturvatoimilla sekä eläinten terveysohjelmilla - ei ylenmääräisellä lääkinnällä.Jenni Kiilholma

asiantuntija, eläinlääkäri

tuotantoeläinten terveys ja hyvinvointi, eläinlääkintäasiat, elintarvikehygienia

+358 20 413 2002

+358 50 477 1658