Takaisin Bryssel-agenda syksy 2019

Uutinen

Bryssel-agenda syksy 2019

18.09.2019

Uusi komissio tähtää Euroopan vihreällä sopimuksella ilmastoneutraaliuteen. Tämän kunnianhimoisen tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan luonnon monimuotoisuuden ja maaperän suojelua, ruokaturvan kehittämistä ja kestävää metsänhoitoa. Maanviljelijät ja metsänomistajat ovat valmiita tarjoamaan näitä ratkaisuja, joilla yhteiset tavoitteet voidaan saavuttaa.   

Komissio on ehdottanut EU:n maatalouspolitiikan rahoitukseen tuntuvaa leikkausta tulevalle rahoituskaudelle, vaikka vaatimukset maataloudelle, erityisesti ympäristö- ja ilmastotoimissa kasvavat. Samaan aikaan komissio on allekirjoittamassa Mercosur-kauppasopimuksen, jossa ruokamarkkinaamme avataan tuotteille, joita ei ole tuotettu korkeilla EU-standardeilla. Maatalousyrittäjät eivät hyväksy tätä epäreilua kohtelua. Viljelijät ovat sitoutuneet yhteiseen maatalouspolitiikkaan, ja siksi sen rahoitus on turvattava ja kilpailua avattava vain oikeudenmukaisin säännöin.   

Maapallon metsät ovat uhattuna. Metsäpalot roihuavat Brasiliassa, Venäjällä ja monessa muussa paikassa. Keski-Euroopassa taas tuholaiset hävittävät metsiä ennennäkemätöntä vauhtia. Metsien tärkeä rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa vaatii aktiivista metsien käyttöä ja hoitoa. EU:n tulee olla suunnannäyttäjä kestävässä metsänhoidossa ja tätä varten tarvitsemme vahvan metsästrategian EU:lle.   

Tuotantoeläinten terveydellä ja hyvinvoinnilla on kasvava merkitys ruuantuotannossa. Afrikkalaisen sikaruton leviäminen aiheuttaa sekä tilakohtaisia kriisejä tuotannon loppuessa äkillisesti että laajoja markkinahäiriöitä tartunta-alueilla ja muuallakin, kun Kiinan tuotanto taudin vuoksi laskee merkittävästi. Sikaruton leviämisen estäminen tulee olla kaikkien yhteinen tavoite. 

Antibioottiresistenssi tulee nousemaan aiheeksi kansalaiskeskusteluun ja päättäjien pöydille. EU:ssa täytyy toimia ennen kuin tilanne kriisiytyy ja ihmisten terveys vaarantuu. Me Suomessa tiedämme, miten antibioottien käyttö kotieläintuotannossa saadaan vähenemään. Tälle osaamiselle on tilausta, sillä markkinat kasvavat turvalliselle ja eettisesti tuotetulle ruualle.  
 

Lue koko agenda täältäaiheet: bryssel, agenda


Saatat olla kiinnostunut myös näistä