Takaisin EU:n eläinpalkkiouudistukseen saatava vuoden aikalisä

Tiedote

EU:n eläinpalkkiouudistukseen saatava vuoden aikalisä

16.12.2021

Euroopan komissio vaatii Suomessa käytössä olevaan eläinpalkkiojärjestelmään muutoksia, järjestelmään kohdistetun tarkastuksen seurauksena. Käytännön toimeenpano uhkaa toteutua niin nopeasti, että viljelijöillä ei ole aikaa sopeutua tukien muutoksiin. Näin ollen MTK:n lihavaliokunta vaatii, että vuodelle 2022 suunnitellun eläinpalkkiouudistuksen toimeenpanossa otetaan vuoden aikalisä.  

MTK on tuonut selvästi esiin jo aiemmin aikalisän tarpeen. Lisäksi uudistukseen pyrittiin vaikuttamaan jo uudistuksen valmistelun alkuvaiheessa, jotta muutokset olisivat viljelijöiden kannalta järkeviä. Komission tarkastuksen myötä MTK:n esittämät näkökannat ovat unohtuneet.  

Lähtökohtaisesti nykyiseen rekisteriin perustuvaan palkkiojärjestelmään viljelijät ovat olleet tyytyväisiä. Komission vaatimilla muutoksilla on kohtalokkaita vaikutuksia eläinpalkkioihin muun muassa tammi-helmikuulle ajoittuvan hakuajan vuoksi, jolloin palkkioita ei kerry. Eri vuodenaikoina syntyneet eläimet ovat erilaisessa asemassa palkkioiden kerryttämisen näkökulmasta. Muitakin yksityiskohtia on yhä viljelijänäkökulmasta avoinna. Muutos on paitsi erittäin ongelmallinen viljelijöille lähtökohtaisesti aiheuttaen merkittäviä taloudellisia sekä markkinavaikutuksia, tulee se myös aikataulullisesti liian nopeasti. MTK:n lihavaliokunta vaatiikin tarkempaa analyysiä muutosten vaikutuksista.  

MTK:n Maitovaliokunta tukee täysin Lihavaliokunnan kantaa tukijärjestelmän pitämisestä ennallaan vuonna 2022. Muutoksilla olisi vaikutusta etenkin tilojen väliseen eläinkauppaan. Näin kireällä aikataululla tehtävät muutokset ovat kohtuuttomia. Pelkona myös on, että tieto tukihausta ei ehdi välittyä laajasti viljelijöille, mikä johtaisi merkittäviin tukimenetyksiin. 

 

Lisätietoja: 

MTK Lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen, 040 5212 642 

MTK maatalouslinjan asiantuntija, Saara Patama, , 044 0539 285