Takaisin Elämme mielenkiintoista aikaa

Blogi – Jäsenyys

Elämme mielenkiintoista aikaa

19.12.2019

Olen ollut pitkän aikaa vaiti ja kommentoimatta. Nyt Joulun alla ja vuodenvaihteessa ajattelin kuitenkin kirjata jotakin. Politiikassa on tapahtunut ja tapahtuu nyt paljon. Hyvin odotettua mutta myös yllätyksellistä. Ainakin sellaista, joka ehkä ennakoi muutosta. Rintamalinjat paukkuvat ja rohkeus tekoihin kasvaa; jopa pakottaa. Erityisesti olen huomannut Tasavallan Presidentin ja hänen puolisonsa aktiivisuuden kasvua. Sitä pidän hyvänä, koska tämä parantaa keskustelun tason somekeskustelun yläpuolelle.

MTK:n osallistuminen keskusteluun on välttämätöntä. Ei politiikan mutta maaseutupolitiikan lähtökohdista. Siinä kannattaisi olla ennakkoluuloton, jotta se yltäisi yleisen muun keskustelun tasolle. Joskus voisi harkita jopa etuottoa, jota näyttävät muutaman tuottajaliitotkin toivovan. Tämä kuitenkin vaatii panoksia. Sellaisia, joilla saavutetaan muutkin kuin Maaseudun Tulevaisuuden lukijat.

Olin vastíkään alueeni tuottajaliiton kokouksessa. Laadukkaassa sellaisessa. Olen seurannut muitakin kokouksia ympäri maan. Ilmeisesti kokouksissa on puhuttu myös MTK-organisaation muutoksista mutta vasta omassa kokouksessa enemmän. Huomattavasti enemmän kuin MaasTul-lehti asiasta kirjoitti. Rupesin ihmettelemään, että eikö järjestöasioista enää lehtemme kirjoita ja analysoi. Kuten aikanaan teki, ja miksi järjestöuutiset ovat lukija/tilaaja-kirjautumisen/kynnyksen takana?

Tulossa oleva järjestöuudistus on toimenpiteenä välttämätön. Jos ei sitä lopultakin saada aikaan niin se on pakko tehdä parin vuoden kuluttua. Jopa ihan pakolla ja ilman vaihtoehtoja.

Uudistuksen keskeinen päämäärä pitää olla kenttätason toimien vahvistaminen. Yhdistysten maa- ja metsäsektorilla vahvistaminen ja myös maaseutuyrittäjätason kehittäminen. Tämä antaa pohjan MTK-jäsenyydelle ja jäsensuhteelle. Nykykehitys ei tue jäsensuhdetta oleellisten ja tarpeellisten jäsenpalvelujen osalta. Jos uudistus on vain jäsenmaksu-uudistus se ei tue jäsenen sitoutumista järjestöönsä. Riittävä ja vakaa jäsenpohja tuottaa myös kiinnostusta ja vakautta edunvalvontaan.

Eniten nyt pelkään, että järjestöuudistus lähtee nyt liikkeelle jäsenmaksutason korotuksin, joka näkyy heti yhdistystasolla ja myös heikentää alueellista tasapuolisuutta. Muutoksen tulisi rakentaa ja tiivistää kokonaisuutta. Tällä en kuitenkaan tarkoita (jäsenmaksun) halpuutusta, josta meillä on huonot kokemukset.

Nyt tarvitaan avoin keskustelu ja päätöksenteko ko. uudistuksessa; muistaen että täydellistä lopputulosta ei voi saavuttaa.

Toivotan kaikille Hyvää Joulua ja tarmokasta vuotta 2020.

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012