Takaisin Enkös minä sanonut?

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Enkös minä sanonut?

13.03.2019

Politiikassa tapahtuu joskus ihmeellisiä asioita – nopeasti. Usein tätä seuraa ”enkös minä sitä sanonut -aikakausi”. Niin nytkin. Ensin vaaditaan vastuunkantoa ja eroa;  sitten erotaan ja vaaditaan vastuunkantoa. Joku vaatii perustuslaillista käsittelyä ja pääministerin peruutusta. Tuntuu kuin se joku ei tuntisi perustuslain ja valtiosäännön pykäliä; vaan haluaa edelleen spekuloida. Se juna meni jo.

Hieman tuntuu myös siltä, että ns. vastustajat potevat nyt katumusta ja omat esitykset asian hoitamisesta puuttuvat kokonaan. Taitaa olla tulossa mielenkiintoinen vaalikevät.

Huomasin Unto Hämäläisen kirjoituksen poliittisesta tilanteesta vuodelta 1995. Siis EU-syksyn äänestysten ja päätösten jälkeen. Edessä vaalit ja pääministeripuolue jopa alle 13 %:n lukemissa. Odotimme sitä kauhulla, koska tiesimme, että niillä luvuilla olisi valta vaihtunut ja todennäköisesti yksi puolue hajonnut. Tilanne oli sisältäpäin hyvin herkkä.

Ehdokkaana olleena oma asemani oli vahva. Saatoin odottaa hyvää tulosta koska olin ns. oikealla puolella. Se toki arvelutti, jos menee ”hevonen alta”. Siksi ehkä kaikki silloiset puheet eivät olleet ihan tasapainoisia. Luulen, että silloin isot asiat ja ongelmat tasasivat ja rakensivat yhteenkuuluvaisuutta. Ehkä se heijastui myös koko poliittiseen kenttään.

Me maaseudun ihmiset arvasimme vallan vaihtuvan 1995 ja tiesimme, että se merkitsee meille taloudellisesti erittäin paljon. Niin myös kävi ja Lipposen 1. budjetti oli katastrofi. Hyvin moni viljelijä teki silloin lopettamispäätöksen ja nopeasti. Tämä ehkä pelästytti silloisen pääministerin aikeita ja ”opiskeltuaan” hieman eurooppalaista maatalouspolitiikkaa asiat oikenivat. Ja yllättävän nopeasti.

Varmasti joku sanoo, että ei se noin mennyt tai että puhut politiikkaa. Ehkä näinkin, mutta tuo muutaman vuoden kokemus kertoo sen, että mitään erityisiä johtopäätöksiä ei vielä kannata tilanteesta tehdä. Niitä joutuu ehkä katumaan.
Yhtäläisyyttä 90-luvun lopun ja tämän päivän kanssa on monia. Selkein ero on, että nykyinen eronnut hallitus on tehnyt hienoa työtä ja sen jälki näkyy. Se on kansalaisten arvioitavissa. 90- luvun hallitus rakensi pohjan, mutta ei päässyt tuloksista nauttimaan.

Nyt poliittinen kenttä on vapaa ja on aika nähdä eteenpäin. Parhaiten tähän vaikutat nyt äänestämällä; tee se.


Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

JK. Kiitos Mikko Tiirolalle erinomaisesta metsällisestä kirjoituksesta. Siinä asiat oli kohdallaan.

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012