Takaisin ”Ettei tehtäisi samoja virheitä?”

Blogi – Jäsenyys

”Ettei tehtäisi samoja virheitä?”

16.04.2020

Olen kuullut otsikon lauseen moneen kertaan. Silloin vertaillaan yhteiskuntamme aikaisempia kokemuksia, niiden hoitoa ja päätöksiä. Tätä tehdään syystä, jota en ymmärrä. Viisaat ihmiset vertaavat asioita, joita ei millään mittarilla voi keskenään verrata.

Olen iloinen, että OP:n pääjohtaja on haastattelussaan (Hesari) oman kokemuksensa pohjalta pohtinut mm. 90-luvun lamaa ja tämän päivän taloudellisia ongelmia – nykyisiä ja tulevia – toisiinsa. Eikä hän juurikaan löydä niissä yhtäläisyyttä.

Useat poliitikot ja asiantuntijatkin syyllistyvät vertailuun sanomalla, että 90-luvun ”virheitä ei saa toistaa”. He eivät nimeä virheitä, puhumattakaan, että perustelisivat ne. Onko kyseessä vain historian heikko tuntemus vai ns. syyllisten hakeminen. Ainakaan he eivät puhu omasta kokemuksestaan, koska juuri nämä henkilöt eivät ole olleet 90-luvun politiikassa mukana.

Olen mielessäni miettinyt asiaa, kun on vähäisesti ollut osallinen 90-luvun päätöksentekoon. Syylliseksi en itseäni tunne, koska varmasti silloin yritimme parhaamme. Eväät vain loppuivat, nousukausi alkoi verkkaisesti mutta silti tehokkaasti. En lainkaan vähättele ns. virheitä, mutta kukaan ei niitä suinkaan halunnut tai suoraan aiheuttanut. Katsominen peruutuspeiliin on kokemuksellisesti oikein, mutta jos siihen liittyy syyllistämistä; on se epäreilua. Olen aivan varma, että nykykriisistäkin jää virheitä. Ne voidaan kuitenkin tunnistaa vasta huomenna tai ylihuomenna.

*******
Nyt minäkin syyllistän. Kuka ja miksi on asetettu ns. 70-ikäraja. Se on nyt totinen tosi ja se selkeästi eriyttää ja syyllistää. Katsoin juuri tilastoa, josta selviää, että koronaan kuolee nyt keksimäärin eniten yli 80-vuotiaat, ja tautia ”levittävät” eniten 45-55-vuotiaat. Miksi siis syyllisyys kohdistuu 70-vuotiaisiin; nyt jo niin, että Euroopan komission puheenjohtajakin eristää yli seitsenkymppiset jouluun asti?  


Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com  

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012