Takaisin Expattina verkostoitumisen luvatussa kaupungissa

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Expattina verkostoitumisen luvatussa kaupungissa

08.07.2021

Tiina Paajanen (kuva: Sirpa Halmela)
Tiina Paajanen (kuva: Sirpa Halmela)

Brysseli on tunnettu merkittävänä kansainvälisen politiikan keskuksena, mutta myös museoistaan, taidegallerioistaan sekä pienestä Manneken Pis pronssipatsaastaan. Brysselin tunnettuja herkkuja ovat sinisimpukat ja ranskalaiset, vohvelit, suklaa sekä belgialaiset oluet. Euroopan Unionin pääkaupungissa vallitsee meri-ilmasto, kaupungissa sataa keskimäärin 200 päivää vuodessa ja siellä asuu paljon ulkomaalaisia expatteja.

Muutin EU-pääkaupunkiin MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimiston harjoittelijaksi huhtikuussa, jolloin koronarajoitukset olivat tiukimmillaan. Kaupunkielämä oli erittäin rajoitettua lähes kaikkien sisäpaikkojen ollessa suljettuna. Museot, ravintolat ja baarit olivat kiinni, vaatekauppoihin pääsi vain ajanvarauksella ja öisin vallitsi ulkonaliikkumiskielto. Toimistolle ei käytännössä saanut mennä, tapaamiset ja kokoukset olivat siirtyneet parlamentista ja muista EU-kortteleista Teamsiin, ja perinteinen, joka torstainen afterwork Place Luxembourgilla huusi poissaolollaan.

Miten elämä korona-aikana harjoittelija Brysselissä sitten sujui?

Sadasta käyntikortistani jaoin eteenpäin vain noin kaksi (toinen meni äidille). Etsin komission päärakennusta kuukauden hoksatakseni, että se näkyy toimistomme ikkunasta. Tapasin koirapuistossa nykyisen Suomen pankin pääjohtajan kanssa samassa futisjoukkueessa pelanneen EU-vaikuttajan. Päädyin etäkahveille ruotsalaisen kollegan kanssa, jonka kanssa lopulta reissasimme yhdessä Belgiassa. Tutustuin ”Brysselin suomalainen koirakerho” Facebook-ryhmässä huipputyyppiin, joka sattui asumaan samassa naapurustossa ja jonka kanssa kolusimme lähialueen parhaat kävelyreitit.

Rajoitetun elämän aikana puistolounas työkaverin kanssa tuntui ihanalta, torstai-iltoina pystyi nauttimaan belgialaisesta olutkulttuurista ravintoloiden sijaan puistossa ja ihmisiin tutustui jopa myös etänä.

Rimaa kannatti laskea odotuksen suhteen ja pyrkiä löytämään oma tapa sosialisoitumiseen ja verkostoitumiseen. Vaikka maailman tilanne oli mikä, valtavan arvokas työkokemus EU:n maa- ja metsätaloussektorin parissa kasvoi joka tapauksessa.

Torstai-iltaisin saatoin myös löytää itseni onnellisena kotisohvalta koira kainalossa.

 

Vastavalmistunut ympäristö- ja luonnonvaraekonomisti Tiina Paajanen on MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimiston kevään 2021 harjoittelija. Tiina ja Maunu-koira matkustivat kaksi vuorokautta Helsingistä Brysseliin maateitse Saksan laivalla ja loppumatkan junilla. Paluumatkan parivaljakko matkasi Tanskan ja Ruotsin läpi niin ikään junilla ja laivalla.

EUROOPAN YTIMESTÄ

MTK:n Brysselin toimisto


Brysselin toimiston tehtävänä on ajaa jäsentemme etuja sekä varmistaa, että Suomen maatalouden erityispiirteet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin EU:n lainsäädännössä ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Brysselin toimisto seuraa EU:n maatalouspolitiikkaa ja toimii aktiivisesti Euroopan maataloustuottajien ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogecassa.
Euroopan ytimestä -blogia on kirjoittanut Brysselin toimistolla harjoittelijana työskennelleet Tiina Paajanen, Elin Sundblad, Terhi Korpi, Kaius Oljemark, Joanna Asumus, Elisa Vornanen, Pentti Linnamaa, Linnea Nordling, Milla Anttila sekä Iida Viholainen.