Harjoittelussa kun Eurooppa muuttuu
Blogi – Kansainvälinen toiminta
Harjoittelussa kun Eurooppa muuttuu
27.06.2022
Viisi kuukautta harjoittelussa MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimistolla on pian täynnä ja olo on sekä innostunut, että haikea. Viime kuukaudet ovat tarjonneet hurjasti oppia ja uusia kokemuksia. Innostus työhön on kasvanut kasvamistaan ja tuntuukin haikealta lopettaa harjoittelu nyt, kun alkuun on päästy ja EU:n monimutkaisia prosesseja on vihdoin alkanut ymmärtää.
En voi kirjoittaa viime kuukausista mainitsematta sitä, kuinka tilanne muuttui helmikuun 24. päivän aamuna. Päivälle oli sattumalta osunut Euroopan viljelijöiden ja maatalousosuuskuntien kattojärjestön Copa-Cogecan Presidium-kokoukset, joten paikan päällä oli runsaasti osallistujia eri puolilta Eurooppaa. Tietoa, kuvia ja videoita Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan alkoi levitä pikkuhiljaa. Tunnelma kokouksessa oli epäuskoinen ja järkyttynyt. Se, mihin ei uskottu, oli tapahtunut eikä seurauksista ollut kellään tietoa.
Ukrainan sota onkin hallinnut työlistaa tai ainakin pyörinyt taustalla koko kevään. Tilanteen etenemistä on seurattu tarkasti. Asiaa on puitu niin toimistolla, illanvietoissa, sisäisissä palavereissa kuin Copa-Cogecan eri tason kokouksissa. Olen seurannut keskusteluja tilanteesta parlamentin valiokunnissa ja täysistunnoissa sekä neuvoston ministeritapaamisissa. Komission tiedonantojen julkaisupäiviä on seurattu silmä kovana. Tapaamisissa on kuultu myös sydäntäsärkeviä puheita ukrainalaisilta edustajilta. Erityisesti mieleen on jäänyt Ukrainan viljelijäjärjestön johtajan Mariia Dudikhin esitys Ukrainan viljelijöiden tilanteesta ja yrityksistä tuottaa ruokaa miinoitetuilla pelloilla.
Sota on laittanut asiat tärkeysjärjestykseen. Aluksi tuntui oudolta, että normaalit asiat esityslistoilla etenivät suunnitellusti. Ennen kaikkea sota on nostanut tunnetta oman tekemisen tärkeydestä. Mitä vaan voi tapahtua mutta ihmisten perustarpeet eivät muutu. Tarvitsemme puhdasta, terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Ruokaturvaan liittyvän keskustelun lisääntymistä on ollut mielenkiintoista seurata. Onkin erityisen tärkeää, että tähän keskusteluun otetaan vahvasti osaa.
Vilma ja muita viljelijäjärjestöjen harjoittelijoita parlamentissa seuraamassa maatalousvaliokunnan kokousta.
Rankkojen aiheiden lisäksi on harjoittelu Brysselissä tarjonnut myös paljon hauskoja hetkiä. Koronavuosien jälkeen kaupunki on vihdoin avautunut ja tapahtumia on pystytty järjestämään. Tämä on tuonut mielenkiintoista sisältöä niin työhön kuin vapaa-aikaankin. Olen päässyt tutustumaan hurjaan määrään uusia ihmisiä ja jakamaan käyntikortteja. Toimistollekin on saatu mukava määrä vieraita. Brysselissä edunvalvontaa tekee osaava huippuporukka, jota oli ilo olla osana. Suosittelen Brysselin toimistolla pyörähtämistä kaikille mahdollisuuden mukaan. EU:n suurta kokonaisuutta on hiukan helpompi ymmärtää paikan päältä.
Vilma Lintunen
aiheet: euroopanytimestä
EUROOPAN YTIMESTÄ
MTK:n Brysselin toimisto
Brysselin toimiston tehtävänä on ajaa jäsentemme etuja sekä varmistaa, että Suomen maatalouden erityispiirteet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin EU:n lainsäädännössä ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Brysselin toimisto seuraa EU:n maatalouspolitiikkaa ja toimii aktiivisesti Euroopan maataloustuottajien ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogecassa.
Euroopan ytimestä -blogia on kirjoittanut Brysselin toimistolla harjoittelijana työskennelleet Tiina Paajanen, Elin Sundblad, Terhi Korpi, Kaius Oljemark, Joanna Asumus, Elisa Vornanen, Pentti Linnamaa, Linnea Nordling, Milla Anttila sekä Iida Viholainen.