Takaisin Brysselin toimisto on malliesimerkki hyvästä harjoittelupaikasta

Blogi – Maaseutunuoret

Brysselin toimisto on malliesimerkki hyvästä harjoittelupaikasta

10.07.2023

Vielä nykyäänkin voi kuulla, että korkeakouluharjoittelussa on ”päässyt keittämään kesäksi kahvia ilman palkkaa”. Tämä on onneksi, toivottavasti, harvinaisempi käytäntö nykyaikana. MTK:n, SLC:n ja Pellervon Brysselin toimisto on ollut vastakohta edellä mainitusta kommentista, ja näin täydellinen oppimispaikka EU:n maatalous- ja metsäpolitiikkaan liittyen.

Vietän kirjoittamisen hetkellä harjoitteluni viimeistä päivää. Harjoittelujakson pituudeksi muodostui yhteensä viisi kuukautta. Päädyin Brysseliin opiskelijasähköpostiin tulleen viestin kautta. Heti viestin nähtyäni ymmärsin, että tässä on omia tavoitteitani täydellisesti vastaava työpaikka: kansainvälinen, ja jossa pääsee työskentelemään metsäpolitiikan parissa. Lähetin hakemuksen, tähdet olivat kohdillaan, ja tulin valituksi.

Heti helmikuun alussa, ensimmäisellä harjoitteluviikolla, sain positiivisen vaikutelman työyhteisön ilmapiiristä: kaikki ottivat lämpimästi vastaan, esittelivät itsensä ja paikat innokkaasti ja kaikki käytännön asiat hoituivat käden käänteessä. Kenties arvostettavin ominaisuus harjoittelussani oli se, että koin jo alussa olevani ”vertainen” muiden työntekijöiden joukossa, enkä ”pelkkä harjoittelija”, sillä sain reilusti vastuuta useista eri työtehtävistä. Antoisan harjoittelun takasi kieltämättä myös se, että tehtävänäni oli seurata koko maa- ja metsätalouskenttää koskevia asioita, joten pääsin toden teolla haastamaan itseäni uuden oppimisessa.

Mielestäni mieleenpainuvimmat muistot Brysselin-harjoittelusta jäävät erilaisista paikan päällä järjestetyistä tapahtumista. Hyviä esimerkkejä tällaisista tapahtumista ovat sidosryhmien seminaarit, Euroopan parlamentin valiokuntien kokoukset, joita pääsin seuraamaan paikan päällä ja muut verkostoitumistilaisuudet. Fyysisissä tapahtumissa pääsi harjoittamaan niin sanottua ammatillista kasvua, keskustelemaan ja verkostoitumaan. Ja tietysti, kun ollaan Brysselissä, tapahtumiin eksyy Euroopan merkittävimpiä vaikuttajia. Erityismaininta hyvistä tapahtumista annettakoon metsätieteiden opiskelijana metsäalan tapahtumille ja tapaamisille.

Brysselissä puhutaan, että työ on elämäntapa. Tämän olen huomannut käytännössäkin, koska ero työllä ja vapaa-ajalla on tosiaan välillä veteen piirretty viiva. Se saattaa kuulostaa ensi kuulemalla raskaalta, mutta tosi asiassa se kertoo vain siitä, että työssä viihdytään varsin hyvin. Ja kyllä vapaa-aikaa kuitenkin on – Bryssel on itse asiassa vapaa-ajanviettomahdollisuuksiensakin puolesta ollut erinomainen kaupunki. Kulttuuria, ruokakulttuuria ja muuta aktiviteettia löytyy niin paljon, ettei aika meinaa riittää kaikkeen. Itsellänikin monet mielenkiintoiset museot jäivät ensi kertaan. Hyödynsin usein myös kaupungin laitamien metsiä rauhoittumiseen ja kotoisan tunnelman luomiseen, kun kaupungin vilskeestä sai tarpeekseen.

Nyt ohjelmassani on palata Viikkiin saattamaan opinnot loppuun metsäbiotalouden liiketoiminnan ja politiikan maisteriohjelmassa. Jäljellä on näillä näkymin ainakin vuosi. Ja kun opinnot ovat pulkassa, ei ole suinkaan epätodennäköistä nähdä minua jälleen Brysselissä!

 

Tuomas Kuittinen

Opiskelija, Helsingin yliopisto

Tuomas Kuittinen

harjoittelija

+32 471 330924