Takaisin Kokonaisuuksien hahmottamista Brysselissä 

Blogi – Kansainvälinen toiminta

Kokonaisuuksien hahmottamista Brysselissä 

26.01.2023

Näin harjoittelun lopulla on hyvä reflektoida kokemusta MTK:n, SLC:n ja Pellervon toimiston harjoittelijana kokonaisuudessaan. Viisi kuukautta Brysselissä tuntui sopivalta ajalta tutustua lobbaukseen, EU-instituutioiden toimintaan ja Brysseliin kaupunkina sekä ympäristönä. Joulun jälkeen Brysseliin ja toimistolle palaamisen aikaan tuntui, että aika suorastaan loppuu kesken. 

Elokuun lopussa Brysselissä oli vielä hyvinkin lämmintä ja jopa helteistä. Kerkesin ennen harjoittelun alkua tutustumaan kaupunkiin ja muistelemaan aiempia visiittejä. Edellisestä kerrasta oli kuitenkin vuosia ja kokemus kaupungista oli jäänyt melko pinnalliseksi ja turistimaiseksi. Syksyn ja talven aikana Brysseliin ehtikin tutustua rauhassa. Kaupungilla on tarjota paljon kulttuurinnälkäiselle. Ja junalla pääsee näppärästi viikonloppuna, vaikka vain päiväksi esimerkiksi Ghentiin tai Antwerpeniin.  

Inflaatiosta puhuttiin kaikkialla. Puhutaan edelleen. Kansallisella tasolla sekä EU-tasolla pohdittiin etenkin syksyn aikana, miten kuluttajat selviävät. Maataloussektorilla pohdittiin maatalouden ja maaseudun kannalta jo valmiiksi taloudellisten haasteiden riivaamien toimijoiden toimintaedellytyksiä nyt ja tulevaisuudessa. Keskustelussa tunnuttiin siirtyvän sodan loppumisesta tilanteeseen sopeutumiseen, vaikka rauha Euroopassa on edelleen kaikkien toive. Haasteita riittää toimitusketjujen järjestämisessä ja tuotannon varmistamisessa. Omassa arjessa energian ja ruuan kallistumisen näkyi selvästi.  

Ukrainan sota ja siitä seuranneet vaikutukset ovat saaneet varmasti eniten palstatilaa myös mediassa, kuitenkin taustalla prosessit strategioiden toteuttamisen eteen ovat jatkuneet katkeamatta. Harjoittelussa varmasti mielekkäintä on ollut päästä syventämään omaa osaamista, ruokaketjusta, elintarvikemarkkinoista ja ravitsemuksesta sekä verkostoituminen. Kokonaisuuden kannalta on ollut mielenkiintoista seurata esimerkiksi lannoite- ja torjunta-ainekeskustelujen kehittymistä, miten laajasti uusi lainsäädäntö voi vaikuttaa esimerkiksi ruokaketjussa. 

Työn ohella asuminen Brysselissä, hyvien junayhteyksien kaupungissa, on mahdollistanut ja sisältänyt viikonloppureissuja eri kaupunkeihin, etäopiskelua ja tutustumista paikalliseen kulttuuriin. Joka torstaiset PLUX-afterit, osa Brysselin kulttuuria, olivat mukavan rento tapa tavata tuttuja ja tutun tuttuja työpäivän päätteeksi. Belgialaisen ruokakulttuurin, ehkä kulmakivi, fritatut perunat pelastivat nälän hiipiessä. Ja jos muuten ei tunne alueen ravintolatarjontaa, niin Brysselissä kuin Belgiassa muutenkin voi luottaa, että frittejä löytyy aina. 

Brysselistä EU tuntuu samalla pieneltä ja suurelta. Paluu Suomeen muistuttaa konkreettisesti suomalaisen edunvalvonnan olevan tärkeää EU:n keskiössä maantieteellisesti haastavan sijainninkin vuoksi. 

Matti Eerola
 

EUROOPAN YTIMESTÄ

MTK:n Brysselin toimisto


Brysselin toimiston tehtävänä on ajaa jäsentemme etuja sekä varmistaa, että Suomen maatalouden erityispiirteet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin EU:n lainsäädännössä ja kansainvälisessä kauppapolitiikassa. Brysselin toimisto seuraa EU:n maatalouspolitiikkaa ja toimii aktiivisesti Euroopan maataloustuottajien ja maatalousosuuskuntien järjestö Copa-Cogecassa.
Euroopan ytimestä -blogia on kirjoittanut Brysselin toimistolla harjoittelijana työskennelleet Tiina Paajanen, Elin Sundblad, Terhi Korpi, Kaius Oljemark, Joanna Asumus, Elisa Vornanen, Pentti Linnamaa, Linnea Nordling, Milla Anttila sekä Iida Viholainen.