null Haussa Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä 2020 – ilmoittaudu kilpailuun

Uutinen

Haussa Itämeren ympäristöystävällisin viljelijä 2020 – ilmoittaudu kilpailuun

4.3.2020

WWF ja MTK etsii taas Suomen Itämeri-ystävällisintä maatilaa osana kansainvälistä viljelijäkilpailua. Kilpailun tarkoituksena on saada Itämeren ravinnekuormaa pienentävät viljelymenetelmät yleistymään ja antaa tunnustusta edelläkävijöinä toimiville viljelijöille.

Yhdeksättä kertaa järjestettävään viljelijäkilpailuun osallistuvat kaikki Itämeren yhdeksän rantavaltiota sekä Ukraina ja Valko-Venäjä. Nyt alkavassa ensimmäisessä vaiheessa kustakin maasta valitaan kansalliset voittajat, jotka saavat 1 000 euron palkinnon. Kansallisten voittajien joukosta valitaan syksyllä koko Itämeren alueen ympäristöystävällisin viljelijä, joka palkitaan 10 000 eurolla. MTK on mukana kansallisen kilpailun tuomaristossa.

Palkinnon avulla halutaan antaa tunnustusta maataloustuottajille, jotka ovat edelläkävijöitä vesistöjen rehevöitymistä vähentävien menetelmien käytössä. Samalla lisätään tietoa ympäristöystävällisestä viljelystä ja levitetään hyviksi havaittuja käytäntöjä koko Itämeren alueelle.

Kannustan suomalaisia viljelijöitä osallistumaan. Tämä on paikka tehdä näkyväksi maatalouden ympäristöteot, joita toteutetaan eri puolella Suomea. Jo suuri hakijamäärä on signaali aktiivisuudestamme ja tahdostamme.

Hyviä tekoja meillä riittää, sillä puolivuosisatainen toimenpiteiden listamme on vaikuttava: Suomessa on tehty pitkäjänteisesti ympäristötekoja siten 70-luvun paripyörien ja sijoituslannoituksen, vähennetyn muokkauksen ja viherkesantojen läpimurron aina EU-ajan vesiensuojelu- ja ympäristötoimenpiteisiin. Kasvintarpeiden mukainen täsmennetty lannoitus ja maanäytteiden systemaattinen ravinneseuranta, lannan sijoittaminen sekä alus- ja kerääjäkasvit ovat Suomen viljelytapoja, joita on syytä korostaa uusien energiaratkaisujen myötä. Hyvä panosvaste ja tuottavuus sekä eläin- että kasvipuolella on ympäristötyön ydintä ja hyvärakenteinen tuottava maa on perusta vesiensuojelulle.

Tuomalla esiin näitä meille tuttuja arjen tekoja ja toimintatapoja sekä uudempia ideoita teemme näkyväksi pyrkimyksemme Suomessa ja samalla näytämme mallia Itämeren rantavaltioille. Tiedon ja ymmärryksen puutetta on paljon, kuten tämän viikkoinen YLE:n uutisointikin ympäristökorvauksen toimivuudesta osoitti.

Kilpailun valintakriteerit, hakulomake ja lisätiedot löytyvät osoitteesta wwf.fi/viljelijapalkinto. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on su 12.4. Kansalliset voittajat julkistetaan kesäkuun alussa, ja koko kilpailun voittaja valitaan syksyllä.Liisa Pietola

ympäristöjohtaja

maa- ja metsätaloussektoreiden ympäristö-, ilmasto-, luonnonsuojelu- ja maankäyttöasioista vastaava johtaja, kestävä kehitys ja ympäristövastuu, kansainväliset ympäristöasiat

+35820 413 2434

+35850 438 4014

aiheet: vesistöt, ympäristöystävällinen, wwf

Suositellut artikkelit

1

08.04.2019 Airi Kulmala

Itämeren ravinnekuormitus

08.04.2019 Airi Kulmala

Itämereen tulee ravinteita suorana pistekuormana teollisuudesta, yhdyskunnista ja kalankasvatuksesta. Hajakuormitusta tulee jokivesien mukana, suoraan meren rannalta sekä ilmalaskeumana. Maa- ja metsätaloudesta...