null Hiihtolomakaudella kuusamolaisessa aamiaispöydässä maistuu paikallisuus

Tiedote – Kotimainen ruoka

Hiihtolomakaudella kuusamolaisessa aamiaispöydässä maistuu paikallisuus

9.2.2021

Kolmikko kuusamolaisia matkailuyrityksiä nosti aamiaispöytänsä keskiöön paikallisuuden, puhtauden ja tarinat. Hiihtolomakauden aamiaispöytään on lisätty entistä enemmän paikallisia makuja: aamiaisella on tarjolla Kuusamon Juuston savujuustoa, Pitkäsen maalaisjuustolan jugurttia, paikallisella pororouheella ja savumuikulla ryyditettyä aamiaismunakasta, Kuusamon alueen perinteikästä ohrarieskaa ja tietenkin puhtaiden metsiemme marjoja eri muodoissaan. Aamiaispuuro haudutetaan Kinnusen Myllyn kaurarouheesta.

Mukana olevista matkailuyrityksistä Scandic Hotel Rukahovi on suurin ja sijaitsee aivan Rukan rinteiden tuntumassa. Kaksi muuta yritystä ovat etenkin moottorikelkkailijoille tuttu Isokenkäisten Klubi lähellä Venäjän rajaa ja Oulangan kansallispuiston kupeessa sijaitseva luontomatkailijoiden suosima Basecamp Oulanka. 


Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö matkakohteessa useamman kerran vuorokaudessa, ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 julkaistiin syksyllä 2020. Strategian tavoitteena on 
-    kehittää Suomen ruokamatkailua yhteistyöllä kärkituotevetoisesti
-    kannustaa yhdistelmätuotteiden ja ruokareittien luomiseen
-    edistää matkailu- ja elintarvikealan kilpailukykyä ja laatutasoa
-    parantaa suomalaisen ruokakulttuurin imagoa 
-    rakentaa aktiivinen, kansallinen ruokamatkailuverkosto. 

Ruokamatkailuun liittyvät tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Nämä seikat tulevat hyvin esiin myös Kuusamon alueen ruokatuotteissa, jotka perustuvat vahvasti luonnon puhtaisiin antimiin. 

-    Järvikalat ja poronliha kuuluvat kuusamolaiseen ruokaperinteeseen marjojen, villiyrttien ja sienien kanssa. Nämä haluttiin mukaan myös aamiaispöytään, sanoo suomalaisen ruuan vientihankkeessa, RuoKasvussa työskentelevä ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola. 

-    Alun perin toivottiin paikallisia makuja testattavaksi myös Ruka-Kuusamossa matkaileville kansainvälisille turisteille, ja tehdä tätä kautta suomalaista, paikallista ruokakulttuuria tunnetuksi kansainvälisilläkin markkinoilla. 
 
Mikkolan mukaan COVID-19-tilanteen takia kansainvälisiä matkailijoita ei Suomessa tällä hetkellä juuri ole, mutta pitkälle suunniteltua teemajakson toteutusta haluttiin kuitenkin jatkaa. Tällä kertaa testaajiksi ja paikallisten makujen nauttijoiksi pääsevät kotimaiset, Ruka-Kuusamon hiihtolomavieraat.

-    Toivomme heidän löytävän omat suosikkinsa paikallisista makuelämyksistä myös aamiaispöydässä, kertoo Mikkola.
 
Teemajakso näkyy aamiaispöydässä hiihtolomaviikolta 8 alkaen jatkuen koko hiihtolomakauden ajan. Paikallista tarjontaa, makuja ja herkkuja aamiaispöytään ovat suunnitelleet Mikkola ja hankkeen yhteistyökumppani Nordic Breakfast yhdessä matkailuyritysten kanssa. 

Teemajakson aikana päästään näkemään, kokemaan ja maistamaan mitä paikallisia makuja ja tuotteita pöydässä on. Aamiaisasiakkailta kerätään myös palautetta muun muassa tuotteiden maistuvuudesta, esille laitosta ja kaiken kaikkiaan ruuan merkityksestä matkailijan kokonaiselämyksessä. 
 
-    Pohjoismaisella aamiaisella on kaikki edellytykset tulla maailmankuuluksi, sillä se on terveellinen ja monipuolinen. Tänä päivänä myös ruuan turvallisuuden ja puhtauden merkitys korostuu entisestään, painottaa Nordic Breakfastin Niina Hietalahti

Teemajakson tavoitteena on saada aamiaistuote jatkokehitykseen luomalla paikallisuutta ja suomalaista ruokakulttuuria korostava aamiaiskonsepti, joka on toteutettavissa muuallakin Suomessa. Hyödyllistä on saada etenkin arvokasta asiakaspalautetta jatkokehittämistä varten. Alueellisesti ja paikallisesti tärkeänä tavoitteena on Kuusamon alueen ruokatuotteiden tunnettuuden lisääminen ja ruoka- ja matkailuyritysten yhteistyön edelleen kehittäminen. 

Ruokamatkailustrategia 2020-2028 täältä: 

Lisätietoja: ruokamatkailukoordinaattori Anne Mikkola, MTK ry / Lomalaidun ry, 040 576 8982, anne.mikkola@lomalaidun.fi

Katso myös: https://www.lomalaidun.fi/ruokamatkailu/

Matkailuyritykset:
Hotel Rukahovi
Isokenkäisten Klubi
Basecamp Oulanka


Anne Mikkola

Ruokamatkailukoordinaattori (Lomalaidun ry)

+35840 576 8982

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+35820 413 2385

+35840 848 9559

Suositellut artikkelit

Matkailuelinkeino tarvitsee tulevaisuuden uskoa palauttavia toimia. Maaseudun matkailuyritykset ovat kokeneet kohtuutonta haittaa korona-ajan rajoituksista. Vaikeasta tilanteesta poispääsyyn pitää löytyä...

Liu lau laskiaista! Laskiaisena on perinteisesti syöty tukevia liharuokia, joiden voimalla on ollut hyvä laskeutua pääsiäiseen saakka kestävään paastoon. Vaikka laskiaista vietetään keskellä kylmintä...