Takaisin Väljällä maaseudulla matkailu on turvallista

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Väljällä maaseudulla matkailu on turvallista

31.03.2021

Matkailuelinkeino tarvitsee tulevaisuuden uskoa palauttavia toimia. Maaseudun matkailuyritykset ovat kokeneet kohtuutonta haittaa korona-ajan rajoituksista. Vaikeasta tilanteesta poispääsyyn pitää löytyä muitakin vaikuttavia keinoja kuin rokotustahdin nopeuttaminen. Maaseutumatkailun perusteeton rajoittaminen on lopetettava ja elpymisvaroja on kohdistettava maaseudun matkailuyritysten kehittämiseen. Väljällä maaseudulla matkailu on turvallista.

Erityisesti ravintola-, juhla-, kokous- ja kahvilapalveluja tuottavat maaseutumatkailuyritykset ovat ahdingossa. Niiden toimintaa on viranomaismääräyksin rajoitettu sellaisillakin maaseutualueilla, joilla koronatartuntoja ei käytännössä ole ollut lainkaan. Rajoitukset ja niiden tulkinnat ovat osoittautuneet alueita eriarvoistaviksi ja sekaviksi tilkkutäkeiksi. Yrittäjien työntekoa on rajoitettu epäselvillä ja viime tingassa tulevilla rajoituksilla. Väljällä maaseudulla matkailu kuitenkin onnistuu koronaturvallisesti, kun sovittuja suojakeinoja ja ohjeistuksia noudatetaan. 

Alati muuttuvissa rajoituksissa ja ohjeistuksissa eivät pysy mukana matkailualan yrittäjät eivätkä asiakkaat. Koronarajoitusten todelliset vaikutukset on selvitettävä etukäteen nykyistä tarkemmin ja laajemmin alueelliset erityispiirteet huomioiden. Vuokratulle vapaa-ajan asunnolle kulkemiseen esitetyt rajoitukset ovat perusteettomia. Koronaturvallista matkustamista maaseudun vuokramökeille ei ole syytä rajoittaa. 

Koronarajoitusten vaikutuksia lieventäviä rahoitustukia ja -korvauksia tulee jatkaa matkailuelinkeinolle. Hakemusprosesseja tulee sujuvoittaa ja hakemusten käsittelyaikoja nopeuttaa. Maaseudun matkailua voidaan edistää elvytysvaroilla nopeasti, tehokkaasti ja kohdennetusti. Tärkeintä on nyt auttaa yritykset kriisiajan yli ja mahdollistaa liiketoiminnan kasvu tulevaisuudessa. 

Rajoitustoimien perusteeton lisääminen maaseudulla vähentäisi terveysturvallisen matkustamisen mahdollisuuksia ja ajaisi alan pienyrityksiä konkurssiin. Uusille liikkumisrajoituksille väljällä maaseudulla ei ole välttämätöntä tarvetta.

Lisätiedot:
Kimmo Aalto, maaseutumatkailun asiantuntija, MTK, 040 179 1618
Kirsi Ilola-Ollikka, matkailuyrittäjä, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja, 040 596 8027


Kimmo Aalto

asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys

palveluyrittäjyys, maaseutumatkailu, Lomalaidun ry, Green care

+358 40 179 1618