null Hissipuheemme parempien ilmojen ja ympäristön puolesta

Blogi – Maaseutuympäristö

Hissipuheemme parempien ilmojen ja ympäristön puolesta

4.5.2017

MTK on 100 vuotta kasvua.  Kasvun ihmeen vaalijoina ponnistamme seuraavalle kasvun vuosisadalle – ruuan, energian sekä parempien ilmojen ja ympäristön puolesta.

Miten niin parempien ilmojen? Viljelemällä maata ja tuottamalla puuta kierrätämme hiiltä. Kun hiili kiertää, se ei lämmitä ilmastoa. Ja siinä ohessa saamme leipämme ja lämpömme.

Mutta meidän tulee muistaa käyttää kasvun hedelmiä – ja kylvää uutta. Ilman kasvillisuuden käyttöä ja kasvun uudistamista annamme kasvien maatua ja päästää ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia suoraan ilmakehään. Parempi on muuttaa hiilidioksidin suunta ilmakehästä kasvaviin kasveihin. Tätä maa- ja metsätalous vaalii.

Kasvun ihme palvelee suoraan ihmistä mutta myös luontoa:

  1. Kasvavat kasvit ja niiden tuottama raaka-aine ovat ihmiselle välttämättömyys, jotta saamme ruokamme, suojamme ja lämpömme – perustarpeemme.
  2. Kasvattamalla kasveja – leipäviljaa, rehua, metsää – tuotamme sellaisia luonnon palveluita, jotka säätelevät tasapainoa ja kierrättävät ihmisen päästöjä osana luonnon kiertoa.
  3. Jotta luonnon palvelut ja ihmisen tarpeet kohtaavat sovussa ja tasapainossa, kasvien kasvua on vaalittava ja uudistettava.

Yksi haastavimpia palveluita on maapallon ilmaston lämpenemisen ehkäisy. Toinen on veden määrän ja laadun säätely. Kolmas ravinteiden kierrätys. Kaikki nämä vaativat kasvavia kasveja, sillä lahoavat ovat päästölähde.

Kasvun ihme ja uudistus vaativat jatkuvaa työtä ja investointeja. Maan tuottavuutta on lisättävä, jotta ihmisen päästöt saadaan tehokkaammin luonnon kiertoon.

Vain kasvavat kasvit ja tuottava maa pelastavat maapallon. Siksi kestävä ympäristöpolitiikka näkee viljelijän ja kasvun uudistajan ympäristönystävänä.  

Ympäristötöillämme on jo pitkä historia:

  1. Kylvö ja istutus
  2. Lannoitus ja maan kasvukunnon vaaliminen
  3. Sadonkorjuu ja kasvuston hyödyntäminen

Sadonkorjuu on hiilen ja ravinteiden korjuuta. Koska nurmikin tarvitsee hyödyntäjänsä ja rehuvilja käyttäjänsä, kotieläimet ovat keskeinen linkki hiilen ja muiden aineiden kierrossa. Kaikki käytetään – kiertotalouden mallin mukaan.

Sellainen ympäristötekijä maa- ja metsätalous on. Monimuotoisuudeltaan rikkaassa Suomessa, jossa pientareita ja nurmien vehreyttä metsänreunoineen on yllin kyllin. Suhteellisen pienillä ja luonnonoloiltaan kirjavilla lohkoillamme. Kotieläimillä rikastettuna. Runsaiden vesien äärellä.

100 vuotta kasvua ja myös seuraavat 100 vuotta. Parempien ilmojen, vesien ja vehmaiden maisemien puolesta. Asialla viljelijät ja puuntuottajat – luonnon ystävät ja lähimmät kumppanit.

MAANRAKENTAJA

Liisa Pietola, MTK


MTK:n ympäristöjohtaja, maatalous- ja metsätieteiden tohtori, dosentti.
MOTTO: Luonto auttaa meitä ja me luontoa, jotta saamme ruokamme ja lämpömme.