Takaisin Suomalaisen ruuan suosio kasvaa – suomalainen ruoka on ympäristöystävällinen valinta

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Suomalaisen ruuan suosio kasvaa – suomalainen ruoka on ympäristöystävällinen valinta

19.04.2023

Suomalainen ruoka on saanut viime aikoina ansaittua huomiota. Suomalaiset suosivat kotimaista ruokaa ja pitävät alkuperää tärkeänä valintakriteerinä ruokaostoksilla. Suomalaisen ruuan suosiminen on myös ympäristöystävällinen valinta, sillä kotimaisen ruuan kuljetusmatkat ovat lyhyempiä ja ruuan tuotantoketju on läpinäkyvä ja jäljitettävä.

- Moni saattaa ajatella, että suomalaisen ruuan valmistaminen rajoittaa ruokavalintoja ja vaikeuttaa ruuanlaittoa. Kuitenkin monia tuontiraaka-aineita voi korvata kotimaisilla vaihtoehdoilla eksoottisissakin resepteissä ilman, että makuelämyksestä tarvitsee tinkiä, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Suosi suomalaista – uusia makuelämyksiä ja vastuullisuutta ruuanlaittoon

- Esimerkiksi kotimainen järvikala voi korvata tonnikalan ja herne, porkkana tai punajuuri taas sopivat mainiosti raaka-aineiksi hummukseen tai pestoon. Kaura tai ohra puolestaan toimivat hyvin riisin korvikkeena, Siivonen jatkaa. 

Kotimaisen ruuan suosiminen on yksinkertainen tapa vaikuttaa ympäristöön ja tukea kotimaista ruuantuotantoa. Suomalaiset raaka-aineet tarjoavat uusia makuelämyksiä ja mahdollistavat monipuoliset ateriat. Kotimaiset raaka-aineet tarjoavat uusia makuelämyksiä ja mahdollistavat monipuoliset ateriat. Suositaan siis suomalaista ruokaa ja nautitaan kotimaisista mauista!


 

Hyvää Suomesta jo yli 30 vuotta

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruuan ja juoman laadun merkki, joka kertoo kuluttajalle, että tuote on valmistettu Suomessa ja se täyttää tietyt laatukriteerit. Merkin käyttö on vapaaehtoista, mutta sen saaminen edellyttää tiukkojen kriteerien täyttymistä.

Hyvää Suomesta -merkin tunnistaa sinivalkoisesta logosta. Merkki löytyy usein elintarvikkeen pakkauksesta, mainoksesta ja kaupan hyllyltä.

Hyvää Suomesta -merkki on osoitus suomalaisen ruuan ja juoman laadusta. Merkki kertoo kuluttajalle, että tuote on valmistettu suomalaisista raaka-aineista ja suomalaisella työllä. Merkin käyttö edellyttää tiukkojen kriteerien täyttymistä, ja se onkin pitkään ollut luotettava tapa tunnistaa laadukkaita suomalaisia tuotteita.

-    Vaikka pelkkä merkin käyttö ei automaattisesti nosta omavaraisuusastetta, sen käyttö sparraa toimijoita kotimaisuusasteen nostamiseen. Hyvää Suomesta -merkki kannustaa yrityksiä käyttämään suomalaisia raaka-aineita ja valmistamaan tuotteita Suomessa, mikä voi edistää kotimaisuusasteen kasvua, kertoo Heidi Siivonen. 

Hyvää Suomesta -merkin käyttöön liittyy tarkat kriteerit, jotka varmistavat tuotteen laadun ja turvallisuuden. Hyvää Suomesta -merkillä merkityt elintarvikkeet on aina valmistettu Suomessa ja niiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista. Kuitenkin liha, kala, muna ja maito ovat aina 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. Jos pakkauksessa on vain yhtä raaka-ainetta, sen on oltava 100-prosenttisesti suomalaista.   

Hyvää Suomesta -merkin avulla kuluttajat voivat tehdä vastuullisia ja ympäristöystävällisiä valintoja, ja samalla tukea suomalaista ruuantuotantoa. 

Lue lisää suomalaisesta ruuasta ja alkuperämerkeistä täältä. Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: hyvääsuomesta, suomalainen ruoka