Takaisin "Ilmastotekoja ruohonjuuritasolla"- hanke lisää tietoa siitä, miten moninainen kestävyyden kenttä on

Uutinen – Kasvinviljely

"Ilmastotekoja ruohonjuuritasolla"- hanke lisää tietoa siitä, miten moninainen kestävyyden kenttä on

17.07.2023

”Maanviljelijät ja metsänomistajat ovat ilmastosankareita” todetaan hankkeeseen liittyvän julkaisun viimeisellä sivulla. "Ilmastotekoja ruohonjuuritasolla"-hanke pyrkii määrittelemään maa- ja metsätalouden kestävyyden ja tarjoamaan ratkaisuja eri tilanteisiin ja ongelmiin. Samalla luodaan kuvaa siitä, miten koko yhteiskunnan tulisi toimia haasteiden edessä yhdessä.

MTK Satakunnan luotsaaman hankkeen raportti alkaa Helsingin yliopiston agroekologian professorin Juha Heleniuksen ajatuksilla. Heleniuksen mukaan kestävä maatalous on tapa tuottaa riittävästi turvallista ruokaa kansalaisten tarpeiksi, niin että kyseinen toiminta on mahdollista myös tuleville sukupolville. Raportissa käydään läpi myös kuinka toiminnan tulee olla kestävää myös taloudellisesti ja kuinka kestävyydestä vastuussa ovat yhteiskunnan eri jäsenet kuluttajista päättäjiin.

Raportissa käydään sivusivulta esimerkkien ja tilallisten haastattelujen kautta läpi erilaisia maa- ja metsätalouden kestävyyteen liittyviä aiheita. Hiilensidonta nousee esiin monessa kohtaa ja maanviljelijä Antero Kaappa ilmaiseekin kuinka maa- ja metsätalous ovat ainoita ammattikuntia, jotka todella sitovat hiiltä. Hiilensidonnan lisäksi tai siihen liittyen käydään läpi muun muassa turpeen käyttöä, uusiutuvia energiamuotoja ja niiden kannattavuutta, maitotilojen globaaleja näkymiä, monimuotoisuutta sekä eri kasvuun vaikuttavien tekijöiden balanssia, jonka tulee olla kunnossa, sillä yksi tekijä ei korvaa toista.

Lue linkin takaa koko julkaisu ja sukella alan tulevaisuuden pohdintaan. Uudistuminen näyttäytyy tekstissä kannattavana ja ala elää vahvasti ajassa, kuten näkyy esimerkiksi tilallisten somen käytössä tiedon lisäämiseksi. Inspiroidu ja opi ajattelemaan laatikon ulkopuolelta raportin ehdottamien yksinkertaistenkin vinkkien kautta. Muutos lähtee liikkeelle ruohonjuuritasolta!

Lisää tietoa ja esimerkiksi webinaari tallenteita hankkeesta löytyy MTK Satakunnan nettisivuilta: https://satakunta.mtk.fi/-/maaper%C3%A4

Lisätietoja: Laura Gehlen, Hankepäällikkö, MTK Satakunta, laura.gehlen@mtk.fi

 aiheet: hanke, kestävyys, kokonaiskestävyys, mtk-satakunta