Takaisin Jäsenlehti Mainio esittelee MTK:n uuden toiminnanjohtajan Jyrki Wallinin

Artikkeli – Jäsenyys

Jäsenlehti Mainio esittelee MTK:n uuden toiminnanjohtajan Jyrki Wallinin

13.12.2019

Järjestöpaluumuuttaja Jyrki Wallin aloittaa MTK:n toiminnanjohtajana vuoden vaihteessa

MTK:n tuleva toiminnanjohtaja Jyrki Wallin on koulutukseltaan MMM/agronomi pääaineenaan maatalousteknologia. Valmistumisen jälkeen hänen järjestöuransa alkoi Varsinais-Suomen tuottajaliiton järjestöagronomina, vaikka oikeasti Wallin olisi halunnut kehittää maailman parhaita traktoreita.

Sitten tie veikin jo MTK Keskusliittoon. Puutarha-asiamiehenä Wallin oli MTK:ssa vuoden verran. - Silloin opin edunvalvonnasta ensimmäisen kerran jotain: Puolustusministeriin pitää olla hyvät suhteet, jos haluaa tillille tukea, Wallin nauraa.

Wallin ehti olla myös Uudenmaan tuottajaliiton toiminnanjohtajana 2,5 vuotta ja järjestöryhmän vetäjänä keskusliitossa 6 vuotta. - Voi sanoa, että vuonna 2004 Jyrki lähti MTK:sta mutta MTK ei lähtenyt Jyrkistä.

16 vuoden Agronomiliitto-uran jälkeen MTK:n toiminta näyttää vaikuttavalta.

- Periaatepaperit, kuten Tulevaisuusohjelma on hyviä, mikään ei särähdä korvaan. - Kyllä MTK rokkaa edelleen. Kaikissa järjestöissä on haasteensa, mutta sitten kun yhteistyö ja kaikki pelittää, niin onhan se mahtavaa ja palkitsevaa olla osallisena. Ulospäinhän järjestö on vahva edunvalvoja ja esimerkillinen vaikuttaja. Tekeminen perustuu vahvaan tietopohjaan ja niin sen pitää ollakin.

 – Jäsenmaksunsa maksaneilla on oikeus sanoa, mitä tehdään, mutta päätökset perustuvat demokratiaan. Siihen kuuluu olennaisesti myös se, että joku on aina jossain tyytymätön.  Se on pysyvä olotila, joka pitää vaan hyväksyä ja käyttää hyväksi kehittämistyössä.

Jokaisella on järjestötyössä roolinsa

Wallin odottaa innolla, että pääsee kunnolla perehtymään järjestöön. Niin keskusliiton toimihenkilöihin kuin erityisesti eri toimijoihin järjestökentässä ympäri maata. - Kuunteleminen on tässä vaiheessa tärkeintä. Wallin haluaa hyödyntää sen hetken, kun silmät ovat vielä auki mahdollisia kehittämiskohteita havaitsemaan.

Wallin pitää tärkeänä myös sitä, että jäsenille tarjotaan mahdollisuus aktiivisesti osallistua järjestötoimintaan. – Ihminen arvostaa sellaista, missä saa olla itse mukana. Passiivisesta jäsensuhteesta ei tyytyväisyys kasva.

- Arvostan valtavasti sitä, että meillä kunta- ja yhdistystasolla aktiivit jäsenet jaksavat tehdä vaikuttamis- ja järjestötyötä. Jokaisella on kokonaisuudessa oma paikkansa: Keskusliitosta on vaikea mennä vaikuttamaan kuntatasolle ja päinvastoin, se on huomattu. Pohjimmiltaan tämä on yhteinen yhdistys, se pitää muistaa.

Juuret maalla ja perhe maailmalla

Wallinilla on ”Viikkiläinen perhe”, vaimo Päivin kanssa he tapasivat opiskeluaikana. Pojat ovat nyt 24, 22 ja 14-vuotiaita ja vanhimmat opiskelevat maailmalla omia juttujaan.

Juuret ovat tietenkin maaseudulla, vanhemmat pitävät vieläkin maatilaa Varsinais-Suomen Kalannissa. Wallinin omassa lapsuudessa ei harrastuksiin juuri kuskattu. Sitä piti tehdä, mitä tilalla oli, eli aika kului maatilan töissä ja mopoja rassaillessa.

Nyttemmin harrastukset ovat olleet aika ”perhekeskeisiä”, eli sen minkä on ehtinyt, on kuljetettu, kannustettu ja kuskattu lapsia harrastuksiin, joita on riittänyt erityisesti urheilun saralla. Oma mieli lepää kuitenkin maalla ja Wallin tunnustaa saaneensa parhaat ajatuksensa vuosien varrella traktorissa istuessaan. - Erityisesti kyntäminen on loistavaa puuhaa. Lisäksi Wallin puuhailisi mielellään enemmänkin koneiden ja teknologian parissa. – Inhottaa aina viedä auto huoltoon, kun itsekin osaisi, mutta ei vaan millään ehdi kaikkea.


aiheet: wallin