Takaisin Välitä viljelijästä -projekti auttaa viljelijää kuormittavassa elämäntilanteessa ja tarjoaa ennaltaehkäisevää tukea ja osaamista

Uutinen – Ei tuotantosuuntaa

Välitä viljelijästä -projekti auttaa viljelijää kuormittavassa elämäntilanteessa ja tarjoaa ennaltaehkäisevää tukea ja osaamista

25.10.2021

Viljelijät saattavat painia hyvin monenlaisten hyvinvointiin liittyvien ongelmien kanssa. Esimerkiksi kuivan kesän tuomat talousongelmat ovat monen tilan arkea tänä syksynä. Ongelmia voi olla myös ihmissuhteissa tai liiallisen työmäärän takia. Melan Välitä viljelijästä -projektin kautta maatalousyrittäjä voi saada maksutonta ja luottamuksellista apua silloin, kun henkiset voimavarat ovat loppumaisillaan. - Hyvinvointia kannattaa vahvistaa myös ennaltaehkäisevästi, muistuttaa Maire Lumiaho MTK:sta.

Mela järjestää Maatalousyrittäjän hyvinvoinnin ABC-kursseja ja Hyvinvointipäiviä, joihin osallistumalla voi omaa hyvinvointiosaamistaan lisätä. Tukea on tarjolla myös muutostilanteisiin. Vertaisryhmiin voi osallistua verkon välityksellä. Esimerkiksi sukupolvenvaihdostilanteissa on jatkajille ja luopujille tarjolla omat ryhmänsä. Katso tapahtumat täältä.

Toimi ajoissa

Yrittäjä itse on yrityksen tärkein voimavara. Odotella ei kannata, vaan hakea apua heti, kun ensimmäiset merkit voimien ehtymisestä ilmaantuvat. 

-  Esimerkiksi vaikeudet unen saamisessa ovat monelle merkki ylikuormittumisesta ja stressistä, johon kannattaa heti reagoida, Lumiaho kuvaa ja kehottaa hakemaan  apua hyvin matalalla kynnyksellä . Yhteyttä voi ottaa vaikka soittamalla Välitä viljelijästä -projektin työntekijään. 

Hyvinvointityöntekijät kuuntelevat ja auttavat selvittämään kokonaistilanteen ja etsivät selviytymiskeinoja ongelmien ratkaisemiseksi yhdessä. Ongelmia voi esiintyä omassa jaksamisessa, vaikeassa perhetilanteessa, maatilayrittämisen haasteissa tai talousongelmissa. Tarvittaessa viljelijä voidaan ohjata muiden asiantuntijapalveluiden piiriin.

Välitä viljelijästä -hyvinvointityö on koko maan kattava. Projektissa työskentelee 12 Melan hyvinvointityöntekijää kentällä ja lisäksi MTK:n tuottajaliittojen alueellisissa hankkeissa on 7 hyvinvointiosaajaa. Heidän yhteystiedot löydät täältä. 

Ostopalvelusitoumus

Maatalousyrittäjä voi hakea Melan Välitä viljelijästä -projektista enintään 500 euron arvoisen ostopalvelusitoumuksen asiantuntijapalveluun, mikäli elämäntilanne on haasteellinen ja yrittäjä on motivoitunut hakeutumaan avun piiriin. Sitoumuksen voi saada henkisen jaksamisen tukemiseen: yksilöterapia, pariterapia, perheterapia tai työnohjaus muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun, esimerkiksi velkaneuvontaan tai muun vastaavan avun hankintaan.

Lue lisää Melan sivuilta. Pääset sinne tästä.  

Maaseudun tukihenkilöverkko

Maaseudulla toimii edelleen myös tukihenkilöverkko, josta saa matalan kynnyksen keskusteluapua. Soittaa voi vaikka toiselle puolelle Suomea, tukihenkilöt ovat käytettävissä asuinpaikasta riippumatta. Joskus voi riittää se, että saa vain puhu jollekin ja tulla kuulluksi. 
Tukihenkilöiden yhteystiedot löydät täältä

Tuetut lomat

Arjesta irtaantuminen voi joskus olla hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Maatilalla koti ja työpaikka ovat samassa pihapiirissä ja loma toisessa ympäristössä voi tuoda kovastikin voimaa arkeen. Myös maatalousyrittäjien on mahdollista hakea tuettuja lomia, jos taloudellinen tilanne on kuormittava. Katso tuetut lomat täältä.Maire Lumiaho

asiantuntija, sosiaaliturva ja hyvinvointi

sosiaalipolitiikka, lomituspalvelut, tapaturmavakuutus, luopumistukiasiat

+358 20 413 2359

aiheet: hyvinvointi, jaksaminen, työhyvinvointi, tuetut lomat, stressi, tukihenkilö, tukihenkilöverkko, henkinen hyvinvointi