Takaisin Juhlasta… juhlaan

Blogi – Jäsenyys

Juhlasta… juhlaan

05.09.2017

Olen voinut osallistua MTK-laiseen kolmen tason 100-vuotisjuhlaan. Kotikunnassani Lempäälässä, MTK:n Keskusliiton ja MTK-Pirkanmaan liiton juhlassa. Kaikissa samalla sävelellä ”syödään yhdessä”. Hyvältä maistui.
Juhlat ovat aina omalla tavallaan pysäyttäviä, mutta itselleni jo nyt ikään kuin ulkopuolisena erityisen tärkeitä. Harvoin tulee miettineeksi kaiken asiakehityksen ja informaation virrassa asioiden todellisia taustoja.

Vaimoni sanoo aina silloin tällöin, että ”sinähän olet ollut ikäsi MTK:n kanssa naimisissa”. Se on totta. Minulle monet muistot aukeavat juuri niiden todellisten taustojen kautta. Olen saanut katsella MTK:n toimintaa perhesuhteiden kautta, luottamus- ja toimihenkilönä ja politiikan puitteista. Kaikilla kolmella eri tasolla; yhdistyksessä, liitossa ja MTK:ssa. Tätä on täydentänyt vielä se, että olen voinut osallistua vähäisellä panoksella MTK:n historiikkityöhön. Se on ollut kokonaisuutena hieno kokemuskaari.

MTK:n juhla oli spektaakkeli. Se oli sosiaalinen tapahtuma kotimaisen ruuan ympärillä. Juhlan arvostusta voisi mitata vaikka sillä, ketkä siihen osallistuivat. Lähes kaikki omimpamme maa- ja metsätalouden ja sen liitännäisten myötävaikutuksella.

Oman yhdistyksemme Lempäälän juhla oli perhejuhla. Tilaisuuden henki selkeän maalainen, konstailematon ja arvokas.  Juhlapuhujamme talonpoikaista aatelia.

MTK-Pirkanmaan liiton juhlan koin liiton entisenä pitkäaikaisena työntekijänä ystävien jälleennäkemisenä. Näin koolla juuri sen joukon, joka edustaa järjestömme ydintä; sitä joukkoa, johon järjestö luottaa ja jotka luottavat  järjestöön. Tuollaisella voimalla syntyy tulosta. Sen olen kokenut.

Kaksi asiaa havaitsin erityisesti, kun juhlassa muistettiin ansioituneita luottamushenkilöitä ja kumppaneita. Huomasin, että tunsin lähes kaikkien merkinsaajien isät ja äidit. Sukupolvi on vaihtunut ja itse vanhentunut.
Huomasin, että merkinsaajien joukossa ei ollut lainkaan (?) omien kaupallisten yritysten/ osuuskuntien/ järjestöjen henkilöitä. Kertoiko tämä siitä, että yhteistyötä mm. yritysten ja kaupan suuntaan ei arvosteta, vaikka sitä niin kovasti arvioidaankin. Havaitsin että tässä suhteessa mm. MTK-Satakunta oli eri linjoilla?

MTK-lainen historia on tärkeä osa suomalaista historiaa. Olemme tehneet hyvää jälkeä. Siitä kannattaa olla ylpeä. Myös tulevaisuuteen suhtaudumme vastuullisesti.

***********************
Luin Hesarista mielipidesivulta oikein vyörytyksenomaista vastinetta aikaisemmin ilmestyneelle lehden toimittajan kirjoitukselle Kehä lll:n ulkopuolisesta Suomesta. Kirjoitus lienee lehdenkin kannanotto suomalaiselle 100-vuotiselle kehitykselle. Kerrassaan masentava kirjoitus; vailla minkäänlaista kokonaiskäsitystä. Muistutti voimakkaasti 70-80-luvun kaupunki-maaseutuvastaisuuden ajasta. Vakavampaa asiassa on tietenkin se, että kirjoitus vetää myös Suomen 100-vuotisen kehitystyön lokaan. Olisi toivonut, että yhteiskunnallista kehitystämme verrataan muiden maiden kehitykseen, siinä vertailussa kyllä pärjäämme. Vaikka takamatkalta olemmekin lähteneet.  Vastineiden kirjoittajille suuri kiitos.

Hyvää juhlavuoden jatkoa ja tuloksellista korjuukautta.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012