Takaisin Juuriselleri-lohikiusaus

Resepti

Juuriselleri-lohikiusaus

Tässä nuorisollekin helpommin lähestyttävämpi versio perinteisestä Janssonin kiusauksesta: joidenkin mielestä voimakkaan makuiset anjovisfileet on korvattu kylmäsavulohella ja osa mukaan on tullut smetanaa lisämään täyteläisyyttä ja kermaisuutta. Aromaattisella juurisellerillä saadaan päivitettyä fiilistä perinteiseen kiusaukseen: kypsennettynä kerman kanssa juurisellerin aromi muuttuu makeaksi ja aromaattiseksi. Lohen kanssa se yhdistyy täydellisesti.

Helpotusta kokkailuun tuo se, että tätä kiusausta varten juureksia ei tarvitse suikaloida - riittää, että ne leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Tämä, kuten melkeinpä kaikki muutkin laatikkoruoan, ovat parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä - seuraavana päivänä alkuperäisestä kypsennyksestä. Eli voit halutessasi valmistaa kiusauksen valmiiksi edellisenä päivänä, säilyttää sen jäähdytettynä yön yli jääkaapissa tai tarjoilla seuraavana päivänä uudelleenlämmitettynä. Tällöin kiusauksen maut ovat mukavasti tasoittuneet ja suutuntuma on kaikkein kermaisin!

Kermaisten kiusausten kanssa kannattaa nauttia jotain raikasta lisuketta: meidän lautasella on tänään pikkelöity kaalisalaatti.

 

Juuriselleri-lohikiusaus

Neljälle

2 kpl (n. 800 g) pientä juuriselleriä

6 kpl (n. 480 g) yleisperunaa

1 kpl keskikokoinen punasipuli

2 kpl valkosipulinkynsiä

200 g kylmäsavustettua lohta ohuina viipaleina

1 pnt tuoretta tilliä

1 prk (200 g) smetanaa

4 dl kermaa

suolaa, jauhettua mustapippuria ja jauhettua valkopippuria

  • Laita kiertoilmauuni lämpiämään 180 asteeseen ja öljyä uunivuoka kevyesti.
  • Kuori juurisellerit ja leikkaa ne noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhtele perunat ja leikkaa ne nekin kuorineen puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna tilli. Voit halutessasi säästää muutaman tillinoksan annosten koristelua varten.
  • Lado uunivuoan pohjalle puolet juuriselleri- ja perunaviipaleista. Ripottele päälle valkosipulimurska, reilu hyppysellinen, suolaa ja pippureita, puolet hienonnetusta tillistä ja puolet lohiviipaleista. Levitä lopuksi päälle puolet sipulirenkaista ja lusikoi puolet smetanasta pieniksi keoiksi ympäri vuokaa. Levitä smetanaa hieman lusikoiden avulla. 
  • Toista toisen kerroksen kanssa melkein samalla tavalla: ensin peruna- ja juuriselleriviipaleet. Lisää sen jälkeen suolaa, molempia pippureita, loput tillistä ja lohiviipaleista. Viimeistele lisäämällä loput sipulirenkaista ja smetanasta. Levitä smetanaa jälleen kevyesti lusikoiden avulla.
  • Kaada kerma varovasti vuokaan ja kypsennä uunissa noin tunnin ajan.

 

Jos kiusauksen pinta alkaa tummumaan liikaa, voit laittaa isohkon palan foliota uunivuoan päälle. Lisäksi jos käyttämäsi uunivuoka on matalareunainen, osa kermasta tulee todennäköisesti kuohumaan kypsennyksen aikana yli reunoja: voit estää uunin turhan likaantumisen laittamalla leivinpaperiarkin uunin pohjalle. Nauti esimerkiksi raikkaan kaaliraastesalaatin kanssa.Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: kotimainen peruna, reseptit, pääruoka, uuniruoka, juuriselleri