Takaisin Tutustutaan kalkkunaan ja herkutellaan!

Uutinen – Maatalous ja suomalainen ruoka

Tutustutaan kalkkunaan ja herkutellaan!

25.10.2024

Perinteistä Kalkkunaviikkoa vietetään taas loka-marraskuun vaihteessa 28.10.–3.11.2024. Kampanja sai alkunsa, kun kalkkuna-alan toimijat halusivat lisätä tämän persoonallisen ja hieman vähemmän tunnetun linnun näkyvyyttä. Kalkkunanliha on erinomainen valinta ruokapöytään, sillä se on pehmeää, mehukasta ja vähärasvaista.

Ison kukon pää.
Ison kukon pää.

Kalkkunaviikon ajankohta on valittu osumaan samaan aikaan Amerikan kiitospäivän kanssa, jolloin kalkkuna on monessa kodissa juhlapöydän keskipiste. Tavoitteena on lisätä tietoa suomalaisesta kalkkunan kasvatuksesta ja esitellä tätä aktiivista, isoa ja näyttävää lintua, jolla on oma persoonallinen luonteensa. Samalla kampanjassa jaetaan tietoa kalkkunanlihan ominaisuuksista sekä vinkkejä sen käytöstä ruuanlaitossa. 

”Moni ei ehkä tiedä, että kalkkunanliha on paitsi mureaa ja mehukasta, myös kevyttä ja ravitsemuksellisesti laadukasta. Se on erittäin monikäyttöinen raaka-aine, joka kypsyy nopeasti ja sopii hyvin niin arkiruuaksi kuin juhlavampiin aterioihin”, kertoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.  

Moni ei tiedä, että kalkkunanliha on kevyttä ja ravitsemuksellisesti laadukasta

Kalkkunaviikolla korostetaan juuri näitä kalkkunanlihan parhaita puolia ja vinkataan resepti-ideoita, joiden avulla on helppo tutustua maukkaaseen raaka-aineeseen. Kalkkuna on parhaimmillaan mehevän kypsänä, ei kuivana, ja maukkaaseen mietoon makuun sopivat mainiosti pareiksi hedelmäiset ja marjaiset maut, vaikkapa syksyisellä omenahillolla tai marjoilla mehevöitetty kastike! 

Suomessa kalkkunoiden kasvatus painottuu Länsi-Suomeen. Kalkkunat elävät vapaana lattialla ja syövät rakeistetun rehun lisäksi oman tilan kokojyväviljaa. Aktiivisille kalkkunoille on tarjolla monenlaisia virikkeitä. Kotimaista kalkkunaa on hyvin saatavilla kaupoista.  

Kotimaisen lihan ja myös kotimaisesta kalkkunasta valmistetut leikkeleet tunnistat varmasti Hyvää Suomesta- merkistä. Pakkausta kääntämällä, ja ainesosaluettelosta kurkkaamalla saat myös selville lihan alkuperämaan. 

Kalkkunaviikon järjestävät yhteistyössä Suomen kalkkunakasvattajat, Länsi-Kalkkuna Oy sekä Suomen Siipikarjaliitto, jotka haluavat tuoda esiin suomalaisen kalkkunan parhaat puolet ja lisätä sen suosiota suomalaisissa ruokapöydissä. 

MTK tukee kampanjaa omalla toiminnallaan ja pyrkii edistämään kotimaisen kalkkunan arvostusta.  



Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija

kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

aiheet: kalkkuna, kalkkunaviikko