Takaisin Kalkkunapaisti & marjakastike

Resepti

Kalkkunapaisti & marjakastike

Kalkkuna on vähärasvaista ja miedon makuista. Paistin valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä marinoimalla liha. Kokonaisen paistin kypsentäminen on helppoa paistomittarin avulla, ja paisti maistuu myös kylmänä leikkeleen tapaan. Pakastimen marjoista syntyy kalkkunalle huikean värinen kastike.

1 kalkkunan filee (noin kg) 

Marinadi: 
1 sitruunan mehu 
1 dl öljyä 
1-2 valkosipulin kynttä kuorittuna 
1-3 oksaa timjamia tai rosmariinia 
2 rkl pehmeää voita 
suolaa, pippuria 

Sekoita marinadin aineet keskenään muovipussissa, johon kalkkunan filee mahtuu. Laita kalkkuna marinadiin ja sulje pussi tiiviisti. Anna maustua jääkaapissa yön yli, voit käännellä kalkkunaa muutaman kerran marinoinnin aikana.  

Ota kalkkuna huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Poista kalkkuna marinadista, ja ruskista se pannulla voissa. Nosta ruskistettu kalkkuna pieneen uunivuokaan ja mausta se kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Työnnä paistomittari lihaan siten, että sen pää on lihan paksuimmassa kohdassa. 

Paista kalkkuna 175 asteisessa uunissa 72-74 asteen sisälämpötilaan. Voit valella kalkkunaa paiston aikana muutaman kerran vuokaan kertyvällä liemellä. Paistamiseen menee aikaa 60-90 minuuttia. Älä ylikypsennä lihaa varmuuden vuoksi, sillä silloin siitä tulee kuivaa ja mautonta. 

Ota kypsä liha uunista ja kääri vuokineen folioon vetäytymään vielä 15 minuutiksi ennen tarjoilua. Siivuta kalkkuna tarjolle poikkisyin leikaten. Valele siivuja paistonesteellä ja tarjoile. Aterialta ylijäänyt kalkkuna maistuu kylmänä leikkeleen tapaan. 

Marjakastike:
1 isohko sipuli 
50 g voita 
2 dl kuivaa valkoviiniä (tai kanalientä) 
0,5-1 dl kalkkunan paistolientä 
200 g puolukoita tai vadelmia 
hunajaa, suolaa, pippuria. 
 
Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa pehmeäksi. Lisää kattilaan marjat, valkoviini ja kalkkunan paistoliemi. Keitä rauhallisesti kannen alla 15 min, kunnes sipulit ja marjat ovat pehmenneet. Siivilöi sipulit ja marjat pois, kaada liemi takaisin kattilaan. 

Maista ja mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Kastike saa olla ohutta, mutta voit halutessasi suurustaa sen vehnä- tai maissijauholla.
 



aiheet: suomalainen ruoka, pääsiäinen, reseptit, päärruoka, kalkkunapaisti