Kokataan kotimaista pizzaa!
Resepti
Kokataan kotimaista pizzaa!
Pizza on koti-iltojen ja rennon yhdessäolon klassikko. Pienet pizzapalat tyylikkäillä täytteillä sopivat myös juhlavan noutopöydän suolaiseksi tarjottavaksi. Pizza maistuu kaikille – erikoisruokavaliot ja erilaiset makumieltymykset on helppo huomioida – ja myös hävikkiuhan alla olevat jääkaapin jämät muuttuvat herkuksi pizzassa.
Yhdessä kokkaaminen on aina ilo! Pizzaa on helppo valmistaa lasten kanssa: pienikin apuri osaa ripotella täytteitä pohjan päälle tai mitata jauhoja pohjataikinaan. Aikuinen voi hoitaa paistamisen ja työvaiheet, joissa tarvitaan teräviä veitsiä. Itse tehty ruoka maistuu herkulliselta, ja samalla on helppo tutustua uusiin makuihin.
Pizza on varmasti kaikille tuttu herkku, mutta oletko kokeillut valmistaa tätä klassikkoa hieman tavallisesta poikkeavilla kotimaisilla raaka-aineilla?
Pizzaa ovat varmasti syöneet – ja tehneetkin – kaikki, mutta oletko kokeillut valmistaa tätä klassikkoa kotimaisilla, hieman tavanomaisesta poikkeavilla raaka-aineilla ja herkullisella ruispohjalla? Rukiin syvä, mahtava maku sopii erinomaisesti pizzaan. Myös perinteisesti purkista tuleva tomaattikastike on helppo korvata itse tehdyllä, aromikkaalla paahdetulla tomaattikastikkeella. Sama kastike toimii myös keittojen tai muiden ruokien pohjana.
Pizzatäytteitä on niin monta kuin on syöjiäkin, joten luovuus kunniaan! Meidän pizzamme saavat makua niin perinteisistä kuin uusistakin raaka-aineista – ja myös kotimaisesta perunasta. Kun valitset täytteitä, kiinnitä huomiota tuotteiden kotimaisuuteen. Käännä pakkaus ja tutki pieni präntti! Kotimaisen ruuan tunnistat esimerkiksi Hyvää Suomesta -merkistä tai Sirkkalehti-merkistä. Lihan, kalan ja maidon alkuperä löytyy tuoteselosteesta.
Ohessa MTK:n vinkit kotimaiseen pizzaelämykseen. Tuottajat tarjoavat laadukkaita, herkullisia ja kotimaisia raaka-aineita – iloisen tunnelman luot sinä ja pizzaseurueesi!
Tuoretomaattikastike paahdetuista tomaateista
1 kg kypsiä, isoja tomaatteja
3 kpl valkosipulinkynsiä
1 iso tai kaksi pientä sipulia
3 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 rkl sokeria
1-2 rkl punaviinietikkaa
- Puolita tomaatit, leikkaa kannat pois.
- Kuori sipulit ja valkosipulit.
- Laita vihannekset leivinpaperoidulle uunipellille tai uunivuokaan yhteen kerrokseen.
- Pirskota päälle öljy, suola, 1 rkl sokeria ja rouhi päälle mustapippuria.
- Paahda uunissa 200 asteessa noin 40 min tai kunnes sipulit ovat pehmenneet. Kasvikset saavat paahtua kauniiksi.
- Kaada kypsä tomaatti-sipuli-seos liemineen blenderiin tai mittakannuun, lisää sekaan 1 rkl punaviinietikkaa.
- Surauta tasaiseksi blenderissä tai sauvasekoittimella. Maistele ja lisää tarpeen mukaan sokeria, suolaa, pippuria ja etikkaa. Siirrä säilytysrasiaan, jäähdytä ja säilytä kylmässä.
Vinkkejä!
- Kastike kannattaa tehdä pizzan paistoa edeltävänä päivänä.
- Ohjeen mukaan tehdystä määrästä tulee noin litra kastiketta. Kastike säilyy jääkaapissa viikon, ja sitä voi myös pakastaa.
- Monipuolinen tuoretomaattikastike sopii pizzaan, kastikkeisiin tai vaikka keittoon.
- Pizzatäytteet ovat usein suolaisia, joten suolaa kastike maltilla.
Rukiinen pizzapohja
(yksi iso pellillinen tai kaksi pyöreää pizzaa)
1,75 dl vettä
4 dl jauhoja: 3 dl vehnäjauhoja/pizzajauhoja + 1 dl ruisjauhoja TAI 4 dl vehnäjauhoja/pizzajauhoja
vajaa ½ pss kuivahiivaa
¼ tl suolaa
2 tl öljyä
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää hieman kädenlämpöä lämpimämpi vesi jauhoseokseen.
- Sekoita taikina tasaiseksi puuhaarukalla.
- Lisää öljy.
- Vaivaa taikinaa käsin, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan ja taikina irtoaa kimmoisana pallona kulhosta.
- Kohota taikina nopeasti tai vaikka yön yli:
- Nopea: 1 h huoneenlämmössä kannella tai kelmulla peitettynä.
- Yön yli: 1 h huoneenlämmössä, jonka jälkeen yön yli tai vajaa vrk jääkaapissa. Ota taikina huoneenlämpöön vähintään 2 h ennen pizzan paistamista.
- Pitkään kylmäkohotettu taikina on syvän ja aromikkaan makuinen, mutta maistuva pizza syntyy myös nopeasti kohotetusta taikinasta.
Pizzan paistaminen
- Pizzan paisto onnistuu mainiosti tavallisessa sähköuunissa, mutta myös leivinuunissa tai erillisessä pizzauunissa – parhaat paisto-olosuhteet löytyvät kokeilemalla ja testaamalla!
- Kauli tai venyttele taikina jauhojen avulla haluamasi muotoiseksi ja paksuiseksi, siirrä pellille.
- Levitä taikinalle tomaattikastiketta tai ranskankermaa, jos teet valkoista pizzaa.
- Lisää täytteet makusi mukaan.
- Laita juusto täytteiden alle tai päälle. Juustoja voi sekoittaa raasteeseen keskenään – kokeile eri makuja!
- Paista pizza kuumassa uunissa, 250 asteessa noin 10–15 min.
- Tuoreet yrtit kannattaa lisätä vasta kypsän pizzan päälle.
Täyte-ehdotuksia
1 pyöreä pizza (halkaisija noin 25 cm), pellilliseen voit tuplata täytemäärän.
Valkoinen pizza
noin 1 dl ranskankermaa tai smetanaa
mustapippuria myllystä
1 dl juustoraastetta
2 kpl kotimaisia päärynöitä
vajaa 100 g kotimaista sinihomejuustoa, esim. Aura tai Peltolan Blue
muutama oksa ruohosipulia
- Sivele pizzapohja ranskankermalla tai smetanalla, rouhi päälle mustapippuria.
- Ripottele päälle juustoraastetta.
- Viipaloi päärynät ja poista siemenkota. Kotimaisia päärynöitä ei tarvitse kuoria. Asettele viipaleet juuston päälle, murustele Aura päällimmäiseksi.
- Lisää silputtu ruohosipuli kypsän pizzan päälle.
Peruna & lohi
1 dl tomaattikastiketta
1 dl juustoraastetta
3-4 keitettyä kuoriperunaa
½ rkl öljyä
mustapippuria myllystä
vajaa 100 g kotimaista kylmäsavu- tai graavilohta
½ dl ranskankermaa
muutama oksa tilliä
- Sivele pizzapohja tomaattikastikkeella.
- Ripottele päälle juustoraaste.
- Viipaloi keitetyt perunat ohuiksi viipaleiksi ja asettele juustoraasteen päälle. Pirskottele perunoille öljyä ja rouhi mustapippuria.
- Paista pizza. Lisää lohta, tilliä sekä ranskankermanokareita kypsän pizzan päälle.
Punainen pizza
1 dl tomaattikastiketta
noin 100 g haluamaasi kotimaista kinkkua tai salamia
vajaa 1 dl juustoraastetta
1 pieni punasipuli
noin 1 dl pikkutomaatteja
muutama oksa basilikaa
- Sivele pizzapohjalle tomaattikastike.
- Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi.
- Puolita tomaatit.
- Sekoita keskenään juustoraaste, sipuli ja tomaatit, ripottele seos pizzapohjalle.
- Lisää pinnalle kinkkua tai salamia. Paista.
- Jos käytät ohutta, ilmakuivattua leikkelettä, lisää se vasta kypsän pizzan päälle.
- Lisää basilikan lehdet kypsän ja hieman jäähtyneen pizzan päälle.
Resepti: Heidi Siivonen
Heidi Siivonen
ruokamarkkina-asiantuntija
kuluttajatyö
+358 20 413 2925
+358 40 568 8802
aiheet: reseptit