Takaisin Vappu avaa grillikauden

Tiedote – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vappu avaa grillikauden

27.04.2020

Vappua juhlitaan tänä keväänä kotona, pienessä piirissä perheen tai läheisten kesken. Kevään karnevaali on hyvä syy kaivaa grilli esiin, tehdä vähän parempaa ruokaa ja nostaa malja uudelle kasvukaudelle. Skoolaisitko tänä keväänä kotimaisella marjamehulla tai pienpanimo-oluella?

Alkoholiton vappujuoma syntyy raikkaiden kotimaisten marjojen inspiroimana. Lammilaisen Kuusamon mansikkatilan emäntä Johanna Mettälä kertoo, että ulkomaisen kausityövoiman saaminen tilalle mietityttää myös Lammilla, mutta normaaleja kevättöitä on aloiteltu tilan oman väen voimin.

- Ensimmäiset herneet on kylvetty, vadelmapensaita kunnostettu ja mansikkamaalta poistettu harsoja, sanoo Mettälä.

Kuusamon tilalla on kesän marjasadon lisäksi myynnissä runsas valikoima marjatuotteita: mehuja, hilloja ja hyytelöitä. Kaikki tuotteet on tehty kotimaisista marjoista. Tilamyymälä on avoinna ja palvelee joustavasti myös marjakauden ulkopuolella.

- Kotimaiset, pienten valmistajien marjatuotteet valmistetaan useimmiten ilman lisä- ja säilöntäaineita perinteisin valmistustavoin. Tuotteissa on näin ollen paljon marjaa ja mahtavasti makua. 

Mettälä muistuttaa myös kotimaisten marjojen turvallisuudesta.

- Suomalaisen marjan voi syödä sekä kesällä tuoreena että talvella pakastettuna sinällään, ilman kuumennusta. Marjat ovat oikeita terveyspommeja, ja marjatiloja löytyy ympäri Suomen. 

Marjojen ja hedelmien suoramyynti- ja itsepoimintatilat löytyvät Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton karttasovelluksella täältä

Vappuherkkuja miettivä Mettälä vinkkaa kevään ensimmäisestä rapsakasta varresta, raparperista. Raparperi-mansikkamehu maistuu raikkaana vappujuomana koko perheelle ja raparperimansikkahillo sopii vaikkapa muurinpohjapannulla paistettujen lettujen maustajaksi.

Laaja valikoima pienpanimo-oluita 

Suomen pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä kannustaa kuluttajaa valitsemaan pienpanimo-oluen. 

- Suomessa on valtavan hyviä pienpanimoita, ja näin korona-aikana on panimoiden kannalta elintärkeää, että muistetaan tukea kotimaista tuotantoa, Mäkelä sanoo. 

- Kun ravintolat ovat kiinni, pienetkin ostokset voivat olla ratkaisevia. Pienpanimot työllistävät runsaasti, vireyttävät maaseutua ja matkailua, sekä maksavat runsaasti veroja ja ovat silläkin tapaa merkittäviä oman yhteisönsä jäseniä ja kehittäjiä. 

Panimoteollisuus on myös tärkeä viljaketjun lenkki. Panimoteollisuus käyttää vuosittain 55 000 tonnia ohrasta valmistettua mallasta. Oluen, jossa on käytetty kotimaista mallasta, tunnistaa tutusta Hyvää Suomesta- merkistä.

Mäkelä muistuttaa, että pienpanimoilla on valikoimassa valtava skaala erilaisia tuotteita perinteisistä lagereista trendikkäisiin IPA- ja hapanoluisiin. Oluita maustetaan muun muassa hedelmillä, marjoilla ja yrteillä. Vappupöytään Mäkelä vinkkaa kokeilemaan kuplivan korvaamista Brut IPA -tyylisellä oluella. 

Pienpanimotuotteita löytää nykyään lähes jokaisesta kaupasta, ja omia suosikkeja voi toivoa valikoimaan. Myös Alkosta löytyy kotimaisia pienpanimotuotteita runsaasti. Usealta pienpanimolta voi käydä ostamassa olutta myös paikan päältä. Lähimmän pienpanimomyymälän aukioloaikoineen voi näppärästi etsiä pienpanimoliiton karttasovelluksella täältä

Lisätietoja:
Mikko Mäkelä, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja, 0400 369 700
Johanna Mettälä, Kuusamon mansikkatila, 040 722 9930
Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, heidi.siivonen@mtk.fi, 040 568 8802

Kevään marjamalja 

Raikas kevätjuoma hurmaa kauniilla ulkonäöllä ja mahtavalla maulla! Kotimaiset, pientuottajien mehut tuovat kesän lasiin jo ennen marjakautta. Ne on valmistettu aidoista marjoista ilman lisä- tai säilöntäaineita. Uutta marjasatoa odotellessa pakastimesta löytyvät mustikat, mansikat tai vadelmat jäähdyttävät juoman. Kotimainen marja on turvallinen valinta, niitä voi huoletta syödä sinällään tuoreena tai pakastettuina, kypsennystä ei tarvita!

4 annosta

1 dl marjamehutiivistettä
0,5 l sitruunan makuista kivennäisvettä
1 dl kotimaisia pakastemarjoja, esim. mustikka, vadelma tai mansikka

-    jaa mehu ja jäiset marjat laseihin
-    täytä lasit juuri ennen tarjoilua jäähdytetyllä kivennäisvedellä.

Resepti: Heidi Siivonen

Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802